EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zajímavosti

 
Zlato nebo stříbro? I
Vybíráte si nový šperk pro radost nebo plánujete napsat dopis Ježíškovi s přáním pod stromeček? Co si máte přát? Zlato nebo stříbro? Pojďme si projít výhody a nevýhody jednotlivých materiálů. Ulehčíme vám výběr! Ještě je třeba upozornit, že co se týče zlata, řešíme v článku jeho klasickou barvu, tedy zlatou. Na trhu i u nás v e-shopu je samozřejmě k dostání i bílé nebo růžové zlato. Pro jasnost však tyto druhy šperků z rozboru vynecháváme. Zlaté šperky Není asi třeba připomínat, že zlato zdůrazňuje moc a prestiž své majitelky. Ukazuje silnou osobnost a podtrhuje vaše bohatství, ať už jakékoliv. Zlaté šperky působí na okolí více okázale. Za výhodu zlata lze samozřejmě považovat jeho odolnost a výdrž. Tento šperk nikdy nezčerná a nevyžaduje ani časté čištění natož nějaké speciální. Nestane se, že by zlato změnilo svou barvu. Cena zlata je vysoká, zvláště pokud jsou do šperku zabudované ještě drahé kameny. Svými vlastnostmi, které byly zmíněny výše, vám to však šperk dozajista vrátí. Při výběru zlatých šperků si jen dejte pozor na to, abyste si skutečně ověřila, že zlato je opravdu zlato. I když šperk pohledově splňuje všechna jeho kritéria, může se jednat o stříbrný klenot, který je jen na povrchu potažen tenkou vrstvičkou zlata. Odradit by vás měla příliš nízká cena a lehkost šperku. Samozřejmě i tento klenot je dobrou volbou, pokud například nechcete nebo nemáte možnost investovat do masivních zlatých šperků. Opět se jedná o klenoty, se kterými by se vám nemělo nic stát. Zlato se obecně hodí ženám tmavší pleti. Nejlépe sedne blondýnkám a hnědovláskám. 
Zobrazit článek >
 
Michael Kors – značka desetiletí?
Jistě jste si všimli, že produkty od značky Michael Kors se to všude jen hemží. Ulice zaplavují oblečení a doplňky, jejichž majitelky je s hrdostí vystavují. Dokonce jsem v časopise viděla titulek s názvem ,,Je překorsováno?‘‘. Jak to, že se hlavně kabelky tak rozšířily? Co vzbudilo v lidech zájem alespoň jednu mít?   Ještě před velkým vzrostem poptávky po kabelkách byla vytvořena reklamami podpořená řada, která se líbila každému. Originální, ale prostý design, který se hodil ke všemu. Jelikož se najednou zvedla vlna lidí, kteří chtěli takovou nádheru vlastnit, tak Michael Kors jim vyšel vstříc a přišel na trh s další, velmi podobnou nebo jen jinak barevnou edicí. To byl bod pro ,,kopírovače‘‘ kabelek a na trh se postupně dostávaly i padělky. Zájem vzrostl i o ně, jelikož logem ,,MK‘‘ se chtěli pyšnit i lidé, kteří nemají tak velké finanční prostředky, aby nakupovali drahé značky. Kabelky totiž pronikly třeba i mezi velmi mladé vrstvy, do středních škol určitě. Pokud slečna při sobě neměla takovou kabelku, byla jednoduše ,,out‘‘. Postupně přicházely další a další modely, ale celým světem stejně létaly jen určité druhy. Jak to, že nebyl zájem o jiné? Vždyť každý máme jiný vkus nebo ne? Na tuto otázku přichází snadná odpověď. Každý chtěl totiž úplně tu stejnou kabelku. Jednalo se o poměrně dobré kopie, ale také jak už bylo řečeno, velký zájem byl i o ty pravé a jelikož na trhu vznikala obrovská zdánlivá poptávka po produktech, tak značka vydala a navrhla neuvěřitelné množství kousků. Michael Kors rozšířil svou nabídku oproti minulým létům až o 65%. Jenže odhadovaný počet budoucích majitelů originálních kousků byl hodně zveličen, a tak ty starší série byly stále ve velkém množství posílány do outletů. A to byla bezvadná šance pro ty, kteří nechtěli kupovat produkt za plnou cenu, ale ani padělek. Mnoho lidí, hlavně tedy žen, začalo objíždět outlety po celém světě. Jenže i na outlety bylo kabelek mnoho. Aby se tyto ,,drahokamy‘‘ prodaly, tak docházelo a ještě teď dochází k jejich zlevňování. Ještě dnes si můžeme za velmi přijatelnou cenu, například z USA, pořídit originální, ale třeba dva roky starou kabelku. Tak vlastně vznikla éra kabelek, bez kterých skoro žádná žena nemůže dnes žít. Mezi ty nejprodávanější kabelky patří takzvané Jet Sety a Selmy. A přestože černá barva je univerzální a hodí se ke všemu, tak těmi nejprodávanějšími kabelkami Michaela Korse jsou hnědé. Někde se dočtete názory, že zájem již klesá, avšak jinde zase to, že žen s těmito kabelkami stále přibývá. Nyní už musíte popřemýšlet sami, jak dlouho budou tyto kabelky číslo jedna a jak to s nimi půjde dál. Vlastníte taky poklad jménem Michael Kors? Kabelky Michael Kors najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jaká obuv ladí s podzimem? II
Špička je zase ve hře Pamatujete ještě na dobu, kdy váš botník zdobily samé špičaté lodičky? Zhruba před deseti lety byly jedním z největších módních hitů, pak skoro upadly v zapomnění, ale teď se zase vrací do hry. Tyto boty opticky prodlouží nohy a celá vaše postava bude působit štíhleji. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik díky novým stylovým botám.    Podzimní barvy jsou jasné  I když návrháři moc rádi experimentují a vychylují se rádi z řasy, letos se drželi poměrně při zemi. Podzim strávíme v živelném duchu se vším všudy. Připravte se na hnědou, tmavší zelenou, hořčicově žlutou i oranžovou v tematice listí. Frčí též i barva burgundy, která ne a ne mola opustit.  Ledabylé obutí  V kurzu jsou taky shrnovací botky a volně působící materiály. Hodit se vám budou jak lehčí kozačky vedoucí skoro až ke kolenům, tak kotníkové boty se stylovými návleky či další výstřelky. Nebojte se obout i méně standartní barvy.  Kotníková obuv stále letí  I když podzimní kolekce nabízí spoustu novinek i známých zajímavých kousků, můžeme si skoro vsadit na to, že nejvyšší poptávka zůstane u již zmíněné kotníkové obuvi, která se v posledních letech stala naprostou klasikou. Kotníčkové podzimní boty ve stylu kozaček, šněrovací obuvi či kovbojských bot na vás budou volat nejen na podzim, ale taky celou zimu. Pár těchto univerzálních bot, které můžete nosit téměř ke všemu, prostě musíte mít!
Zobrazit článek >
 
Tajemství lapačů snů – barevná symbolika I
Víte, že symbolika lapačů snů se do velké míry pojí s barvami? Pojďme se společně podívat na význam jednotlivých barev a barevných kombinací. Bílá barva Bílá je symbolem čistoty, nevinnosti a jasnosti. Jde o barvu dokonalosti a perfekcionismu. Jak sněhově bílá, tak i její béžové tóny očišťují duši a posilují osobitost jedince. Vychází se všemi ostatními barvami, avšak je nad nimi nadřazena. Žlutá barva Tato barvička povzbudí vaši inteligenci. Oživuje paměť a stimuluje mozek. Jedná se taky o barvu na hubnutí. V člověku totiž vyvolává energii a celkově podporuje metabolismus. Jedná se o barvu pozitivní, jasnou a tvořivou. I takový bude jedinec, který při žlutých tónech bude usínat. Oranžová barva S oranžovou nikdy nebudete usínat smutní. Jde o barvu, která vám pomůže navodit plně optimistického ducha. Posiluje mysl a dodává jedinci sílu do života. Je barvou rovnováhy. Oranžová by měla být součástí lapačů pro lidi, kteří trpí depresemi nebo překonávají těžké životní okamžiky. Jedná se taky o barvu moudrosti. Červená barva Jakékoliv červené tóny jsou symbolem vášně. Sytá barva symbolizuje krev, proud a koloběh života. Je známkou energie, vitality a aktivity. Nemělo by se to s ní přehánět, neboť červená barva dokáže pořádně nabudit, čímž může ovlivnit vaši klidnou náladu před usínáním. Červená taky dodává pocit jistoty. Během noci vám dodá mnoho nápadů do dalších dní. Povzbuzuje kreativitu jedince.
Zobrazit článek >
 
Vyvracíme mýty o opalování I
Léto je v plném proudu. Už jste vyrazila na sluníčkovou dovolenou nebo je teprve před vámi? Momentálně je ideální čas na to, abychom vás seznámili s největšími opalovacími mýty. Možná zjistíte, že některé veřejně známé poznatky o slunění nejsou tak úplně pravdivé. Není na co čekat, startujeme čtyřdílný článek plný mýtů, u kterých vás samozřejmě čeká i vysvětlení pravdy. Na konci každého příspěvku naleznete náš tip na vhodný opalovací přípravek. Vsaďte na ověřenou kvalitu! Kůži ochrání oblečení i vlasy. Slunce opaluje i přes látku. Sice mnohem pomaleji, ale stejně. To je taky důvod, proč se většina znamínek nebo pih odstraňuje přes zimní období. Dojde k narušení pokožky, na kterou se sice umístí náplast, ale i přes ni se slunce ke kůži dostane. Pokud u vás došlo k nějakému kožnímu poranění, myslete na to, že byste si před každou procházkou na sluníčku měla místo ošetřit krémem s vysokým faktorem, zejména pokud jej vystavujete slunečnímu záření napřímo. Pozor si tedy dejte na pobyt na slunci v jemných materiálech, paprsky se přes ně snadno dostanou. Pokožka hlavy potřebuje zvláštní ochranu také. Na to si dejte pozor. Vlasy bez problému propustí sluneční záření, navíc se hýbou, takže neizolují stejnou část kůže na hlavě. Pozor si dejte taky na své vlasy. I jim hrozí spálení. I když to najevo červeným odstínem nedávají, záření ubližuje vlasu zevnitř. Je vysušený, bez života a síly. Používejte speciální ochranné spreje na vlasy i pokožku hlavy. 
Zobrazit článek >
 
Jak dobře spát I.
Se špatným spánkem se u nás potýká každý desátý člověk. Většina dospělých pak ještě trápí občasné potíže s usínáním. Někdo se s těmito problémy obrací na lékaře jiný se jimi nezaobírá. A přitom lze s nespavostí vcelku snadno bojovat. Dnešní doba je velice hektická a na každého jedince je vyvíjený velký tlak v podobě množství práce nebo její složitosti. Taktéž studenti mají více učiva, než-li v dobách školních let jejich rodičů či prarodičů. Taktéž mimopracovní stresy, jako jsou splátky nebo hypotéky, mají vliv na náš spánek. V lidech se hromadí pocity stresu, starostí a nejistoty. Správný spánek je velice důležitý pro regeneraci a duševní pohodu. Člověk, který málo nebo špatně spí bývá ráno ospalý a unavený. V práci je poté nesoustředěný a po nějaké době se mohou dostavit i zdravotní komplikace. Proto je důležité řešit tyto problémy včas. Pokud zrovna vy trpíte problémy s usínáním a spánkem, měli byste dodržovat tyto základní body: večer neřešte žádné problémy před spaním se nestresujte postel je především místo ke spaní v posteli nečtěte, nejezte a nesledujte televizi Jak lépe překonat spánkové problémy vám poradí kniha ZDRAVÝ SPÁNEK. Poradí vám, jak za pomoci přírodních prostředků dosáhnout hlubšího a důkladnějšího vyspání, zmiňuje meditaci, masáže, bylinky i aromaterapii. Čerpá z čínského učení feng-šuej a navrhuje, jak vytvořit ideální prostředí ke spánku.
Zobrazit článek >
 
Levandule pro zdravou pleť a proti migréně
Levandule dokáže léčit díky silici, která je obsažená v jejích květech. Nejkvalitnější levandulová silice obsahuje až 60% linalylacetátu (vonné substance). Využití má ve farmaceutickém průmyslu pro výrobu léků, ale i k výrobě kosmetiky. Silice z květů se získává docela složitým procesem extrakce. Kvalita silice se liší dle použitého druhu levandule. Známé druhy jsou: Levandula angustifolia "Hidcote" L. angustifolia "Imperial Gem" L. a. "Vera" L. a. "Aromatico Blue Lablusa" L. a. "Artic Snow" - bílá levandule L. a. "Loddon Pink" - růžová levandule aj. Nejkvalitnější silice pocházejí z první jmenované, kterou je Levandule lékařská. Používá se k navození příjemné a relaxační nálady. Má také uplatnění i při odstraňování mnoha neduhů: Bakteriální a plísňová onemocnění Žaludeční, střevní a ledvinové koliky Nadýmání Menstruační bolesti Zadržování vody v organismu Revmatické problémy Bolest hlavy, migréna Nervové vypětí Nespavost Kašel, zánět průdušek Záněty kůže, ekzémy, akné Z levandule lze připravit různé léčivé prostředky, které se hodí k vnitřnímu i k vnějšímu použití. Olej z levandule lze použít k ošetření pleti po opalování, k regeneraci pleti, proti akné, při migréně, apod. Levandulový olej zmírňuje bolest, léčí zánět, dezinfikuje a urychluje hojení. Bio regenerační obličejový olej z levandule zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz  
Zobrazit článek >
 
Dopřejte si pořádnou masáž: Jaké vám přinese účinky? II
Snížení vysokého krevního tlaku Skutečně! Stačí malý tlak do pokožky a vaše tělo začne reagovat přirozeným snižováním krevního tlaku v celém těle. Pokud máte s vysokým tlakem potíže, choďte na masáže pravidelně. Pomohou vám. Masáž alias elixír mládí Je jedno, jakou masáž zvolíte, každá vám bude prospěšná i co se týče pokožky. Při masáži dochází k vyplavování estrogenu, který brání stárnutí kůže. Masážní pohyby navíc kůži vypínají a prokrvují. Zbavíte se celulitidy, vrásek i jiných nedostatků. Vybírat můžete masáž zaměřenou přímo na tyto problémy. Úleva od bolesti Nesmíme zapomenout zmínit jedno z hlavních kritérií jedinců, kteří se rozhodnou vyrazit na masáž. Masírování totiž samozřejmě pomáhá od bolesti některých partií. Lze zvolit masáž spojenou s rehabilitací nebo vybrat uvolňující proceduru pro namožené svaly. Ztuhlá záda, bolavá ramena nebo vyčerpaná lýtka vás dlouho trápit nebudou. Další skvělé účinky Masáže mají i další přínos, ten ve stručnosti shrneme v tomto odstavci. Podporují buněčný příjem kyslíku, dojde k lepšímu prokrvení organismu. Masírovaný organismus bude taky posílen co se týče koncentrace a její výdrže. Podpoříte svou paměť a racionální myšlení. Zahnat migrénu vám pomůže nejen masáž hlavy a spánků, ale celkový relax těla, vyzkoušejte jej, uvidíte, jak se vám uleví. Masáž pomáhá organismu taky v boji s alergiemi, zmírňuje jejich projevy i dopady na tělo. 
Zobrazit článek >
 
Lublaň - nádherné město i básnická sbírka
Lublaň je hlavní město Slovinska. Poprvé, když jsem tímto městem projížděla, po hlavním tahu z Kranje do Vrhniky, zapůsobilo na mne spíše smutně a zastarale. Avšak, pokud tudy projíždíte pravidelně, a uděláte si čas na prohlídku, Lublaň si vás získá. Je tedy nutné opustit ulice jako Šentvid, Celovška cesta nebo Tržaška cesta, najít si vhodné parkování a navštívit střed města, což je skvost architektury Josipa Plečnika. Jeho architekturu známe i z Pražského hradu nebo kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Co by vám nemělo v Lublani uniknout: Lublaňský hrad - tyčí se nad městem a řekou Lublanicí. Z hradeb a vyhlídkové věže se vám naskytnou nejkrásnější pohledy na město a okolí.  Staré město - nejstarší část města je součástí náměstí Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Některé domy mají stále středověkou architekturu, některé z nich byly v 16. a 17. století přestavěny do barokní podoby. Plečnikova tržnice - budova lublaňské tržnice pochází ze 40. let 20. století a je dílem slavného architekta Jože Plečnika. Stojí těsně u řeky Lublanice. Prešernovo náměstí - je hlavním lublaňským náměstím. Se starým městem ho spojuje zajímavá stavba trojmostí, jejímž autorem je Jože Plečnik. Pokud si rádi přečtete nějaké verše, určitě by vám neměla chybět básnická sbírka LUBLAŇ od slovinské básnířky a překladatelky Mety Kušar. Pochází z Lublaně, kde vystudovala slovinskou literaturu na FF. Vydala čtyři básnické sbírky: Madeira (1993), Hedvábí a len (1997), Lublaň (2004) a Jaspis (2008). 
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka II.
Měsíc červen je nejpříhodnější dobou, kdy osázet záhony vybranými druhy bylinek. Můžete si je zakoupit již předpěstované v květináčích nebo si je vypěstovat sami ze semínek. Osobně jsem si vypěstovala levanduli lékařskou, o které jsem psala v první části článku - Bylinková zahrádka I. Takéž jsem zkoušela i další bylinky, které nyní krásně zdobí naši předzahrádku a také omamně voní. Již samotné aroma bylinek vám dokáže pomoci například od bolesti hlavy. Při vnitřním užívání jsou, některé z nich, vhodné i na zažívání. A co teprve k dochucení pokrmů. Při použití některých z nich nemusíte kupříkladu používat sůl. Kromě léčebných účinků a využití v kuchyni si z nich můžete připravit i masážní olejíčky.   OREGANO (Origanum vulgare) Květenství oregana neboli dobromysli se sbírají k léčebným účinkům, které pomáhají při onemocnění jater. Taktéž pomáhají mírnit nachlazení a podpoří trávení. Listy oregana se využívají k sušení, které pak následně využijete při vaření. Sušené oregano, ale i čerstvé můžete používat všude tam, kde jinak používáte majoránku. Hojně využívané je při přípravě pizzy nebo omáčky na špagety. Můžete si také připravit skvělé ochucovadlo v podobě oreganového oleje. Budete potřebovat olej, nejlépe olivový, do kterého naložíte čerstvé stonky oregana i s lístky. Získáte tak velmi chutný olej, který využijete při přípravě zálivek na saláty. Přečtěte si více o světě bylinek v knize BYLINKY z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Chraňte si svoji tvář s ochranným gelem Eucerin
Eucerin vyrábí špičkovou kosmetiku a spadá mezi top výrobce kosmetiky ve svém oboru. Je to německá značka, která se objevila na trhu v roce 1882, kdy byl založen mezinárodní koncern Beiersdorf. Veškeré produkty procházejí rozsáhlým zkoumáním a testy, aby nezpůsobovaly nežádoucí účinky na pleti. Eucerin se řadí mezi celosvětově úspěšné značky a svým zákazníkům nabízí dermokosmetické produkty s medicínským přesahem. Všechny Eucerin přípravky se vyznačují vysokou účinností a jsou vždy uzpůsobeny konkrétním potřebám různých typů pleti. Trpíte-li na akné, je dobré Vaši pleť chránit a to i před sluníčkem. Zvýšený pobyt na slunci s nechráněnou pokožkou může způsobit pozánětlivou hyperpigmentaci. Na obličeji se mohou vytvářet bolestivé vyrážky nebo pupínky. Proto je důležité, abyste se nevystavovala slunečnímu záření více, než je to nezbytně nutné. Především dbejte na speciální opalovací ochranu, která je určená pro mastnou pleť se sklonem k tvorbě akné.   EUCERIN 30 Emulze na opalování pro mastnou a aknózní pleť zmatňuje a má lehkou konzistenci, která je vhodná pro aknózní pleť. Zároveň tento gel neucpává póry.   Popis výrobku: pomáhá chránit pleť před UVA a UVB zářením obsahuje vysoce účinný přírodní antioxidant licochalcon A - poskytuje buněčnou ochranu  obsahuje kyselinu glycyrrhetinovou - chránící DNA uvnitř každé kožní buňky obsahuje L-karnitin,který reguluju tvorbu mazu  obsahuje kombinaci tří pigmentů - vstřebávají tuky, pro suchý povrch pleti Používejte denně jako součást každodenní péče a aplikaci během dne opakujte. Doporučujeme SPF (sun protection factor) 30 nebo více, podle citlivost pleti na slunce a míru vystavování se slunci. Ochranný krémový gel na opalování Oil Control SPF 30 zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz      
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Barbados I
Dnešní cesta nás zavede do karibského ráje – na ostrov jménem Barbados. Ostrovní království Barbados tvoří východní hranici Karibiku. Je součástí Malých Antil. Jeho rozloha činí 432 kilometrů čtverečných. Na ostrově se nachází pouze nížiny. Nejvyšší bod tvoří Mount Hillaby s 337 m n. m. Ostrov ovládá čistě tropické podnebí s pravidelnými dešti. Místní obyvatelstvo se živí zemědělstvím, hlavně pěstováním cukrové třtiny. Na území se nachází taky velké množství pastvin. Velký podíl barbadoského HDP tvoří cestovní ruch. Ačkoliv byl ostrov objeven v polovině 16. století Portugalci, od roku 1625 patří pod správu Británie. V současné době je již vnitřně autonomním a zcela nezávislým státem. Úředním jazykem je zde angličtina. Místní obyvatelé hovoří taky jazykem Bajan. Ten vznikl smíšením klasické britské angličtiny s karibskými dialekty. Domorodcům se podle jazyka někdy říká Bajané. Nejvíce turistických center je soustředěno na západ ostrova, protože právě zde se nachází ty nejkrásnější pláže. Barbados nabízí obrovské množství aktivit od potápění, přes golf po trekking. Každý návštěvník ostrova si zde najde to své. Ve východní části můžete objevovat zejména přírodní krásy. Na této straně ostrova se moc středisek nenachází. Oblast není vhodná ani ke koupání. Ve středu země můžete objevovat místní komunity, navštívit malé vesničky a podívat se, jak žijí místní obyvatelé. Poznáte zde jejich kulturu, můžete taky ochutnat místní speciality. Pokud se před cestou chcete dozvědět něco více o místních komunitách, historii nebo i jiné zajímavosti, přečtěte si knihu Karibské spojky, kterou najdete zde. Jedná se o cestopis Kateřiny Dehningové, která v něm popisuje své zážitky z cest. Tato publikace rozhodně stojí za přečtení. Líbit se bude i těm, kteří se na ostrov prozatím nechystají.    
Zobrazit článek >
 
POŘIZOVÁNÍ FOTOGRAFIÍ A JEJICH SDÍLENÍ NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
Jak je to s pořizování a sdílením obrazových a jiných záznamů na sociálních sítích? Jaké fotografie mohu pořizovat a sdílet, a jaké nikoliv? Stále více uživatelů sociálních sítí řeší podobné otázky. Problematika sdílení cizího obsahu však není černobílá a je potřeba od sebe oddělit jednotlivé typové kategorie situací, které mohou nastat. Fotografie, jejichž zobrazení podoby člověka neumožňuje určit jeho totožnost Podle občanského zákoníku lze pořizovat fotografie pouze se svolením dotyčného, nicméně jen za předpokladu, že se jedná o takové zachycení podoby člověka, na jehož základě bude možné určit jeho totožnost. Lze se s určitostí domnívat, že pořízení fotografie, na které se vyskytuje shluk osob, jež nelze podle fotografie bezpečně identifikovat, nepodléhá zákonnému souhlasu. Jedná se například o Fotografie neznámých lidí, vyskytujících se na veřejném prostranství. Takové fotografie lze tedy i bezpečně sdílet na sociálních sítích. Opačná situace logicky nastává v okamžiku, kdy je dotyčný na fotografii vyobrazen tak, že lze určit jeho totožnost. Bude se jednat o takové fotografie, na kterých jsou jasně vyobrazeny rozpoznatelné obličejové rysy dotyčné osoby. Fotografie, jejichž zobrazení podoby člověka umožňuje určit jeho totožnost Jak bylo řečeno již shora, pořízení takové fotografie jednoznačně vyžaduje souhlas zachycené osoby. Existují však případy, ve kterých není souhlas vyžadován. Jedná se o následující případy: podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob podobizna, písemnost osobní povahy nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí na základě zákona k úřednímu účelu nebo v případě, že někdo veřejně vystoupí v záležitosti veřejného zájmu Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství V praxi to znamená, že lze pořizovat fotografie či jiné záznamy, pokud například pochází z kamerového systému ve vaší provozovně či domě. Je ale potřeba upozornit, že kamera, pokud je připevněna na fasádě nemovitosti, nesmí snímat celou ulici a měla by být namířena kupříkladu na vstup. Pořizovat fotografie či záznamy je povinna strpět úřední osoba, ovšem jen ta, která vystupuje v záležitosti veřejného zájmu, tedy nikoliv ta, která je v době pořízení fotografie mimo službu. Nakonec je třeba i zmínit případy, kdy se obrazové či jiné záznamy pořizují k vědeckým, uměleckým, tiskovým, rozhlasovým a televizním účelům. S takto získanými materiály však nemohou média nakládat zcela svévolně, ale tak aby zachyceným osobám nepůsobila nedůvodnou újmu. Sdílení fotografií podléhající autorské ochraně Podle občanského zákoníku je možné rozšiřovat podobu člověka, stejně jako u pořizování záznamů jeho podobu zachycujících, jen s jeho svolením. Pokud tedy máte svolení jak k samotnému pořízení fotografie, tak i k jejímu rozšiřování, můžete ji volně sdílet a samotná fotografie je vaším autorským dílem. V případě, že byla fotografie již jednou samotným autorem na sociálních sítích sdílena, je možné takovou fotografii znovu sdílet. Důvodem je, že autor fotografie dal podle občanského zákoníku souhlas s rozšiřováním již tím, že fotografii sdílel. Uplatní se však korektiv, podle kterého platí, že svolení autor dal pouze k rozšiřování obvyklým způsobem, jak je mohl vzhledem k okolnostem rozumně předpokládat. V praxi to tedy znamená, že autor fotografie předpokládá, že bude šířena po určité sociální síti, nikoliv třeba na všech. Zároveň platí, že taková fotografie nemůže být určena ke komerčním účelům, pokud nebyla udělena licence k jejímu užívání. Jestliže sdílíte fotografii k nekomerčním účelům, nemůže z vás její autor prakticky dostat žádnou náhradu. Problémem však může být, pokud zasáhnete do práv jiného, například poškozením na cti a lidské důstojnosti osoby. Jinými slovy, budete podobu člověka sdílet dehonestujícím způsobem či karikovat. Jiná situace pak nastává, když jde o veřejně činnou sobu a její jednání a chování odpovídá její karikatuře, viz rozhodnutí NS ve věci Pitomio. Závěrem lze zmínit, že omezení ve sdílení obsahu na sociálních sítích nespočívá pouze v platné zákonné úpravě, ale zpravidla je i obsahem individuálních podmínek sociálních sítí, s kterými jejich uživatelé vyjadřují souhlas již samotnou registrací. Sociální sítě pak většinou omezují sdílení obsahu motivovaného rasovou, etnickou, náboženskou či jinou nesnášenlivostí. Samozřejmostí je také zákaz šíření dětské pornografie a jiných materiálů, jejichž zveřejňování může porušovat trestní ale i jiné předpisy. Michael Kopecký Paralegal at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Ochutnejte jednu z nejdražších káv na světě
Dle statistik každý Čech vypije v průměru 1 šálek kávy denně, podíváme-li se kolem sebe, bude to zřejmě o něco více. Jsme zvyklí pít šálek kávy ráno a často i odpoledne po obědě, k čemuž patří i nějaká ta sladká tečka. Káva je pro mnohé nezbytnou součástí každodenního života, u některých se jedná o závislost, u jiných je to otázka chuti. Velcí milovníci kávy dokonce dokážou rozpoznat dle chuti a vůně její druh i zemi původu. Některým, pokud nemají alespoň jeden šálek kávy denně, je pak lépe se v kanceláři i doma vyhýbat :) Poprvé Češi ucítili vůni kávy na přelomu 16. století, kdy Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na svých cestách měli možnost poznat s jakou chutí a oblibou pijí kávu Arabové a Turci. V Čechách se začala káva pít až o 100 let později. Dnes je káva celosvětově oblíbeným nápojem. Pít jej můžete za studena, za tepla. Vybírat můžete z různých druhů kávových zrn, z různých zemí a i samotná příprava kávy má dnes již mnoho podob. Tak jako je skvost mezi víny, tak i mezi kávou se najdou vzácné exempláře, které sice nejsou nedostupné, ale za jediný šálek si náležitě připlatíte. A o které tak vzácné kávy se jedná? Dnes se podíváme na zoubek jedné z nich. Kopi Luwak - Cibetková káva Pojem cibetková káva zná stále více lidí, ale jen málo z nich mělo tu čest ji ochutnat. Proč je tato káva tak vysoce ceněná a pro některé je skvostem? Především pro způsob jejího získávání. Cibetková káva, neboli Kopi Luwak (kopi=káva, luwak=cibetka) se sbírá z trusu těchto roztomilých zvířátek. Cibetka je od přírody masožravec, s občasnou chutí na sladké kávové bobule. Jakmile tyto kávové bobule cibetka sní, projdou téměř neporušené jejím trávicím traktem, kdy v jejím žaludku dochází k tzv. fermentaci. Místí domorodci pak hledají po pralese trus této šelmy, aby kávové bobule sebrali, odstranili slupky a jedna z nejdražších káv je na světě. A jak je možné, že je káva z cibetky tak chutná? Někteří se shodnou na tom, že za to může právě průchod trávicím traktem cibetky a působení jejich enzymů v žaludku, které zbaví boby hořkosti, očistí je a dodají tak kávě nezaměnitelnou a jedinečnou chuť. Jiní jsou toho názoru, že si jednoduše cibetky vybírají ta nejlepší kávová zrna. Většina odborníků se ale přiklání k té první variantě.  Můžeme tak říci, že cibetková káva je 100% přírodně zpracována. Jak cibetková káva vlastně chutná? Jakmile kávu ochutnáte, necítíte typickou kávovou hořkost. Chuť je jemná a lze ji přirovnat k čokoládě či karamelu. Ale jak to bývá i u vína, každý si v ní najde svoji chuť.     Zajímavostí je, že pokud byste chtěli cibetky chovat v zajetí a praktikovat jejich vnitřní fair trade proces ve velkém, čtyřnozí dělníci vám budou stávkovat. Je to zvláštní a nikdo neví, proč to tak je, cibetky chované v zajetí kávové boby nepozřou, i kdybyste se stavěli na hlavu. Proto, a díky bohu za to, je cibetková káva tak vzácná a drahá, nelze ji produkovat ve větším množství, než co nám ony samy dovolí. Každý rok se takto nasbírá pouze několik málo stovek kil kávy. Ačkoliv je její cena vysoká, není rozhodně nedostupná a určitě stojí za to ji ochutnat. Ale pozor na náhražky, které se vydávají za pravé Kopi Luwak. Pravá káva musí být certifikována! Alternativa Kopi Luwak Ačkoliv je u milovníků kávy cibetková káva oblíbená, někteří lidé k ní chovají určitý odpor. Ne pro její chuť, k té by snad výhrady neměl nikdo, ale naopak mají výhrady ke způsobu, jakým je zpracována. Respektive jim není po chuti pocit, že káva prošla trávicím traktem zvířete a byla sebrána doslova z trusu. Pro tyto odpůrce existuje alternativa, druh cibetkové kávy, který neprochází fermentací žaludku šelmy. Německým vědcům se podařilo nalézt a duplikovat enzymy, stejné, jako jsou v žaludku cibetky, a které jsou zodpovědné za chuť této cibetkové kávy. Tato káva tak může zrát mimo žaludek šelmy, ale za podpory stejných enzymů. Chuť je téměř nerozeznatelná a cena výrazně nižší. Nejznámějším výrobcem této alternativy cibetkové kávy je Trung Nguyen, který ji prodává pod názvem LEGENDEE. Potěšte své blízké dárkem v podobě hrnku, aby i oni si mohli vychutnat svoji kávu.
Zobrazit článek >
 
Zdravé vejce
Vejce vzniká v těle samice z oplodněného vajíčka. Nakladené vajíčko se pak vyvíjí samostatně až do vylíhnutí. A protože k vývoji mláděte dochází mimo tělo matky, obsahuje vejce všechny důležité výživové složky pro vývoj nového organismu. Jeho vzhled se liší podle živočišného druhy, ale obsah je vždy chráněn pevnou skořápkou. Označení – kód na skořápce Kód na skořápce – 1CZ0000 - informuje o typu chovu, zemi původu a následující čísla jsou označení farem. První číslo 0 – bio vejce z ekologického zemědělství 1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu 2 – vejce nosnic z chovu v halách na podestýlce 3 – vejce nosnic z chovu v klecích Písmena CZ – Česko SK – Slovensko DE – Německo PL – Polsko ES – Španělsko Hmotnost Rozděluje se do čtyř skupin/tříd S – malá vejce s hmotností do 53g M – střední vejce s hmotností do 63g L – velká vejce s hmotností do 73g XL – velmi velká vejce s hmotností nad 73g A nyní k tomu nejdůležitějšímu. Co je na vejcích tak skvělé. Obsahují hodně vitaminu E, který podporuje ochranu buněk před oxidativním stresem, pak také vitamin B2 (riboflavin) pro normální činnost nervové soustavy a zlepšuje vidění za šera. Nechybí ani cholin, který najdeme ve žloutku a ten přispívá k normálnímu metabolismu tuků a k udržení normální činnosti jater. Ve žloutku je ukryt také lutein chránící oči a zeaxantin jež chrání oko před nebezpečnými volnými radikály. A to není vše. Z vitaminů to je dále také vitamin A, D, B1, B6, B12, niacin a kyselina listová. Z minerálů sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, selen a železo. Skladování Vejce by se nemělo vystavovat prudkým teplotním změnám a mělo by se skladovat špičkou dolů při teplotě 5-8 stupňů Celsia. Vejce neomývejte, odstraní se tam ochranný obal. Energetická hodnota Průměrné vejce má cca 75 kcal a samotný bílek pouhých 17 kcal.
Zobrazit článek >
 
VÍTE, JAKÁ PRÁVA MÁTE JAKO CESTUJÍCÍ?
Možná už se Vám někdy stalo, že Váš spoj měl zpoždění, nebo byl dokonce zrušen. Jako cestující máte v takových případech zaručena určitá práva. Ta jsou garantována cestujícím osobám, ať už cestují autobusem, vlakem, letadlem, nebo lodí. Problematika práv cestujících je upravena jak na úrovni českého právního řádu, tak na úrovni práva evropského a některé aspekty jsou upraveny také mezinárodními úmluvami (například tzv. Montrealská úmluva, která upravuje pravidla o mezinárodní letecké přepravě). Základem tuzemské právní úpravy jsou ustanovení § 2550 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, která upravují přepravu osob. Cestující osoba zpravidla uzavírá s dopravcem smlouvu o přepravě tzv. konkludentně (mlčky), a to například v okamžiku, kdy cestující nastoupí do dopravního prostředku, nebo si zakoupí jízdní doklad na určitý spoj.  V ten okamžik vznikají dopravci i cestujícímu vzájemná práva a povinnosti. Dopravce je povinen přepravit cestujícího do místa určení a cestující je povinen zaplatit jízdné. Dále má dopravce povinnost postarat se při přepravě o bezpečnost a pohodlí cestujícího. Občanský zákoník dále stanoví základní povinnost dopravce nahradit škodu vzniklou cestujícímu tím, že přeprava nebyla provedena včas. Další podrobnosti, jako jsou podmínky a rozsah náhrady škody stanoví tzv. přepravní řády. Tyto přepravní řády upravují podrobně také například podmínky pro přepravu zavazadel a specifikují další povinnosti dopravce.  Například přepravní řád pro železniční a silniční osobní dopravu (kterým je vyhláška Ministerstva dopravy č. 175/2000 Sb. o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu), stanovuje zejména: právo cestující osoby na vrácení jízdného při neprovedení přepravy z důvodů na straně dopravce, právo cestující osoby na vrácení jízdného v případě, že spoj měl z nástupní stanice zpoždění 60 minut a více, vrácení rozdílu jízdného, jestliže byl přepraven z důvodů na straně dopravce v nižší vozové třídě, než na kterou měl zakoupenou jízdenku. V městské hromadné dopravě se však jízdné za jednotlivou jízdu nevrací. Také za nevyužitou jízdenku nemá dopravce povinnost vracet jízdné. Za ztracenou nebo poškozenou jízdenku dopravce náhradní jízdenku bezplatně neposkytuje, pokud ztrátu nebo poškození nezpůsobil dopravce sám. Pokud vznikne cestujícímu za přepravy újma na zdraví nebo škoda na zavazadle přepravovaném společně s ním, je vyloučena úprava přepravních řádů a dopravce je povinen nahradit škodu podle zvláštních ustanovení o náhradě škody občanského zákoníku (§ 2927 a násl. - škoda způsobená provozem dopravních prostředků). Podle těchto ustanovení se provozovatel nemůže zprostit povinnosti nahradit škodu, pokud byla škoda způsobena okolnostmi, které mají původ v provozu. Zprostit své povinnosti se může dopravce pouze v případě, kdy prokáže, že škodě nemohl zabránit ani při vynaložení veškerého úsilí, které lze požadovat. Cestující musí svá práva uplatnit u dopravce předložením originálu jízdenky a písemné žádosti s uvedením důvodů a výše požadované náhrady. Pokud jde o vrácení jízdného, může být žádost podána i ústně. Důležitá je lhůta, do kdy musí být právo u dopravce cestujícím uplatněno. Tato lhůta je společná pro všechny druhy přepravy osob a trvá 6 měsíců ode dne, kdy mělo být ze strany dopravce plněno. Jedná se o lhůtu promlčecí. To znamená, že lhůta automaticky nezanikne uplynutím času, pouze se promlčí. Soud pak právo nepřizná až v případě, pokud dopravce namítne, že právo nebylo uplatněno včas.   Kateřina Marešová Advokátní koncipient at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Feng Shui a pravidla stolování I
Stolování podle Feng Shui prý vyzdvihne sváteční atmosféru k výšinám. Dodá slavnostní úrovni několik bodů navíc. Feng Shui pomůže udržet správnou harmonii, pohodu a radost všech vašich hostů. Funguje opravdu pozitivně tato metoda stolování? To už musíte posoudit sama. Tady jsou ty nezákladnější pravidla, která byste měla se stylem Feng Shui dodržovat: Základem všeho je pevný a mohutný stůl z masivního dřeva. Pokud vlastníte pouze tenký, plastový a ještě třeba viklající se stůl, měla byste ho ihned nahradit jiným. Nerovnovážnost stolu značí nedostatek příjmů a nestabilitu celého místa, bytelný stůl naopak prokazuje jeho stabilitu a vaši pevnou finanční stránku. Váš stůl by měl mít nejlépe kulatý nebo alespoň zakulacený tvar. Pokud vlastníte stůl hranatý, nikdy nikoho neusazujte na roh stolu. Všechny čtyři rohy totiž dle Feng Shui symbolizují šípy, jež mají za úkol otrávit strávníka. Můžete tak vaší návštěvě přivodit zbytečné trávící problémy nebo nepohodlnost či napjatost. Aby otrávené šípy alias rohy stolu neměly tak velkou sílu, postavte doprostřed vaší prostřené tabule červenou květinu, která tyto šípy omámí. Pokud nemáte doma žádný ubrus, ani neplánujte večeři, než si nějaký pořídíte. Jeho barva by měla být neutrální a nebo zemitá. Vhodnou barvou ubrusu posílíte celkovou energii v místnosti. Nikdy nestolujte v šeru nebo v přítmí. Pokud venku už slunce zapadlo, rozsviťte umělé světlo, můžete si přisvítit i svíčkami, které jsou dle pravidel Feng Shui rozhodně povoleny. Nejvhodnější počet svíček je pět. Při večeři pro dva volte svíčky dvě. A co dál? To se dozvíte ve druhé části článku. Nejrůznější druhy svíček na váš stůl najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Pěstování kořenové zeleniny
Kořenová zelenina má své specifické nároky jak na půdu, tak i na závlahu. S přípravou půdy k výsevu si musíte dát záležet. Je vhodné ji zrýt nejméně do hloubky 30 centimetrů. Určitě tuto zeleninu nepěstujte v půdách, které jsou jílovité a těžké. Takováto půda nezabezpečí dostatek vzduchu pro kořeny zeleniny, který potřebuje ke svému růstu. Dokonce se může stát, že kořenovou zeleninu napadne hniloba. Vhodná půda k výsevu může být i střední kvality. Nejlépe hlinitá či hlinitopísčitá s dostatkem organické hmoty. Je vhodné pěstovat v půdě, kde jste před rokem pěstovali košťáloviny nebo plodovou zeleninu. Kořenová zelenina se totiž nehnojí přímo. Potřebuje půdu v takzvané druhé síle. Přímý výsev provádějte do volné půdy v měsíci březnu i dubnu. V teplejších oblastech je možné vysévat už koncem měsíce února. Škůdci a choroby napadající kořenovou zeleninu se soustřeďují nejvíce na kořeny. Onemocnění jako jsou padlí nebo septorióza se zpravidla objevují ve druhé polovině vegetace. Mezi nejčastější škůdce patří pochmurnatka mrkvová. Od poloviny srpna do poloviny září nalétávají na zeleninu mušky, které kladou vajíčka na listy kořenové zeleniny. Jejich larvy pak navrtávají kořeny. Nezapomeňte přikrýt porost netkanou textilií a dospělce chytat na žluté lepové destičky. Chcete-li si vypěstovat vlastní zeleninu, třeba i v bytových podmínkách, zkuste pěstitelskou sadu GROW IT - ZELENINA. Tato sada obsahuje 5 druhů zeleniny (1x Pytlík se semínky mrkve, 1x Pytlík se semínky rajčat, 1x Pytlík se semínky jarní cibulky, 1x Pytlík se semínky dýně, 1x Pytlík se semínky okurky, 5x Květináč z kokosových vláken, 5x Výživný substrátový disk).
Zobrazit článek >
 
Dopřejte si vitamíny a zdravé tuky z oříšků I. část
Posezení s přáteli u dobrého vína, nebo lenošení u oblíbeného filmu přímo láká k nějakému nezdravému mlsání. Pokud máte skryté zásoby čokolád nebo smažených brambůrků, chápu, že je to nejjednodušší občerstvení a rychlé dodání energie, ale ty následky! Zkuste si napříště udělat raději zásoby něčeho dobrého, ale zároveň takového, co prospěje Vašemu zdraví. Co třeba oříšky! Obsahují proteiny, které Vás zasytí, jejich zdravé tuky dodají potřebnou energii a navíc jsou velmi chutné. A pokud víte, že nikdo z Vašich přátel není na oříšky alergický, můžete je podávat i k dobrému vínu. Navíc posílíte Váš organismus, neboť oříšky obsahují vitamíny a minerály. ARAŠÍDY - nebo jinak zvané buráky se neřadí do skupiny oříšků, jedná se o luštěninu, která obsahuje vysoké procento proteinů. Buráky jsou také velmi bohaté na tuky. Vyrábí se z nich burákové máslo, které je velmi oblíbenou pochoutkou v Americe. U této pochutiny je důležité dbát na jejich uskladnění, protože jsou velmi náchylné na tvoru plísní. KEŠU - poznáte je podle jejich typického tvaru, který připomíná ledvinky. Plody kešu jsou bohaté na taniny nebo vitamin C. Dále jsou velmi bohaté na draslík, hořčík, vápník a železo. Mají méně tuku než burské oříšky. Kešu patří mezi oblíbenou a zdravou pochoutku. PARA - rostou na velmi vysokém stromě Juvii ztepilé v deštných pralesích. Plody kvůli vysokému obsahu tuků po vyloupání rychle žluknou, nevyloupané a chlazené vydrží až dva roky. Ořechy jsou bohaté na tuky, proteiny a sacharidy. Taktéž obsahují minerály, jako jsou: draslík, fosfor, hořčík, selen, zinek a železo. Nejlépe chutnají v syrovém stavu. Vychutnejte si zdravé mlsání a zakupte si PARA OŘECHY značky Allnature, které Vám nabízíme v 500 g a 1000 g balení.
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní I
Vlastně i samotné dýně patří do naší podzimní tematiky. Dnes vás seznámíme s nejznámějšími druhy dýní, které si můžete připravit v kuchyni. Znáte je všechny? Náš článek vám prozradí, jak s konkrétními dýněmi pracovat a co vám která nabídne.  Dýně žaludková  Tato dýně se pro svůj specifický tvar používá někdy za účelem výzdoby, mnohem lepší je však k jídlu. Chutná po oříškách. Jako jedna z mála se hodí ke konzumaci i za syrova, můžete ji jíst dokonce se slupkou. Dorůstá se pouze drobných velikostí, na pěstování není nijak náročná. Pokud chcete pěstovat dýně na malé zahradě, pak je tento typ ideální.  Hokkaido  Když se řekne dýně, mnoho a snad i nejvíce z nás si jistě vzpomene na druh Hokkaido. Jedná se většinou o dýně kulatého tvaru v oranžové či červené barvě. Existují taky zelené Hokkaido, ty se k nám však moc nedostanou. Dužina dýně je při správném uzrání měkká a poddajná. Hokkaido je náročnější na pěstování, hlavně pokud chcete, aby značně vyrostla. Vaše péče však bude stát za sklizené poklady.  Dýně okrasné Pojmenování tohoto druhu vás může zmást. I když okrasné plodiny obvykle slouží pouze skutečně ke kráse nikoliv k užitku, s dýněmi to tak úplně neplatí. Tyto dýně lze ideálně až po tepelném opracování konzumovat, počítejte však s náročnější přípravou, neboť bývají poměrně tvrdé a obsahují málo dužiny. Zpracovat ji ale určitě můžete. 
Zobrazit článek >
 
Patříte mezi optimistické lidi?
Znáte onen výrok, který tvrdí, že jste to, na co jste doposud myslela? Pokud se na tím zamyslíte, zajisté v tom uvidíte kus pravdy. Naše myšlenky jsou opravdu natolik silné, že ovlivňují náš život. Jestliže budete myslet negativně, tak ani Váš život nebude nijak veselý a Vy budete spíše nešťastná. Jak se pozná optimistický člověk? Takto přemýšlející člověk se snaží neztrácet víru v lepší zítřky, i když zrovna prochází nepříjemným obdobím. Nesnaží se své problémy vytěsňovat, naopak, pokud udělá chybu, snaží se celou záležitost zanalizovat a do budoucna se podobných chyb vyvarovat. Optimista je člověk, který je ve svém životě aktivní. Pokud chtějí něčeho dosáhnout, neustále na svém cíli pracují. Takový člověk musí být velice tvrdý v disciplíně. Ke světu přistupují s tím, že jej mohou do určité míry utvářet. Optimističtí lidé využívají aktivní strategie, kterými dokáží řešit své problémy. Nevyhýbají se konfrontaci s životními překážkami. Kde si člověk utváří optimismus? Vše, co je nám příjemné můžeme vyjádřit slovy, že nás to hřeje u srdce. Avšak optimismus má své pevné místo v naší hlavě. Přesně řečeno v mozku v takzvaném mandlovém jádře. Jak byste analyzovala tyto situace: 1.) NEÚSPĚCH Optimista = příčiny jsou pouze dočasné. Pesimista = příčiny jsou trvalé a stálé 2.) ÚSPĚCH Optimista = příčiny jsou trvalé a stálé. Pesimista = příčiny jsou pouze dočasné => byla to jen náhoda. Trénujte si pozitivní přístup k životu s knihou SÍLA POZITIVNÍHO MYŠLENÍ. V knize se dozvíte, jak změnit své vnímání, názory a myšlenkové stereotypy, které spouštějí série negativních reakcí, jak lze pomocí správné komunikace s ostatními i sami se sebou ovlivnit pozitivní myšlení či jak trénovat optimistický postoj a jednání.
Zobrazit článek >
 
Audio: Skladatelka voňavého prádla
Pojďme se společně zaposlouchat do hlasu Tatiany Vilhelmové v audio roli: mladé, krásné dívky, která se seznámí s nejslavnějším českým zpěvákem, Karlem Gottem, při jednom z jeho koncertů v Brně. Odjede za ním do Prahy a prožije řadu let po jeho boku. Současně, kromě niterného poznání zákulisí českého showbyznysu a světa modelingu, studuje na FAMU scénáristiku. Martina, inteligentní a půvabná bytost, citlivě reaguje na všechny vnější podněty tak zářivého a vzrušujícího světa, který se jí postupně hroutí před očima a z jejích představ o krásném životě s panem Božským zůstávají trosky. Aby se znovu postavila na vlastní nohy, odjede za sestrou do USA, kde se živí jako uklízečka a zároveň dopisuje svou diplomovou práci. Při jejím dokončování se setká s režisérem Milošem Formanem, dalším osudovým mužem svého života. Na opačném konci světa začíná žít druhou etapu výjimečného života, dovršeného šťastným narozením vytoužených dětí. Svůj mimořádný osud vypráví Martina Formanová nesmírně upřímně k sobě a se sympatickým nadhledem a humorem, jakoby lehce a přirozeně, zároveň ohleduplně ke všem aktérům tak atraktivního světa. Cítíme, že Martina Formanová nic nepřizpůsobuje svým spisovatelským ambicím, přičemž pravdivost její zpovědi je fascinující. Tatiana Vilhelmová má v mnohém s Martinou Formanovou společné. Obě jsou nevšední ženy, jež dosáhly společenských vrcholů kombinací vlastního přičinění i šťastným řízením osudu. Zajímavě zastřený hlas Tatiany Vilhelmové a její silný prožitek vyprávěného příběhu vytvořily dokonalou harmonii mezi autorkou a interpretkou. Název: CD Skladatelka voňavého prádla Podnázev: 3 CD, čte Tatiana Vilhelmová Autor: Martina Formanová; Tatiana Vilhelmová Jazyk: čeština Nakladatelství: Supraphon Značka: Supraphon CD zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Letošním trendem jsou přírodní materiály: Vyznáte se v nich? I
Nature style aneb přírodní design, jednoznačný trend letošní sezóny jara a léta. Na molech už přírodní materiály nebo napodobeniny látek této vizáže ukázali světoví návrháři již začátkem jara, obchody byly však přírodní krásou zaplaveny jen několik týdnů zpět. Buďte in, oblečte se do přírody také. Vyznáte se v jednotlivých materiálech oblečení? Přečtěte si náš článek, který vám o látkách prozradí víc. Jaké máte při výběru možnosti? Bavlna Tradičním materiálem, který jistě dobře znáte, je bavlna. Jedná se o prodyšnou a příjemnou látku spíše lehčí a vzdušné struktury, seženete však i silnější bavlněné košile nebo pevné svetry. Bavlnu nosí nejčastěji alergici, neboť jde zcela přátelský materiál i k těm nejcitlivějších typům kůže. Pokud do obchodů míříte skutečně jen pro stoprocentní bavlnu, dejte si pozor na oblečení s příměsemi elastanu nebo polyesteru. Tyto složky jsou však nezbytné v případě, že chcete, aby látka alespoň trochu pružila. U kalhot na tělo je jedna ze zmíněných příměsí téměř nevyhnutelnou záležitostí. Bavlna má výhodou v tom, že není nákladná a oblečení tohoto materiálu si může pořídit skutečně každý. Len Len se vyznačuje svou dobrou absorpcí, takže vás asi nepřekvapí, že jsou z něj vyráběny i kuchyňské nebo hygienické pomůcky. Materiál je spíše pevný, avšak poměrně lehký a chladivý. Lněná látka se nevyrábí z ničeho jiného než lnu setého. Len je odolný proti vnějším vlivům i vyšším teplotám praní, jeho nevýhodou je však poměrně velká mačkavost. 
Zobrazit článek >
 
Portugalština (nejen) pro samouky
Starý rok se blíží ke svému konci a s příchodem roku nového bývá zvykem, dávat si různá předsevzetí. Pro někoho je to dieta a pro jiného zase poučení ze svých minulých chyb. Ale co se k tomu všemu ještě vzdělávat? Nemusíte se ihned pustit do studia na vysoké škole, nebo se ihned zapisovat do nějakých kurzů. Můžete se například pustit do učení nového cizího jazyka a to v pohodlí domova nebo při cestě vlakem či autobusem do zaměstnání. Co říkáte na portugalštinu? Portugalština spadá mezi západní románské jazyky do iberorománské větve, spolu se španělštinou, katalánštinou a galicijštinou. Portugalština má dvě varianty psaného jazyka, které jsou často označovány jako Padrões (vzory, typy). Jsou to: Evropská a africká portugalština Brazilská portugalština Rozdíly mezi těmito variantami postihují slovní zásobu, výslovnost a syntax, obzvláště v jazyce hovorovém, zatímco v jazyce vyšších vrstev se tyto rozdíly tolik neprojevují. Někdy nespočívají rozdíly v tom, jaká slova se používají, ale jak často a s jakým slohovým příznakem. Pro stará slova to platí téměř bezvýhradně, zatímco nová slovní zásoba je více specifická pro danou zem. Výraznější rozdíly jsou v pravopise. Ve slovech, která obsahují skupiny cc, cç nebo ct, je v Brazílii první "c" vypouštěno, skupiny pc, pç nebo pt ztrácejí "p". Tato písmena nejsou vyslovována, jedná se o přežitky z latiny (tedy o uplatnění historického principu v pravopise). Brazilský jazyk není tolik konzervativní jako evropský, proto zde dochází k eliminaci nadbytečných znaků. Naučte se perfektně portugalský jazyk s učebnicí Portugalština (nejen) pro samouky. Tato učebnice je určena jak ke samostudiu, tak i pro výuku s lektorem. Kniha obsahuje 31 lekcí, ke každé lekci jsou vypsaná slovíčka s výslovností a českým překladem. Učebnice je zaměřena na evropskou portugalštinu a hlavními odlišnostmi portugalštiny brazilské se zabývá pouze ve dvou závěrečných lekcích. Součástí učebnice jsou CD s MP3 nahrávkami.
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Jamajka I
Pojďme společně poznat Karibik trochu detailněji. Naše cesta dnes míří téměř do srdce celého Karibiku – na Jamajku. Ostrov Jamajka je součástí Velkých Antil. Už kolem roku 650 na tomto území docházelo k migracím Indiánů. První Evropan, který na tento ostrov vkročil, byl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který se na ostrov dostal v rámci své výpravy a prozkoumávání terénu Střední Ameriky. Od roku 1509 byla Jamajka kolonizována Španělskem. Na konci 17. století se stal ostrov součástí Západoindické federace. V ní zůstal po mnoho let. Rok 1962 se stal na Jamajce známým díky vyhlášení nezávislosti v rámci Commonwealthu. V čele Jamajky stojí generální guvernér. Pobřeží Jamajky se pyšní skvostnými korálovými útesy. Vnitrozemí je hornaté. Jamajka je ovládána vlhkým tropickým podnebím a někdy i hurikány. Na Jamajce žijí méně než tři miliony obyvatel. Je osídlena hlavně černochy, mulaty a taky maroony, potomky uprchlých otroků. Určitě víte, že z Jamajky pochází hudební styl Reggae. Nejvýznamnější postavou tohoto stylu byl Bob Marley. Jamajčané mají taky velmi rádi sporty, zejména ty atletické. Pochází odtud slavný Usain Bolt, držitel několikanásobného počtu rekordů nejen v běhách na krátké tratě. Jamajští sportovci se však snaží dosáhnout dobrých sportovních výsledků i v jiných disciplínách. Jednou ze sportovních kuriozit Jamajky je účast sportovců na zimních olympijských hrách. Soutěží zde v jízdě na bobu. Tato sportovní disciplína byla inspirací pro americké filmaře, kteří na námět těchto sportovců vytvořili úspěšný film se jménem Kokosy na sněhu. Víte, kam na Jamajce vyrazit a co vás při vašich cestách může potkat? Těšte se na další článek. Osvěžte si Angličtinu, ještě než se vydáte na tento ostrov. Anglický kapesní slovník najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Poznejte Vánoce v cizině aneb jak se slaví vánoční svátky v USA?
Vánoce jsou pro Američany stejně tak důležité jako pro nás. Je to taktéž doba pohody a klidu, obdarování, lásky a rodiny. Blízcí lidé se scházejí, příbuzní přijíždějí z různých koutů světa, aby se podělili o novinky a oslavili v rodinných kruzích nejkrásnější období roku. Jak se však často říká: Každý kraj, jiný mrav. Platí to tak i o Vánocích. Víte, jak se slaví Vánoce v USA? Poznejte vánoční svátky z jiného úhlu. Vánoční sezóna začíná už Dnem díkůvzdání, kdy lidé startují své nákupy. Během následujících dní se konají výzdoby obchodních center, domů i ulic. Taky vánoční stromy se v tento čas začínají kupovat. Od začátku prosince je zvykem popíjet vaječný koňak, tradičně nazývaný jako eggnog. Od první prosincové neděle se konají ve městech, ale i menších vískách vánoční průvody, které uzavírá bělovousý muž v červeném – Santa Clause. Dne 23. prosince se pořádají téměř všude takzvané officeparty. Každá firma uspořádá večírek nebo umožní zaměstnancům pracovat jen zkrácený čas. Po skončení nastavené pracovní doby si zaměstnanci předají dárky a popíjí brandy nebo sekty. Následující den už do práce nejdou nebo ji navštíví pouze v dopoledních hodinách. Na Christmas Eve, 24. prosince, je ve většině zemí stanoven státní svátek. Tento den slouží k poslednímu nákupu vánočních dárků, chybějícího jídla a podobných záležitostí. Je to taky den, kdy zavěšují lidé punčochy na krby. Ladí taky poslední úpravy vánočních dekorací. Kapra ani bramborového salátu se na americkém stole nedočkáte. Na štědrovečerní večeři si tamní lidé zakládají snad ještě více než tady u nás. Přípravy na správný večerní rituál se konají několik dní dopředu. Na žádném stole nechybí krocan, obvykle nadívaný. Nádivka se skládá z jablek a slaniny. Tato pochoutka je spojená taky se Dnem díkůvzdání. Jako přílohu k hlavnímu chodu podávají Američané mrkev, zelí, fazolové lusky, sladké brambory nebo rýži. Tradičně k pokrmu podávají brusinkovou omáčku. Na stole najdete taky velké množství nejrůznějšího pečiva. Jako zákusek připravují koláče s kandovaným ovocem. Tradičním dezertem je taky pudink. Po večeři děti pro Santu Clause chystají sušenky a sklenici mléka. Na rozdíl od našeho zvyku, spousta dětí odesílá dopis Santovi až večer před 25. prosincem. Před tímto aktem mu však tradičně v jednom z obchodních center našeptají své přání do ucha. Dospělí obvykle navštěvují kostel, kde se koná tradiční půlnoční mše. Následující ráno vstávají hlavně mladé generace velmi brzy, protože se již nemůžou dočkat dárků od Santy, který přiletěl na saních, tažených osmi soby v čele s Rudolfem, speciálním sobíkem s červeným nosem. Přistál na komíně domu. S velkým pytlem se spustil dolů ke stromečku, napil se mléka, pojedl sušenky a zanechal tam poklady, dárky vyrobené skřítky v továrně na Severním pólu, pro každého člena rodiny. Poté vzlétl zpět do saní komínem a odletěl k dalšímu obydlí. Centrálním bodem jsou také ponožky se jmény. Postupem času se však z důvodu praktičnosti začaly nadělovat dárky po stromeček a vánoční ponožky slouží spíše pro výzdobu. 25. prosince je státní svátek. Lidé odpočívají a těší se z nových dárečků. Tyto svátky jsou taky spojeny s obdarováváním potřebných. Každá rodina tradičně poskytne dar dětskému domovu, pošle peníze do nemocnic a různých charit. Méně známá je taky tradice obdarovávání mlékařů nebo mlékařů. Těsně před Vánocemi nebo po nich připravují lidé pro tyto osoby malá překvapení. Některé americké tradice se dostaly během desítek let i k nám. Osvojila si vaše rodina taky pár cizích zvyků? 
Zobrazit článek >
 
Výroba čokolády
Jak probíhá výroba jedné z nejlepších cukrovinkových lahůdek? Jaká tajemství skrývají složky čokolády?  Samotná výroba samozřejmě začíná sesbíráním plodů. Kakaové boby, které vyrůstají přímo z kmene kakaovníku se odsekávají mačetou. Ihned po odseknutí se boby vyloupávají. Jsou pokládány na banánové listy. Následuje fermentace, tj. kvašení. Tento proces trvá kolem tří dnů. Je zajímavé, že před tímto procesem jsou boby bílé. Hnědou barvu a aroma získávají až za pár dnů. Následuje téměř nejdůležitější část – sušení kakaových bobů. Tato fáze rozhoduje totiž o celkové kvalitě kakaa. Při špatném sušení dochází k zapařování nebo hnilobným procesům. Boby se taky nesmí přesušit, aby neztratily svou kvalitu. Následně jsou boby obvykle ošetřovány přípravky proti škůdcům. Sklizeň probíhá dvakrát ročně. Po tomto aktu jsou boby čištěny a následně pak praženy. Proces pražení trvá od půl po dvě hodiny. Praží se v teplotě kolem 120°C. Pražení je důležité ke zjemnění chuti a odpaření vody. Aroma upražených bobů je po vychladnutí úplně jiné než před pražením. V následující fázi se boby separují od slupky. Některé boby při pražení popraskají, není to však jejich stálou vlastností, takže se většina z nich musí nadrtit. Pomocí fukarů dojde k oddělení vnitřní části od nechtěných slupek. V srdci každého bobu se nachází kakaová směs, která se skládá ze specifických bílkovin, kakaového másla a škrobu. V dalším kroku dojde znovu k drcení, tentokrát však už jen samotné směsi. Poté se ještě jednou hmota řádně očistí. K tomu, aby mohlo dojít k výrobě čokolády je potřeba směs ještě umlet nebo zjemnit. K tomu slouží kakaový mlýn nebo válcovač. Stroje pracují za teploty 80°C. Ze směsi pak díky tomu vzniká horká kakaová hmota. Dochází k rozdělení kakaového másla a kakaového koláče, tedy kapalné a pevné části. Z kakaového koláče totiž vzniká nám již známý kakaový prášek. Po této části práce již nezbývá nic jiného, než příprava samotné čokolády. Do kakaové hmoty pevného skupenství se přidá kakaové máslo, mléko, vanilka a dle chuti i cukr. Takto jsou vyráběny všechny druhy čokolády kromě netradiční bílé. Ta neobsahuje žádnou kakaovou hmotu. Směs je dlouho míchána z důvodu zjemnění. Ovšem mícháním se čokoláda zcela nevyhladí. Musí dojít k tzv. konšování. To je proces, díky kterému se čokoláda stane dokonale hladkou. Směs je míchána při teplotě 60°C celé tři dny. V této fázi jsou do čokolády přidávána různá aromata či příchutě. V dalším kroku dojde k temperování. Téměř hotová čokoláda se vloží do jiné nádoby, kde je zchlazena na 28°C a následně zahřáta na teplotu o čtyři stupně vyšší. Díky temperovacím strojům získá čokoláda dokonalý vzhled. Finální vzniklá směs by měla být hladká, aromatická a chutná. Čokolády můžete znát kořeněné, květinové nebo ovocné. Každá z nich se pyšní specifickou chutí. Každá správná čokoláda by měla mít lesk. Pro výrobu tabulkové čokolády stačí tuto směs nalít do vybraných tvarovacích nádob. Čokoláda se nechá vystydnout. Poté dojde k očištění a vyhlazení na povrchu. Čokoláda musí asi hodinu odpočívat a potom může být hned balena. Pamatujte, že výroba kvalitní čokolády není až tak levná záležitost. Nemůžete se divit, že kvalitnější značky čokolád něco stojí. Cena se odvíjí od počtu surovin a množství kakaových složek. Ceny kvalitních tabulkových čokolád stojí nejméně 70 korun. Výrobci nevyrobí čokoládu se vším všudy pod korun 40. Také jste už slyšela nebo na sobě sama cítila, že čokoláda udělá člověka šťastnějším? Uspokojí naše vybíravé chuťové buňky a navíc může povzbudit. Při její konzumaci dochází totiž k uvolňování serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Navíc čokoláda obsahuje ještě méně známou látku nazývanou fenylethylamin, která působí v těle a posiluje pocit zamilovanosti. Nejrůznější druhy té nejlepší čokolády najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte Milán! III
Santa Maria delle Grazie a Poslední večeře Páně Obraz od Leonarda da Vinciho jménem Poslední večeře zná snad každý. Podívat se na něj můžete ve zmíněném kostele, který se nachází kousek od centra, dostanete se sem tramvají, avšak je třeba dopředu myslet na lístky. Na místě k dostání nejsou vůbec, vyprodávají se několik dní před daným termínem. Obraz je proslulý nejen tím, že přežil veškerá bombardování, taky záplavy či požáry. Když už byl zmíněn da Vinci, asi vás nepřekvapí, že se v Miláně nachází i jeho muzeum vynálezů. Prohlídka je trochu interaktivní a určitě vás bude bavit. Navigli Malebné uličky kolem kanálů určitě stojí za návštěvu. Jen si dejte pozor, v jakou denní dobu sem přicházíte. I když podvečer láká k procházce, připravte se na to, že na místě bude obrovské množství lidí. Na stůl ve vybraném podniku si budete dokonce muset počkat frontu. Pokud chcete místo vidět za bílého dne, vydejte se sem raději ráno. Večer pak svůj koutek k odpočinku určitě také seženete, jen počítejte s tím, že vám to dá trochu zabrat. Na krásnou atmosféru barů a restaurací budete dlouho vzpomínat. Někomu se vybaví Benátky, jinému Amsterodam, s čím si spojíte místo vy? Nebo je pro vás jedinečným zážitkem?  San Siro Pokud vyrážíte na cestu s partnerem, fotbalovým nadšencem, jistě si zapište do nutností taky návštěvu fotbalového stadionu San Siro, který se pyšní titulem osmý největší stadion v Evropě. Prohlídky stadionu jsou možné. 
Zobrazit článek >