EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zajímavosti

 
Jak se vyznat mezi různými druhy kávy – 2. díl
V druhém díle se dozvíme něco málo o dalších druzích kávy, a to hlavně lahodného a velmi oblíbeného latte. Ověříme si správný postup přípravy turecké kávy a mnoho jiných druhů, které jsou inspirované názvem světových zemí. Caffé macchiato (makijáto) Jedná se o espresso se lžící mléčné pěny. Latte Latte se připravuje z kávy Lungo a našlehaného mléka, kterého je o něco méně než v cappuccinu. Latte macchiato Do vysoké sklenice se nejprve nalije horké mléko, které zůstane na dně. Potom espresso a navrchu je čepice z našlehaného mléka. Mocca (moka) Na přípravu této kávy potřebujete moka konvičku, tzv. Bialettcu, do které nalijete vodu a přes sítku v horní části konvičky vám pára vytlačuje silné espresso. Turecká káva Přesná příprava turecké kávy není tak jednoduchá. Do plechové konvičky džezvy se nandají dvě lžičky najemno namleté kávy, které se zalijí studenou vodou. Pak se nádoba zahřívá tak dlouho, dokud směs skoro nepřetéká přes okraj. Po malé chvilce odstavení se tento proces opakuje ještě třikrát. Americano Americano tvoří z 1/5 espresso a zbytek horká voda. Irská káva 2,4 dl nápoje připravíte z filtrované kávy s třtinovým cukrem a jedním panákem irské whisky. Pravý požitek z kávy doladí čerstvě ušlehaná smetana na vrchu kávy. Alžírská káva Filtrovaná káva se ozdobí čerstvě ušlehanou šlehačkou a přelije vaječným likérem. Frappé Frappé je osvěžující letní kávový nápoj z našlehané kávy, mléka, cukru a ledu.
Zobrazit článek >
 
Kniha: Umění jízdy se spřežením
V měsíci březnu tohoto roku jsem měla možnost se zúčastnit velmi zajímavého semináře v rámci tématu zapřahání koní v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem. Mezi mnoha hosty, kteří tu měli velmi zajímavé přednášky, byl pozvaný i pan Jiří Kocman, který přijal pozvání s manželkou a synem, aby zavzpomínal na svůj život s koňmi. Své vyprávění obohatil knihou o jeho životě a řádem, který obdržel od anglické královny. Po zajímavé diskuzi s legendou vozatajského sportu a patriotem kladrubských koní následovala přednáška o vývoji formanské živnosti, formanech, formanských koních, postrojích a formanských hospodách. Při této přednášce jsme mohli nahlédnout do knih, které se zaobírají právě tématem zapřahání. Krom jiných mne zaujala právě i tato: UMĚNÍ JÍZDY SE SPŘEŽENÍM jejíž autorem je Max Pape. O knize: Jízda se spřežením a zapřahání podle zásad Benna von Achenbacha Jedna z nejvýznamnějších knih, která byla o zapřahání a jízdě se spřežením napsána. Byla přeložena do řady jazyků a znalci, trenéři a rozhodčí ji doslova považují za svou bibli. Autor se v ní věnuje všem důležitým otázkám tohoto odvětví jezdectví, jako jsou postrojování a zapřahání, způsoby držení opratí, nauka o jízdě se spřežením podle Achenbachova systému, práce na dvojité lonži, ježdění s jednospřežím, dvojspřežím a se čtyřspřežím, ježdění v tandemu, ježdění na výlety, anglický, americký, ruský a maďarský styl zápřeže, drezurní soutěže kočárových koní a závody. Musím uznat, že se jedná o velice atraktivní koníček, kde svoji hlavní roli hraje souznění člověka a koní. A jako milovník koní Vás zároveň zvu na akci JOSEFKOL 2017, která se koná ve zmíněném muzeu. Pokud jste milovníci koní, nebo znáte někoho, komu by tato kniha udělala radost. Zavítejte do našeho e-shopu a zakupte si právě tuto knihu: UMĚNÍ JÍZDY SE SPŘEŽENÍM.  
Zobrazit článek >
 
Svatomartinské tradice od počátku věků III
Tušila jste, že svatomartinská vína musí procházet patřičnou kontrolou? Pokud si tedy objednáte nebo zakoupíte víno pojmenované jako svatomartinské, máte jistotu, že pijete opravdovou kvalitu, která prošla rukama odborné komise. Zapomenuté svatomartinské pokrmy Víte, že s tradicí svatého Martina souvisí ještě mnohé další tradiční pokrmy či doplňky k jídlu? Například takové svatomartinské pečivo. Jedná se o tenké rohlíky nebo podkovy. Dřív šlo o nezbytné pečivo, které jedenáctého listopadu pekly dívky svým milým. Štědřejší hospodáři pak rohlíky plněné mákem nebo povidly děkovali za práci svému služebnictvu. Kromě těchto pokrmů se taky pekly bohatě zdobení svatomartinské koláče, které nesměly chybět na žádném svátečním stole. Tato dobrota měla jako jediná výjimku, mohla se jíst i den po slavnosti. Svatomartinská koleda Na svatého Martina bylo taky zvykem, zejména tedy v západních zemích, že chudé děti v předvečer svátku, tedy desátého listopadu, klepaly na dveře celé vesnice. Za svou koledu dostávaly bohaté pohoštění v podobě špeku, šunky nebo párků, dále získaly například ořechy nebo sladké ovoce. Lidé obdarování dětí považovali za jistou tradici přenechání darů samotnému svatému Martinovi, který by se stejně o svou štědrou nadílku rozdělil s chudými. Tradice svatomartinských ohňů V devatenáctém století se zrodila taky tradice zapalování svatomartinských ohňů. Jednalo se o zvyk, v rámci něhož všichni obyvatelé vesnic nebo měst vycházeli ven s lucerničkami nebo jinými svítilnami. Zpívaly se písně a hodovalo se. Tento zvyk v současné době přetrvává pouze v některých městech, u nás se již nezachoval. Dodnes žije v povědomí obyvatel Německa, Holandska nebo Belgie. 
Zobrazit článek >
 
Chorvatsko: PULA
Pula je nádherné město, má asi 65 tisíc obyvatel a stává se tak největším městem istrijské župy. Leží na samém jihu Istrijského poloostrova. Toto město má rušné turistické centrum, kde zažijete přátelskou atmosféru, čekají tu na vás cenné památky, muzea, unikátní mořské akvárium i svítící obři v přístavu, dále pak i báječné pláže, kulturní akce a útulné taverny. V historickém centru Puly, na ulici Riva, se vám naskytne pohled na dominantu, která leží blízko přístavu, a to na starořímský amfiteátr. Je to bývalé gladiátorské bojiště, ve kterém se dnes odhrávají různé hudební koncerty či festivaly. Pokud se vydáte dále po ulici Riva po pobřeží okolo přístavu dojdete na ulici Flaciusova, odtud pak uvidíte další historický skvost Augustův chrám. Okolí Puly vám nabídne i skvělé pláže a pobřeží posetá borovými lesy. Zrelaxovat a nabrat novou energii můžete v některé z kaváren či taveren, které mají velmi přátelská prostředí. Celou tuto příjemnou atmosféru dokresluje křik racků a vůně linoucí se z kuchyní oněch restaurací. Co se týče ubytování, tak v posledních cca 10 letech došlo k výrazné modernizaci hotelů i apartmánů a to nejen v Pule. Ve většině hotelů se setkáte i se speciálními programy jak pro dospělé tak i pro děti. Ke koupání můžete využít hotelový bazén, nebo se vám nabízí možnost vybrat si některou z mnoha upravených pláží a zadovádět si přímo v moři. Pro další informace můžete nahlédnout na tyto stránky.   Odkazy na články: Chorvatsko - VRSAR Malá lekce chorvatštiny
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti o jogurtu
Jogurt je mléčný výrobek, který vzniká z mléka procesem kysání, tedy přeměnou cukru na kyselinu mléčnou. Vyvíjejí se v něm také bakterie a mezi ty nejběžnější patří Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus salivarius. Jogurt dokáže působit blahodárně na střevní mikroflóru, protože mění přirozené neutrální prostředí ve střevech na lehce kyselé, ve kterém se obtížněji množí mikrobi a je tedy nejvýznamnější probiotickou potravou. Ve 3. tisíciletí před naším letopočtem si putující nomádské kmeny vyráběly kysané mléko během svých cest. Do pytlů z ovčí kůže nalili mléko a připevnily si ho k tělu. Lidské teplo a mikroflóra mléka způsobily zkysnutí. První továrna na jogurt byla založena roku 1919 v Barceloně a byla pojmenována synovi tvůrce – Danone. Na nápad výroby jogurtů ho přivedl rozsáhlí výskyt střevních chorob u dětí, a proto se tenkrát prodával jogurt pouze v lékárnách na recept. Proč se jogurt nazývá jogurt? Slovo jog znamená hustý a urt mléko. Takže složenina těchto dvou slov naznačuje, že se jedná o husté mléko. Nakyslá chuť jogurt nelahodila každému jazýčku a tak vnikl v roce 1933 v Radlické mlékárně první ovocný jogurt. Na povrch jogurtu se přidalo pár lžiček ovocné marmelády, které zároveň zamezila i vzniku plísní. Probiotika v jogurtu jsou skvělí pomocníčci, kteří léčí střevní flóru a kvasinkové infekce, pokud se nekombinují s cukrem.
Zobrazit článek >
 
GS Mamavit
GS MAMAVIT Kombinace vitaminů, minerálů a DHA pro ženy těhotné, kojíci a plánující těhotenství. Výhodné dvoubalení! GS Mamavit Prefolin® + DHA je kompletní a vyvážená kombinace vitaminu, minerálu, DHA a EPA. Je to kombinace, která byla navržena tak, aby vyhovovala maminkám a jejich miminkům ve všech důležitých obdobích: v období plánování mateřství – před otěhotněním, pro podporu imunity a srovnání organismu před velmi náročným obdobím pro každou ženu, v období těhotenství, kdy výrazně narůstá potřeba vitaminu a minerálu, i v období po porodu při kojení, kdy se organismus postupně zotavuje a dostává do normálního stavu. Prefolin® je speciální 4složkovy komplex obsahující kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E a jód, které jsou obzvláště důležité již v období před otěhotněním: Kyselina listová je velmi důležitá pro všechny maminky. Má ochranný vliv na genetickou informaci, je nezbytná pro zdravý vývoj plodu a chrání miminko před škodlivými vlivy. Pokud budete užívat dostatečné množství kyseliny listové jako součást zdravé výživy již před otěhotněním, můžete napomoci normálnímu vývoji míchy Vašeho miminka. Vitamin C podporuje odolnost organismu, patří mezi antioxidanty, chrání tělo před volnými radikály, podílí se na výstavbě pojivové tkáně a zlepšuje příjem železa. Vitamin E je silným antioxidantem, který chrání organismus Váš i Vašeho miminka před nežádoucími vlivy a působí ve vzájemné součinnosti s vitaminem C. Jód je součástí hormonu štítné žlázy. Tyto hormony jsou nezbytné pro procesy látkové výměny, a tudíž se tělo bez dostatečného přísunu jódu  neobejde. Jeho dostatečný přísun je důležitý pro procesy růstu a zrání v době tělesného a duševního vývoje Vašeho miminka, a to již v raném stadiu těhotenství, kdy je zodpovědný zejména za správný růst a vývoj. DHA i EPA  jsou esenciální mastné kyseliny (označované jako vitamin F). Mají nezastupitelnou roli pro funkci kardiovaskulárního systému.  Doporučeny denní příjem 200–300 mg je v našich podmínkách často nedostatečný (je obsažena hlavně v mořských rybách a řasách). Vaše tělo je jediným zdrojem DHA a EPA pro miminko v době těhotenství nejprve prostřednictvím placenty a později mateřského mléka. Složení přípravku bylo vyvinuto ve spolupráci s odborníky z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze – Podolí na základě nejnovějších poznatku o výživě těhotných žen a kojících žen. Užívání správných doplňků stravy již před početím je velmi důležité pro normální početí, normální vývoj a růst Vašeho miminka. Vitamin C, B6, B12, kyselina listová, selen, zinek a měď podporují funkci imunitního systému. GS Mamavit zakoupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz    
Zobrazit článek >
 
Není salát jako salát - Který máte nejraději vy?
Zelenina s vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů a ještě s nízkou energetickou hodnotou? Salát! Víte, že existuje opravdu spousta druhů salátů? Jaké jsou ty nejlepší z nich? Jedním z nejstarších druhů pěstované zeleniny je hlávkový salát. K nám byl dovezen ze Středomoří. Dodnes si drží místa na prvních příčkách oblíbenosti. V příznivých podmínkách se dají vypěstovat saláty o váze kolem 500 gramů. Působí proti únavě, posiluje imunitu a celkově snižuje riziko výskytu rakoviny. Ledový salát je velmi lehký a příjemně povzbudí organismus. Nemá téměř žádné energetické hodnoty. Je mírně křupavý a šťavnatý. Obsahuje vysoký podíl minerálních látek, vlákniny a vitamínu B, C a E. Hodí se do salátů, ale i samotný jen tak na chuť. Zmírňuje stres a pomáhá při problémech s nespavostí. Ráno vás naopak šťáva z jeho dužiny může probrat stejně tak dobře, jako šálek kávy. Listový salát se od těch předchozích liší tím, že jeho listy nevyrůstají z jedné hlávky, nýbrž z růžice. Listy jsou kadeřavé. Tento salát má podobné vlastnosti jako saláty Lollo Rosso a Lollo Biondo, o kterých se zmiňuji níže. Sytě zelený salát podlouhlého a úzkého tvaru se nazývá římský. Pomáhá při zažívacích potížích, vylučuje nežádoucí škodlivé látky z těla. Taky díky vysokému podílu draslíku dokáže snižovat vysoký krevní tlak. Číňané tento salát pojídali již v 5. století při slavnostních příležitostech. Zajímavé je také to, že do pravého Caesar salátu, který se skládá dále z kuřecího masa, ančoviček, česneku a parmazánu, patří správně jedině tento druh salátu. Sourozenecká dvojice salátů Lollo Rosso a Lollo Biondo se díky svým pestrým barvám a celkovému kudrnatému vzhledu hodí téměř do každého jídla. Lollo Rosso je na svém konci načervenalý až rudý. Obsahuje vitamín E a karoten díky němuž slouží salát jako prevence proti rakovině tlustého střeva nebo prsu. Lollo Biondo je salát sytě zelený, který se zase pyšní vysokým obsahem hořčíku. Ten podporuje svalovou činnost a taky srdce. Little Gem je salát menšího vzrůstu. Obsahuje měkké listy. Po jejich odřezání zbyde ze salátu uvnitř křupavé srdíčko. Kromě klasických vitamínů obsahuje vysoký podíl jódu, který je dobrý pro správnou funkci štítné žlázy a taky pro celkový růst. Chřestový salát je specifický tím, že jeho listy se vlastně nekonzumují. K jídlu slouží pouze delší dužnatý stonek, který chutná podobně jako okurka. Tento druh salátu díky tomuto poznatku bývá často špatně zařazován do jiných tříd než saláty. Salát Escarole je další specifický druh salátu. Jeho listy jsou nařasené a velmi slabé. Salát celkově připomíná mořské sasanky. Jeho chuť je nahořklá. Vnitřek salátu se hodí k tepelné úpravě, například do polévek. Ano, i polníček se řadí mezi listovou zeleninu, do třídy salátů. Je velmi malého vzrůstu s drobnými listy. Jeho šmak se liší od ostatních salátů svou lehce oříškovou chutí. Možná je pro vás překvapivý fakt, že v listech polníčku je více vitamínu C než v samotných citronech. Tento vitamín spolu s jinými podporuje imunitu. Pomáhá taky na špatnou náladu. Rukola je salát s nahořklou a lehce pikantní chutí. Kromě vitamínu C se pyšní také chlorofylem, barvivem, které pročišťuje celkový trávící trakt. Blahodárné účinky má hlavně na játra. Tento druh salátu je oblíbený v italských kuchyních. Špenát je bohatý na beta karoten a vitamín K. Výborně působí na svalstvo a zdravý růst. Je vhodný také pro lidi se zrakovými problémy. Špenát se jako jeden z mála pojídá nejčastěji tepelně opracovaný. Posledním salátem, který stojí za zmínku je čekanka. Její chuť je dosti hořká, nejvíce u košťálu. Listy jsou zbarvené od červené po světle žlutou barvu. Obecně platí, že čím světlejší list čekanky je, tím méně je hořký. Pokud se chcete hořkosti čekanky zbavit, stačí ji nechat namočenou v horké vodě nebo ji celkově tepelně zpracovat. Čekanka vítězí, co se týče obsahu minerálů. Významný je také vitamín A. 80% Čechů si minimálně jednou týdně dopřeje nějaký salát. Saláty výborně poslouží například jako příloha ke grilovaným masům nebo při jakékoliv dietě. Je to vlastně takový malý zázrak přírody. Knihu s recepty na výborné saláty najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak se bránit klíšťatům I. část
Klíště je nositelem mnoha nemocí, těmi nejzákeřnějšími jsou encefalitida a lymeská borelióza. Snad každý z nás už si na svém těle našel zapité klíště, a nevyhýbají se ani našim zvířecím mazlíčkům. Určitě znáte i takové jedince, kteří, ve svém plném přesvědčení, tvrdí, že na ně klíšťata nejdou. Může to být jen náhoda, nebo se málo pohybují v místech a době výskytu klíšťat. Ale kdo ví, zda-li příště se nestanou "obětí" klíštěte právě oni. Zimy, které v posledních letech nebyly nijak studené, napomáhají tomu, aby se klíšťatům dařilo. Ačkoliv poslední zima byla na sníh bohatá, vytvořila příhodné podmínky pro přežití klíšťat. Oni malý "upíři" totiž milují vlhké prostředí a půdu. Můžeme si také povšimnout, že se klíšťata stěhují i do vyšších nadmořských výšek. Naši nebo zvířecí krev pijí nejen dospělí jedinci, ale také jejich larvy a nymfy, které jsou natolik maličké, že je lehce přehlédneme. V jarním období se začíná jejich aktivita zvyšovat. Na svoji cestu za krví vyrážejí už při teplotách mezi 5 - 7oC. Nejaktivnější však bývají v měsíci květnu a červnu. Klíště obecné (Ixodes Ricinus) hlavička je tvořená párem klepítek, které slouží k proříznutí kůže, mezi kterými je ukrytý tzv. hypostom, který je pokrytý zpětnými háčky. na předních nohách má senzory, které umožňují detekci CO2. tělo klíštěte je pokryté ochranným štítem, který chrání proti zmíčknutí. pod ochranným štítem má klíště ukrytý tělový vak, který se po nasátí krve zvětší až 300x. Každé klíště sice není infikované, ale na první pohled to nikdo nepozná. Vždy je důležité se po pobytu v přírodě důkladně prohlédnout a objevené klíště opatrně vytáhnout. OČKOVÁNÍ: - můžete se nechat naočkovat proti klíšťové encefalitidě. Očkování je prováděno ve 3 dávkách. první dávka = aplikace v podzimních měsících roku. druhá dávka = následuje po 3 měsících od první dávky. Ochrana v tuto dobu je již 90 - 95%. třetí dávka = se aplikuje po roce od druhé vakcíny. Ochrana je 99%. Cena je cca tisíc korun. Všechny naše zdravotní pojišťovny na ni přispívají, avšak příspěvky se u každé z nich liší.
Zobrazit článek >
 
Intimní a něžné hrátky s Alií
Vibrační hračky od firmy Lelo rozvášní Vaše myšlenky i smyslnost. Objevíte s nimi vrchol blaha a užijete si spoustu něžných a zábavných chvil. Povrch těchto masážně erotických pomůcek je příjemný nejen na dotek vašich rokou, ale taktéž něžně pohladí i další části vašeho těla. Jeho vybrace vám zajistí příjemný a dlouhotrvající pocit, který vás dovede až na vrchol blaha. Alia je elegantní a hravý přikládací masážní strojek pro klitoridální stimulaci. Krása a jednoduchost inspiruje k mnoha neprozkoumaným hrám a nabízí nové možnosti. Je ideálním partnerským společníkem a neodolatelným dárkem. Silikonový, semišově jemný povrch snadno klouže po kůži a skvěle přenáší vibrace od výkonného a skvěle odhlučněného motoru. Alia je vyrobena z lékařského silikonu s jádrem z pokoveného ABS plastu. Je zcela vodotěsná a ovládá se přes třítlačítkové uživatelské rozhraní, které umožňuje 6 vibračních režimů, zesilování a zeslabování vibrací a samozřejmostí je i zámek tlačítek proti nečekanému zapnutí na cestách. Plně nabitá nabízí až 4 hodiny rozkoše. Je dodávána v luxusní krabičce s nabíječkou a saténovým pouzdrem pro uskladnění. Vlastnosti: zdravotně nezávadné materiály zámek tlačítek 6 vibračních programů rychlé dobíjení za 4 hodiny podsvícený ovládací panel tichý chod motorku vodotěsný výdrž až 4 hodiny pohotovostní doba až 90 dnů Intimní masážní strojek Alia zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz       
Zobrazit článek >
 
Velká vlna smoothie: Proč zrovna celerové? II
Nastartuje orgány a navíc podporuje funkci střev. Celer totiž obsahuje dostatečné množství vlákniny, mnohem víc než například banán. Podporuje taky činnost močového měchýře. S hlediskem vylučování souvisí i to, že celer brání usazování infekcí v moči a podporuje transport škodlivých látek z těla. U zánětů se ještě zastavme. Je známo, že celer působí proti kdejakým chorobám, zejména těm zánětlivým. Působí jako prevence a napomáhá v léčení dny, bronchitidy, osteoporózy, astmatu nebo artritidy. Celer je vhodný pro všechny, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu v těle. Pomáhá odbourávat špatné tuky, které můžete znát pod zkratkou LDL. Celer podporuje činnost mozku. Hned po ránu vám to bude pálit. Působí taky proti zánětům tohoto orgánu, je ku příkladu prevencí proti nevítanému Alzheimeru. Dalším plusem je, že celer působí taky na spánkové fáze mozku. Podporuje fáze celkově, čímž spánek s jistotou zkvalitní. Látky obsažené v celeru zlepšují sexuální výkonost a zvyšují aktivitu. Aktivní hledisko se netýká jen milostných hrátek. Zjistíte, že celer je výborný pro potřebný přísun energie, díky které se vrhnete s chutí do kdejakého sportu. Na tento fakt jistě čekáte. Ano, celer se stane vaším přítelem na cestě za štíhlou linií. Omezuje chutě, zejména na sladké, a navíc podporuje pocit sytosti. Pokud jej vypijete místo snídaně, nebudete mít s jistotou tak dvě hodiny hlad. Antioxidanty už v článku byly jednou zmíněny, avšak mohou se pochlubit ještě jedním výrazným účinkem. Zpomalují stárnutí. Podporují dokonce složky kolagenu, zabraňují vzniku vrásek a další projevy stáří pleti. 
Zobrazit článek >
 
Co na vás prozradí barva oblečení?
Barvy nesouží pouze pro naše vybíravé oči. Dávají také signál našemu mozku, abychom si mohli udělat obrázek o konkrétním člověku a pomohou nám na něho při prvním dojmu nějak nahlížet. Co si lidé řeknou o vás? Bílá barva značí především svěžet a čistou mysl. Bílá vám dodá na vznešenosti, okázalosti, ale taky nevinnosti. Lidé, kteří se rádi oblékají do bílé obvykle dovádí věci k dokonalosti. Jsou cílevědomí a perfekcionističtí. Bílá taky v jístých sitiuacích vyjadřuje touhu po čistotě a novém začátku. Žlutá barva dodává vám i vašemu okolí chuť do života. Povzbuzuje dokonce myšlení a tvůrčí činnost. Celé okolí se díky vašemu žlutému oblečení bude cítit v bezvadné náladě. Člověk, který rád nosí žlutou je moudrý, ale také hodně závislý na někom dalším. ,,Žlutí lidé'' velmi neradi fungují sami. Z oranžové barvy srší optimismus a kreativita. Oblíbenci oranžové jsou romantičtí. Pomocí této barvy taky ukazují na povrch své erotické touhy. Když na sobě máte červenou, působíte aktivně, vřele, sebedůvěřivě a taky energicky. Zajímavé je, že červená barva k tomu všemu navíc vyvolává chuť k jídlu. Nikdy jste nepřemýšleli nad tím, proč všchny tři nejznámější světové fastfoody mají ve znaku červenou? Mimo to taky ukazuje vitalitu člověka, jež tuto barvu nosí. Věděli jste, že růžovou barvu nosili dřívě na oblečení hlavně muži? Jedním z důvodů bylo to, že věřili, že jim tato barva přinese štěstí. Nenajdeme na ní žádnou negativní vlastnost. Je taky symbolem romantiky a něžnosti. Ti, co mají v oblibě růžovou (hlavně její světlejší tóny) mají obvykle potřebu být ochraňováni. Odstíny fialové působí velmi vznešeně a podporují vášeň a emoce. Ti, co nosí fialovou obvykle bývají velmi samostatní a ukáznění. Nevyhledávají společnost. Vyznačují se taky neobvyklými erotickými tužbami a velkou obětavostí. Na posezení s přáteli se oblečte do modré, která je symbolem klidu, spolehlivosti a šarmu. Dodává také na přátelskosti. ,,Modrásci‘‘ se pyšní až neobvykle vyrovnaným charakterem, jsou citliví a velmi věrní. Zelená barva uklidňuje. Její nevýhodou však je to, že narušuje soustředění. Je tedy nevhodné oblékat si ji například do pracovních dní, kdy potřebujete být kreativní. Zelená naznačuje stabilitu a spolehlivost. Ti lidé, kteří se často oblékají do zelených tónů, jsou obvykle připraveni postavit se velkým výzvám. Jsou velmi cílevědomí. Barva, která působí klidně, spolehlivě a přátelsky je hnědá. Nikdy však nebudete v hnědé vyznívat jako autorita. Volte ji raději pouze při volnočasových aktivitách. Hlavním charakterem hnědě oblékaných lidí je dobrosrdečnost. Šedá působí přátelsky a lidé se při pohledu na váš šedý outfit budou cíit uvolnění a více otevření. Šedá z lidí rozhdoně nedělá, jak se říká, šedé myšky. Tato barva naopak naznačuje vznešenost a ctižádost. Lidé této barvy jsou ochotní se domluvit, mají kladný vztah ke kompromisům. Černá barva se hodí na slavnostní příležitosti. Udělá z vás královnu, ke které bude chtít každý vzhlížet. Lidé, nosící hodně černé barvy milují dramatičnost, jen tak před někým se neotevřou. Mají tendenci být velkými snílky. Je samozřejmé, že opravdu jen malému množství lidí sluší všechny barvy. Obvyklé je, že se k nám nějaká ta barva nehodí. Nesmutněte, to je naprosto přirozené. A pokud máte špatný pocit z toho, že kvůli barvě se vás nebude držet štěstí nebo nebudete vypadat přátelsky, tak se nebojte, pozitivní vlastnosti a vibrace se dají vyjádřit i zcela jinak. Jakou barvu nejraději nosíte vy? Sedí na vás tento popis? Přijdete ještě a další vlastnosti, které by sedly svým barevným nositelům?  Stylové kousky oblečení nejrůznějších barev najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Skvělý Václav Neckář
Také jste si oblíbila písničky od Václava Neckáře? Moje nejoblíbenější, a to už od dětství, je písnička "Lékořice", jejíž videoklip jsem viděla v televizním pořadu "Písničky z obrazovky". Postupem času se k této písničce přidávaly další a další, které jsem našla na LP albech, které měli ve sbírce moji rodiče. Určitě je také budete velmi dobře znát: "Lady Jane", "Bylo čtvrt a bude půl", "Pojď se vzít" nebo "Kdo vchází do tvých snů má lásko". Václav Neckář se narodil v Praze dne 23. října 1943. Přijímací zkoušky na DAMU absolvoval čtyřikrát, ale bez úspěchu. Proto se vydal na dráhu osvětlovače v Divadle pracujících v Mostě. Zde působil také jako divadelní elév. V roce 1964 se mu podařil konkurz do divadla malých forem Alfa v Plzni, kde působila i Marta Kubišová. Roku 1965 přešel do pražského divadla Rokoko. V tomto divadle vznikl první Václavův hit "Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě". A posléze i další hitovky. Určitě si také vybavíte filmové úspěchy Václava Neckáře: Ostře sledované vlaky (režie: Jiří Menzel, film získal Oskara) Soukromá vichřice Ta naše písnička česká Kulhavý Ďábel Kolonie Lanfieri Skřivánci na niti Šíleně smutná princezna, aj. V roce 1968 Václav Neckář s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou založili trio Golden Kids. Po ukončení této skupiny Václav působil v kapele Bacily. Přelom 70. a 80. let lze označit za Neckářův umělecký vrchol. Jeho další alba již nebyla tak úspěšná a dodnes nejsou ve Vaškově diskografii příliš známá, viz. Atlantida 99 nebo Pod komandem lásky. V  listopadu 2002 Václava postihla mozková příhoda. Řada jeho koncertů a vystoupení musela být odložena a Vašek musel zpívání přerušit. V roce 2004 se velkolepě vrátil před publikum vyprodané pražské Lucerny. Rok 2005 byl ve znamení vydání po 17 letech nového řadového alba. V listopadu 2014 vychází vůbec první Václavovo vánoční album pojmenované Mezi svými. Vzniklo v produkci Dušana Neuwertha a Václavova bratra Jana a nenajdete na něm jedinou koledu nebo vánoční standard, "jen" původní písně psané Václavovi přímo na tělo. Václav Neckář velmi intenzivně koncertuje se skupinou Bacily. Koncerty skupiny Bacily s Václavem Neckářem mohu vřele doporučit. Měla jsem tu možnost navštívit jejich vystoupení v prosinci 2017 v Brně a byl to neskutečně silný zážitek. Písničky Václava Neckáře si můžete připomenout a společně zazpívat například s albem ŽIVOT.
Zobrazit článek >
 
Hojivá dubová kůra
Míváte-li často popraskanou kůži a neradi používáte mastné krémy, mám pro vás řešení ve formě gelu. O skvělých a příznivývch účincích důbové kůry nelze pochybovat. Náš e-shop nabízí Balcann gel, který obsahuje vysoké množství výtažků z dubové kůry, kterým zaručí, že s prasklinami už nebudete mít trápení. Tento gel bude o vaši pokožku pečovat díky své konzistenci bez pocitu mastnoty. Balcann dubová kůra lze využít pro všechny typy pleti. Je vhodný také pro citlivou či problematickou pleť. Proč používat Balcann gel: obsahuje: výtažky z dubové kůry a konopí, koloidní stříbro, D-panthenol, alantoin a hesperidin, které zmírňují akutní i dlouhodobé obtíže. pečlivě vybrané přírodní látky, které jsou zde obsažené, jsou vysoce účinné při aplikaci na popraskanou kůži a kůži po hemoroidech. tento gel je vysoce bohatý na nenasycené mastné kyseliny omega 3-6. Neobsahuje chemické stabilizátory. Produkt: GEL - DUBOVÁ KŮRA Balcann dubová kůra gel z konopí s koloidním stříbrem příznivě působí na kůži po hemoroidech a prasklinách. Gel obsahuje: Aqua, Propylene Glycol, Quercus Robur Bark Extract, Glycerin, Cannabis Sativa Seed Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Hamamelis Virginiana Leaf Extract, Ruscus Aculeatus Root Extract, Cannabis Sativa Seed Oil, Olea Europaea Fruit Oil, Panthenol, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Alcohol Denat., Carbomer, Triethanolamine, Aesculus Hippocastanum Fruit Extract, Allantoin, Bisabolol, Diosmine, Eugenia Caryophyllus Bud Oil, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Hesperidin, Chamomilla Recutita Flower Oil, Colloidal Silver. Tento vynikající GEL Z DUBOVÉ KŮRY zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Chorvatsko: VODNJAN
Vodnjan je známé turistické místo ležící na JZ Istrie. Podle legendy bylo založeno ze skupiny sedmi vil, které byly součástí koloniálního majetku v Pule. Je to oblast starých tradic, vystavěná na ruinách prehistorických staveb. Na každém kroku je cítit minulost; každá pěšina ukrývá nějakou stavbu, kostel, palác vystavěný v gotickém, renesančním nebo barokním slohu. Centrum města udržuje svůj středověký vzhled starými úzkými uličkami v charakteristickém goticko-benátském, renesančním i barokním stylu, domy s kamennými fasádami a četnými kostely. Najzajímavější je gotický palác rodiny Bettica, populární tvrz postavená v roce 1300. Město je plné kulturních a historických památek: kostel sv. Blažeje- největší farní kostel v Istrii (postavený na pozůstatcích ranného římského kostela zničeného v roce 178), kostel sv. Jakuba (doklad o významných historických událostech, jako je podepsání mírové smlouvy s městem Pula v 1331), kostel sv. Kateřiny, kostel Panny Marie Traverserské a palác rodiny Bettica (oblíbený hrad v roce 1330, dnes sídlo muzea). Zvláštním požitkem je projít se úzkými uličkami s kamennou dlažbou, které se nepravidelně klikatí mezi domy, plné ducha minulosti. Kostel sv. Jakuba, sv. Kateřiny, sv. Marie Traverse a Panny Marie Karmelitské, jsou překrásné stavby, které svědčí o tom, že umění a kultura jsou hluboce zakořeněné v tomto malém městečku. I příroda tu byla štědrá. Pilné ruce domácích vyrábějí špičkový olivový olej, který společně s vínem, pršutem a sýrem můžete ochutnat ba Dnech mladého olivového oleje. Obyvatelé města si z generace na generaci předávají svůj bohatý místní folklór- cenné a pestré tradiční oblečení, šperky do vlasů, staré písně, tance a ceremonie. Hlavní ekonomické aktivity v této oblasti jsou zemědělství, produkce vína, oliv, chov hospodářských zvířat a v neposlední řadě cestovní ruch. Vodnjan a jeho okolí jsou dobře známé agrární oblasti a to zejména kvůli vínu a olivovému oleji. Právě olivový olej se v některých oblastech lisuje ještě tradičním způsobem. Pokud jste kulinářští nadšenci, jistě ochutnejte speciality tohoto regionu v restauracích "Girotondo", "Boze Mali", "San Rocco" a "21". Vodnjan nabízí vyžití i pro příznivce sportů jako jsou cyklistika, jízda na koni, golf, tenis, plážový volejbal, rybaření nebo máte-li rádi hlubiny moře, můžete si prohlédnout podvodní skály a pozůstatky lodí. V letním období hostí Vodnjan různé slavnosti, jako je například "Festival Levandulí ", "Leron" (mezinárodní folklorní festival) a "Sweet Summer" (ochutnávka tradičních dezertů). Nenechte si také ujít nedaleké oblíbené turistické destinace- Pula a Rovinj.   Odkaz na článek: Chorvatsko: kažun Odkaz na článek: Malá lekce chorvatštiny Odkaz na článek: Chorvatsko: OPATJA, POREČ, PULA    doporučuje: KNIHY O CHORVATSKU, z obrovské palety naší nabídky můžete vybírat: ZDE        
Zobrazit článek >
 
Čtečka knih 641 Aqua 2
Když jsem studovala na střední škole, jejímž vzdělávacím oborem bylo nakladatelství a knihkupectví, byly čtečky knih takzvaně v plenkách. Za celou dobu svojí existence si čtečky knih našly své příznivce i odpůrce. Z počátku jsem se na tyto "umělé" knihy také tvářila s odstupem, ale nakonec musím uznat, že jsou v určitých směrech praktičtější. Můžete mít vícero knih u sebe a vlastně máte jen jednu. A na cesty, na kterých jsem poměrně často, je to vážně skvělé, především pro vášnivé knihomoly, jako jsem já. Elektronická čtečka knih je odolná proti vodě a prachu s krytím IP57, disponuje dotykovým displejem 6" E Ink Carta s rozlišením 1024×758px. Její paměť je vybavená na 8GB. Dále je vyšperkovaná 1GHz procesorem a 256MB RAM. Můžete si na ní prohlížet fotografie a přehrávač MP3. Mezi další vybavení spadá: microUSB, WiFi, adaptér microUSB na 3.5 mm jack a baterie 1500mAh. PocketBook Aqua 2 má podle mezinárodního systému hodnocení stupeň krytí IP57. Pro uživatele to znamená, že čtečka PocketBook Aqua je chráněna před proniknutím prachu dovnitř a lze ji ponořit do vody, a to do hloubky až jednoho metru, aniž by hrozilo poškození zařízení. Tyto jedinečné charakteristiky jsou zárukou čtení bez jakýchkoli starostí bez ohledu na to, kde se nacházíte – doma či v lůně přírody. PocketBook Aqua 2 vám poskytuje širokou možnost výběru ideálního místa, kde si můžete číst – na jachtě, na pláži, při odpočinku u bazénu či ve vaně.  
Zobrazit článek >
 
Demence
DEMENCE - jde často ruku v ruce s Alzheimerovou chorobou. V průběhu času onemocnění se zhoršují funkce mozku, jako jsou: myšlení, paměť, jazyk, plánování a osobnost.  Příznaky demence: problémy s plánováním problémy s myšlením problémy s pamětí problémy s vyjadřováním neschopnost poznávat věci a lidi změna osobnosti  Jiné příčiny demence: Multiinfarktová demence (MID) - způsobena většími nebo častějšími infarkty v oblastech mozku. U nemocného se objevuje dezorientace, zmatenost a změny chování. Neexistuje žádná léčba, ale MID lze předcházet. Důležitá je léčba vysokého krevního tlaku a zdravá životospráva. Parkinsonova nemoc - způsobuje ztrátu kontroly nad činností svalů, třesení, problémy s řečí a v pozdních stadiích až tzv. zamrznutí hybnosti (nemožnost začít pohyb). Později se může objevit společně s ní i AN. Léky mohou stav pacienta stabilizovat, ale nemají vliv na zhoršující se mentální činnost. Normotenzní hydrocefalus - málokdy se vyskytující nemoc, kdy je po prodělané meningitidě, meningoencefalitidě nebo vzácně při nádoru mozku porušena cirkulace a absorpce mozkomíšního moku. Nemocní mají nejistou pomalou chůzi, ztrácí paměť a někdy dochází k inkontinenci. Chirurgickým zákrokem lze často nemoc vyléčit. Creutzfeld – Jacobova nemoc (CJN) - postihuje mozek a je způsobena infekcí. Příznaky jsou zhoršující se paměť, změny v chování a neschopnost koordinace pohybů (posunčina). CJN se rychle zhoršuje, většinou během jednoho roku končí smrtí. Zatím není známa žádná léčba. Pickova nemoc - diagnóza této nemoci je obtížná. Je to nemoc podobná AN, ale výraznější jsou změny chování, které může být někdy společensky nepřiměřené. Mění se osobnost člověka, dezorientaci nemocného může předcházet úbytek paměti. Demence s Lewyho tělísky - symptomy této nemoci jsou kombinací symptomů AN a Parkinsonovy nemoci. Většinou je syndrom demence doprovázen abnormálními pohyby, které jsou součástí Parkinsonovy choroby. Zatím není známa žádná účinná léčba. Huntingtonova nemoc - je dědičná porucha, která se projevuje změnami osobnosti, apatií, podrážděností poruchami emotivity. Je doprovázena nepravidelnými pohyby končetin a motorickým neklidem. Dá se dobře diagnostikovat. Pohybové a psychiatrické problémy lze léčit, ale nelze zastavit její postupné zhoršování. Deprese - je nejčastější psychiatrické onemocnění ve stáří. Způsobuje problémy s koncentrací, myšlením, smutek, pocity beznaděje a někdy až sebevražedné sklony. Někdy dochází i k poruše paměti a to krátkodobé i dlouhodobé a onemocnění se může nápadně podobat demenci, hovoříme proto o pseudodemenci. Depresi je možno léčit.
Zobrazit článek >
 
Být či nebýt veganem? II
Ještě silnějším odnosem veganství je takzvané vitariánství. Člověk, který je vitariánem by neměl jíst žádné tepelně opracované potraviny, pouze vše syrové. Samozřejmě musí ze svého jídelníčku vynechat též živočišné produkty. Jistě vás napadla otázka, zda nemůže být veganství pro zdravý životní styl nebezpečné. Veganem by se měl samozřejmě stát až vyspělý člověk, jehož tělo již neprochází žádným vývinem. Zdravý člověk, který se dal na veganství by měl kontrolovat svůj příjem vitaminu D a B12, taky selenu, vápníku, jódu a omega-3 mastných kyselin. Důležitý je zvláště vitamin skupiny B, jeho nedostatek může způsobit například anémii a jiné komplikace. Do těla naopak ze zeleniny dostáváte mnoho vlákniny, hořčíku, draslíku, kyseliny listové, bílkovin. Nebude vám chybět ani vitamin C a E. Zamezení příjmu živočišné stravy vaše tělo zbaví taky přebytečných tuků a cholesterolu. Do vašeho těla se tyto látky budou dostávat v mnohem menší míře. Část společnosti považuje veganskou stravu za hazard se zdravím a nepovedeno módu. To je však jen další názor jiného člověka. Co si o veganství myslíte vy? Existuje spousta speciálních kuchařek, které vám poradí, jak s veganstvím začít a hlavně vám pomůže s vařením chutných jídel. Pořiďte si například Rychlou veganskou kuchařku, kterou najdete zde. Na jídlech si jistě pochutnají i nevegani. No, posuďte sama. 
Zobrazit článek >
 
Cestujeme po Istrii V.
Od města Vodnjan se dostáváme do Puly. Toto město je největší na Istrijském poloostrově. Avšak není městem hlavním, tím je město Pazin. Pula se rozkládá na strategicky významném místě, které je chráněno několika ostrovy. Dominantou přístavu je nedaleký amfiteátr, který měl, v minulosti, kapacitu 23 000 diváků. Pokud se vydáte na návštěvu Puly, je vhodné najít si strategický bod, od kterého se vydáte na její poznávací toulky. Tímto bodem se může stát právě zmíněný amfiteátr. Přijedete-li autem, můžete zaparkovat v některé z vedlejších uliček nebo přímo v přilehlém přístavu. Amfiteátr je nejrozsáhlejší římskou stavbou ve městě. Má elipsovitý půdorys, delší osa měří 112 m a kratší 105 m. Stavbu započal císař Augustus a dokončil ji císař Vespasianus. Nachází se ve svahu, a proto má k moři obrácená strana tři podlaží. Odvrácená strana pak jen dvě. Vstup byl dříve, jako je tomu dnes, od moře. Okna horního patra jsou čtyřhranná, ve spodních patrech se střídají sloupy a vysoká zaklenutá okna. V aréně se odehrávaly zápasy se šelmami a utkání gladiátorů. Šatny gladiátorů a klece pro šelmy se ukrývaly v podzemí. Dnes se v těchto prostorách nachází muzejní expozice, která je zaměřená na pěstování oliv a výroby olivového oleje. Vydáte-li se po ulici Amfiteatarska směrem do centa, poté zahněte na prvním nároží vlevo, do ulice Carrarina. Po pravé straně se zvedá návrší a na jeho úpatí dodnes stojí dvě městské brány. Bližší z nich je asi 50 m vzdálená. Pochází z 2. století n. l. a jmenuje se Gemina. Chorvatsky se nazývá Dvoja vrata, neboť je tvořena dvěma branami. Průchod je zaklenutý dvojící oblouků a je orámovaný mohutnými polosloupy. Za branou se nachází Archeologické muzeum. Zde najdete nádherné lapidárium. Najdete zde památky z ilyrského, římského a raně středověkého období. Bezprostředně v blízkosti muzea jsou volně přístupné ruiny římského divadla. Druhá městská brána není daleko. Naproti ní stojí velká, bílá budova peněžního ústavu, proto ji lze snadno přehlédnout. Tato brána se nazývá Herkulova brána, a byla postavená v první polovině 1. století n. l. Na jejím vrcholu je sotva znatelná Herkulova hlava s plnovousem. Po obou stranách stojí rozložité bastiony. Ať už pojedete do Puly pouze na výlet nebo se zde ubytujete, určitě si zaslouží nejméně tři dny na podrobnou prohlídku. Jste-li přízvici stanování, můžete si zakoupit dvouplášťový stan s příhodným názvem PULA.
Zobrazit článek >
 
Přečtěte si o svatém Františkovi
Naše ateistická společnost toho moc o blahořečených a svatých moc neví. V českých zemích je to dáno historicky výchovou druhé poloviny 20. století. Přesto by měl průměrně vzdělaný člověk o osobnostech, které spoluvytvářely dějiny a zanechaly po sobě nesmazatelnou stopu, mít alespoň povrchní znalost. Například o blahořečené a v listopadu 1989 konečně svatořečené Anežky České by měl vědět v Čechách každý dospělý, protože zanechala výraznou stopu v podobě nepřekonatelného vzoru. Její sebeobětování, dobročinnost a propagace péči o chudé a nemocné z ní učinili nesmrtelnou. Podobně významnou osobností, také svatý František z Asissi. Je zřejmě jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších světců vůbec. Navíc je patronem Itálie a bývá také považován za patrona zvířat a ochránců přírody. Původně syn ze zámožné rodiny, žijící na přelomu 12. – 13. století, po prožitých viděních, snech a poznání, že soudobá církev je zkažená, rozdal svůj majetek a začal hlásat naprostou chudobu. Sepsal jednoduchá řeholní pravidla, a po váhavém souhlasu tehdejšího papeže založil Řád menších bratří. Po jeho vzoru pak Klára založila Řád svaté Kláry, jehož členkou se o několik desítek let později stala výše jmenovaná Anežka. František je také zakladatelem třetího řádu terciáků, určeného věřícím, kteří se nemohou nebo nechtějí vzdát světského života. Svatý František toužil, a totéž učil své žáky, hlásat své učení po celém světě, tím se vlastně stal zakladatelem misijní činnosti. Je také autorem básně Píseň tvorstva a je mu také připisován vánoční zvyk stavění betlémů. Není předmětem tohoto článku podrobně popsat mimořádný život tohoto muže a jeho přínos. Podstatně více se o něm můžete dovědět v knížce, která se jmenuje Svatý František. Příběh svatého Františka z Asissi, jehož autorem je Anselm Grün, ilustroval Giuliano Ferri. Vydalo ho Karmelitánské nakladatelství v roce 2016 a najdete ho v mezi populárněnaučnou literaturou pro mládež v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Být či nebýt veganem? I
Přečtěte si trio článků, které je zaměřeno na veganství. Kdo vegani jsou? Proč lidé vegany jsou? Přinese veganství nějaké výhody? Všechny odpovědi na zmíněné otázky i mnohé další zajímavosti najdete přímo zde. Čtěte dál tento článek a rozšiřte své obzory. Veganství je způsob stravování, kdy jedinec nepojídá žádné živočišné produkty. Dříve byl tento druh stravy a naprosté vynechání konzumace masa a jiných produktů pro lidi nepředstavitelný a naprosto zvláštní. Nyní je veganství spíše módní záležitostí. Pojem veganství může být taky spojován s heslem striktního vegetariánství avšak ekvivalence těchto dvou pojmů není stoprocentní. Většina ,,proveganců‘‘ odmítá nejen konzumaci masa, vajec, mléčných produktů a medu, ale taky například testování kosmetických produktů na zvířatech. Nenosí třeba ani oblečení z pravé kůže, hedvábí nebo vlny. Je zajímavé, že někteří lidé odmítají taky návštěvu zoo. Idea veganů spočívá v ochraňování planety. Zpracovávání živočišných produktů totiž prý velmi ničí naši zemi, zabírá planetu odpadem na úkor pralesů nebo obyčejných polí či pastvin. Že některá průmyslová výroba způsobuje globální oteplování není tajemstvím, avšak kdybychom chtěli zastavit poznatelný vývoj oteplování, museli by maso přestat jíst úplně všichni. Planetě škodí mnohem více jiné činnosti spojené s průmyslem. Jiní vegani se snaží ušetřit život tvorů, kteří jsou prý srovnatelní s lidmi a mají stejné právo na život. Brání zvířata zejména před utrpením v průmyslových velkochovech. Samozřejmě se setkáte i s mnohými jinými názory a s odlišnými argumentacemi různých veganů. Existuje spousta speciálních kuchařek, které vám poradí, jak s veganstvím začít a hlavně vám pomůže s vařením chutných jídel. Pořiďte si například Rychlou veganskou kuchařku, kterou najdete zde. Na jídlech si jistě pochutnají i nevegani. No, posuďte sama.   
Zobrazit článek >
 
Ženy, sukně a kalhoty, jak se vyvíjelo dámské oblékání? II
První dámské kalhoty způsobily faux pas na počátku minulého století i u nás v České republice. To nám dokazuje například událost z roku 1909, kdy se dvě nádherné ženy, známé modelky, staly terčem nadávek a pokřiků. Po přehlídce, na níž ukazovaly to nejnovější oblečení pro ženy, se procházely Prahou a pohoršení měšťané hnaly modelky ulicemi. Nakonec ženy naštěstí zachránili policisté, kdyby však na místě nebyli, bůh ví, jak by tento ,,souboj‘‘ dopadl. Postupem času světoví návrháři čím dál víc začali přicházet s trendem kalhot a nová móda se pomalu rodila. Nakonec kalhoty dokonce předčily sukně. Dalo by se říct, že tak je tomu dodnes. Sukně se nyní považují za spíše formálnější oděv. Kalhoty postupem času samozřejmě taky měnily svůj tvar. Nejprve se nosily co nejvíce rozšířené, aby alespoň trochu pokračovaly v dlouholeté tradici sukní. Poté je nahradily kalhoty do zvonu. Ty postupně střídaly retro džíny a nakonec přišly i legíny. Éra legín započala někdy s příchodem nového tisíciletí v USA, u nás byly legíny ,,in‘‘ nejvíce v předchozích pěti letech. Za největší současný trend by se asi daly považovat sedmiosminové kalhoty, džíny s dírami na kolenou a speciální kalhoty s pruhy na bocích.   Zaujala vás módní procházka historií? Jak jste na tom vy? Preferujete raději kalhoty nebo naopak nedáte dopustit na sukně všech střihů a délek? Už jste si prohlédla naši nabídku oblečení? Vybavte se novými podzimními kousky.
Zobrazit článek >
 
Masírujte se!
Nemusíte ihned k profesionálům, pokud Vás ovšem netrápí nějaké zdravotní potíže, ale i taková masáž od partnera může být příjemná a užitečná. Po celodenním shonu a námaze v zaměstnání si naše záda, šíje, ale taktéž i ruce a nohy zaslouží trochu péče a zrelaxování. A co tedy zkusit masáž rukou? Masáž končetin by měla být velice jemná.  Dbejte na směry masírování ‒ od prstů na rukou k ramenům. Hlavním důvodem je, že podporujeme proudění zmíněné lymfy, tedy odtékání usazených škodlivin z těla ven. Oblast dlaní - kružte prsty, nebo je přejíždíme klouby, tedy pěstí druhé ruky. Masírujeme rovnoměrně po celé dlani, mezi kůstkami, což je velice příjemné. Věnovat se můžeme i jednotlivým prstům. Jemnou masáž si zaslouží i hřbet ruky. Vnější strana předloktí - nejprve jemně masírujeme celými dlaněmi od zápěstí k lokti a hladivými doteky pouze pro kontakt zpátky k zápěstí. Následují krouživé pohyby ‒ směrem k lokti a zpátky ‒ opět pouze zlehka pro kontakt. Vnitřní strana předloktí - netlačíme v místech, kde vidíme žíly. Po několika minutách postoupíme výše, od lokte k rameni nebo dále na šíji a zlehka zpátky. Vyhýbáme se loketní jamce a podpaží. PRODUKT: Dr. Gaye Karitol masážní krém Uvedenou masáž rukou můžete skvěle provést s tímto masážním krémem. Jeho skvělé účinky a příjemná vůně hřebíčku Vám přinese úlevu a relaxaci po namáhavém pracovním dni. Obsahuje: Shea butter, Xylopia aethiopica, kaštan, kostival, vitamin E, mentol, kafr, hřebíček, emulzní základ. Tento masážní krém zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Je koženka nová kůže? I
Znáte hlavní rozdíly mezi zmíněným přírodním materiálem a syntetickou látkou? Přečtěte si článek, který vám odhalí základní rozdíly a třeba vám pomůže i s výběrem nového doplňku. Koženka Nejčastějším typem umělých materiálů je takzvaná nepravá kůže. Koženka má tu výhodu, že se dá vzhledově hodně upravovat. Lze vytvořit povrch lakovaný, hladký nebo hrubší, jde na ni zobrazit různé vzory. Její výroba není nákladná, a tak předměty z ní vyrobené jsou cenově dostupné. Koženka se nesnese se solí, to je její velká nevýhoda. Pokud se na ni sůl dostane, začne praskat. Pozor na koženkové boty v zimě, kdy se solí chodníky. Koženka se udržuje téměř stejně jako kůže. K údržbě vám bude stačit vlhký bavlněný hadřík. Větší znečištění se pak řeší mýdlovým roztokem. Na tento materiál není vhodné používat jakékoliv chemikálie. Kůže Kůže se získává nejčastěji z těl obratlovců, například z koz, prasat nebo ovcí. Po jejím dokonalém vyčištění se z ní stane useň. Usně se pak dle účelu rozdělují a zpracovávají dál. Nejčastějšími usněmi jsou oděvní, obuvnické, čalounické, ale taky technické. Veškeré výrobky z usní se pak nazývají kožené. Pravá kůže má póry nerovnoměrně rozložené, umělé materiály pak většinou rovnoměrně. U kůže nelze vytvořit perfektní hrany při šití, v rámci většího zkoumání zjistíte, že některé spoje mohou být hrubé a nepravidelné. U koženek bývají okraje naopak ještě naleštěné. 
Zobrazit článek >
 
Historie pikniku
V jednom z předchozích článků jste si mohla přečíst něco o pikniku obecně. Nyní přejděme již k samotné historické stránce. Slovo picnicue pochází z francouzského jazyka, vznikl někdy na začátku osmnáctého století. Za počátky pikniku by se daly považovat svačiny lovců, kteří během celého dne měli několik loveckých přesnídávek, o kterých si dávali do nosu. Tradičními jídly, které při této příležitosti pojídali, byly například kuřata s chleby, švýcarské sýry nebo rokfór. Vše zapíjeli lovci kvalitním vínem. Čím výše postavený lovec byl, tím byla jeho svačina bohatší. Pokud šlo o královský hon, tabule byla opravdu pestrá. Mohla byste na ní najít například i zákusky či exotické ovoce, nechyběla ani paštika nebo nakládané pochoutky. Tato záležitost prvopočátku pikniku neboli přesnídávky byla čistě francouzská záležitost. Víte jak to vypadalo v Anglii? V Anglii byl piknik pořádán nejprve královskými hodnostáři, poté se ho naučili provozovat i měšťané. Od devatenáctého století byl piknik neodmyslitelnou součástí letních radovánek. Britové si pochutnávali nejraději na roastbeefu, šunce, holubech nebo humrech, taky na kandovaném ovoci či pudinku. Jejich nápojový lístek byl též velmi pestrý. Skládal se z vín, šampaňského, sherry i piva. U nás, tedy na území dnešní České republiky, se pikniky pořádaly také. V devatenáctém století byl dokonce 13. červenec nazýván dnem pikniku. Po poledních modlitbách všichni Pražané vyráželi do blízkého lesa, aby si v něm našli pohodlné místo, kde mohou roztáhnout ubrus a začít obědvat. Krmnými pochoutkami byly nejčastěji pečeně a koláče. K nim blo podáváno víno i pivo. Po hlavním aktu došlo taky k radovánkám - zpívalo se a tancovalo až do noci. Mimo to taky děti trávily volné chvíle po jídle různými hrami. Oblíbená byla například hra na slepou bábu nebo obyčejná schovávaná. I míčové hry měly na piknicích své místo. Pokud byste se chtěla vrátit v historii a prožít takový piknik, jaký běžně podnikali lidé ve středověku, můžete se zúčastnit jedné ze speciálních akcí, které se zaměřují na historické pikniky. Co třeba Historický piknik v dobách Karla IV, kde se dozvíte něco o historii, ochutnáte tradiční karlovské pochoutky a taky strávíte den plný přírody a slunce. Tato akce je každoročně pořádána na Krušnohorsku, historické pikniky však taky objevíte i v Praze. Při stolování se vám rozhodně bude hodit piknikový set, který najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Hubneme s Katchabou
Vše na nás hlásá, abychom byly fit do léta a vytrénovaly jsme si dokonalou postavu. Zajisté, pohyb je vlmi důležitý a podpoříte tím rychlejší spalování tuků a formování postavy. Ale také strava tu hraje velmi důležitou roli. Na každou z nás působí něco jiného, a proto by bylo velmi troufalé, naordinovat všem stejný jídelníček. Avšak některé z nás ani neví, jak svoji stravovací dietu započít. Nechte se inspirovat RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ, které sepsala Karolína Katchaba Hrubešová. Karolína Katchaba Hrubešová je jednou z nejúspěšnějších foodblogerek, které se na objevily na sociálních sítích za poslední rok. Během té krátké doby se armáda kačabek , jak si říkají členky její převážně ženské facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou, rozrostla na 54 tisíc. V současnosti do ní každý den přibývá víc než stovka dalších. RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ se zabývají nejen velmi chutnými recepty, ale i potřebami mozku a nervové soustavy z hlediska stravy. A také tím, co lze pracovně nazvat psychologií obezity a optimálním laděním psychiky lidí s nadváhou (s čímž má autorka, která se zbavila nadváhy 40 kilogramů, vlastní bohaté zkušenosti). Fakt, že „všechno začíná v hlavě“, je totiž někdy mnohem tvrdším oříškem k rozlousknutí než nové stravovací návyky a KATCHABA zábavnou a srozumitelnou formou vysvětluje, jak toho dosáhnout.
Zobrazit článek >
 
Tajemství valašského frgálu
Když už se věnujeme valašským specialitám, pojďme si připomenout více podrobností o jedné z nejznámějších specialit tohoto kraje. Co víte o historii valašského frgálu? V článku se dozvíte i další zajímavosti. A pokud jsme vám tímto příspěvkem udělali chutě, pak překlikněte na další článek, který vám pomůže s pečením tohoto koláče. Název frgál vznikl podle klasického koláčového, respektive oblého, tvaru. Frgál dříve byl taky obecný termín pro sladké pečivo s otevřenou náplní a drobením. Koláč velkých rozměrů váží obvykle více než šest set gramů. Již dřív se neprodával na jarmarcích pouze v kuse, ale taky po částech. Recepty na frgály byly dřív velmi různorodé. Jejich příprava se lišila zejména přidaným kořením. Dnes víme, že každá vesnice využívala svůj rodinný recept, který se dědil z generace na generaci. Pokud byste tedy cestovala z jedné oblasti do druhé, ochutnala byste třeba úplně jiné sladké pečivo. Základ v podobě žitné a pšeničné mouky, mléka a vody se nelišil, důležité bylo koření: skořice, taky pepř, šafrán, badyán nebo dokonce majoránka či další sypké směsi, kterými se dochucoval perník. Klasická náplň, která se do frgálů dřív přidávala, byla hrušková. Postupně došlo k navýšení druhů. Začali se přidávat nejprve jablka, pak se na frgály začaly mazat i náplně, které obohacovaly buchty. Pojem ,valašský frgál‘ je chráněn zákonem a smí jej používat pouze pekař z území východní Moravy. V jednání jsou náplně. Dle tradic patří mezi původní zdobení jen tři náplně, hrušková, maková, povidlová a tvarohová.  
Zobrazit článek >
 
Nejlepší vánoční filmy, aneb na co koukat
K Vánocům vánoční filmy a pohádky prostě neodmyslitelně patří. Zachumlejte se do deky, udělejte si čaj, připravte si misku s cukrovím a relaxujte s rodinou u pěkného filmu. Vybrali jsme vám 10 těch nejpovedenějších.  1. Byl jednou jeden král - Byl jednou jeden král a ten si říkal Já První. Chtěl odevzdat vládu té ze tří dcer, která ho má nejraději. Drahomíra ho má ráda jako zlato, Zpěvanka jako zlato v hrdle a nejmladší Maruška jako sůl. Krále přirovnání k obyčejné soli rozhněvá, vyžene Marušku ze zámku a rozkáže všechnu sůl v království zničit. Brzy však zjistí, že bez soli se nedá žít... 2. Ledové království - Animovaný muzikál o cestě nebojásné a optimistická Anny, která se vydává v doprovodu drsného horala Kristoffa a jeho věrného soba Svena, aby nalezla svou sestru Elsu, jejíž ledová kouzla uvěznila království Arendelle do věčné zimy.  3. Polární expres - V této pohádce se vám splní dětské sny. Polární expres zastaví na Štědrý den před vaším domem a vezme vás na Severní pól, kde se budete moci sami přesvědčit o existenci Santa Clause a jeho dílny na výrobu vánočních dárků.  4. Mrazík - Pravá vánoční klasika, všichni ji známe a většinou i uctíváme. Slyšeli jste ale, že v Rusku je považována za propadák? K neuvěření… Přes své značné stáří je u nás totiž tato pohádka stále velice oblíbená. Každoročně se těšíme na Mrazíka a jeho berlu mrazilku, na Babu Jagu, na Marfušku a její prasečí sáňky, na Nastěnku, která je zběhlá v pletení punčoch v rekordním čase, a na jejího nápadníka Ivana. Kdo by taky nechtěl Nastěnku za ženu, že?  5. Tři oříšky pro Popelku - Tuto pohádku není třeba představovat. Nejslavnější role Pavla Trávníčka v jednom z nejlepších děl génia dětského filmu Václava Vorlíčka. To už mluví za vše. Ale ve stručnosti pro ty, co opravdu neznají, jedná se o příběh chudé a macechou utlačované dívky, která se díky kouzelným oříškům stane princeznou. Pohádka byla natočená v německé koprodukci zabodovala i na západ od našich končin či ve Skandinávii.   6. Láska nebeská - Dle ČSFD 19. nejoblíbenější film vůbec. Tato romantická komedie, která si u nás vysloužila první příčku, nás zavede do vánočního Londýna. Zde se odehraje milostný příběh, který je složen z 10 různých romantických historek. Film je plný jemného humoru a britských hvězd, které svou roli v tomto filmu zvládli opravdu na jedničku. 7. Sám doma - Samozřejmě k Vánocůn neodmyslitelně patří všechny díly Sám doma - komedie pojednávající o malém Kelvinovi, který se ocitne ať už ztracený ve velkém městě, nebo zapomenutý doma. Zpočátku je vylekaný, ale pak si začne užívat vánoční pohodu. Ještě netuší, jaké nepříjemné setkání s lupiči ho čeká... 8. Nightmare before christmas - v češtině Ukradené Vánoce Tima Burtona nebo také Noční můra před Vánoci je geniální dílo režiséra Tima Burtona. Hlavním hrdinou je Jack Skellington, smutný kostlivec s dýňovou hlavou a nekorunovaný král Helloweenského městečka se začíná nudit. Už ho nebaví permanentní svátek všech svatých, který v jeho městě trvá celý rok. Jednoho dne navštíví sousední Vánoční město a krásou Vánoc je unešen. Rozhodne se tedy uspořádat Vánoce v haloweenském stylu. Vyrobí strašidelné dárečky a mimo jiné unesou i Santa Clause.  9. Vánoční koleda - Kdo by neznal příběh o Ebenezeru Vydřigrošovi, starém skrblíkovi, který šetří kde může, odmítá pomoci chudým a žije jen sám se svým bohatství. Tento film byl poprvé natočen v roce 1951 ve Velké Británii, od té doby se dočkal spousty předělávek a podle mě je jistě nejpovedenější animovaná verze z roku 2009.  10. Grinch - Příběh o zeleném můžíkovi v podání Jima Carryeho pobaví celou rodinu. Grinch přišel na svět stejně, jako všichni Kdovíci z městečka Kdosice. V osmi letech Grinchovi narostly vousy a chlupy, navíc nazelenalé, a jeho vrstevníci ho provázeli výsměchem snad na každém kroku. Tehdy, v předvánočním čase, opustil domov, zanevřel na všechny, odmítl slavit Vánoce, které jsou pro obyvatele Kdosic téměř posvátné, a usadil se v hluboké jeskyni, vysoko nad městem. Od té doby je už po léta pro všechny Kdovíky i Kdovinky hotovou noční můrou. Nahání jim hrůzu ,a co je ještě horší, i výčitky svědomí. Ulice městečka už zase žijí předvánočním ruchem, který násobí přípravy na oslavu jubilejní Kdoslavy. Tehdy se kurážná Cindy Lou rozhodne osobně pozvat Grinche i s jeho psem Maxem, aby se stal smíchmajstrem a usmířil se s Kdovíky. Dopadne to sice všechno úplně jinak, než si ta malá představovala, protože Grinch je pořádný svéráz a k tomu ještě se srdcem o dvě čísla menší. Teprve, když zjistil, že Vánoce nelze ukrást, protože je nelze ani koupit, doroste mu do běžné, kdovíčí velikosti...   
Zobrazit článek >
 
Přítel nebo nepřítel podle čínského zodiaku II.
Podle čínského zodiaku najdete skryté přátele i nepřátele. Jde o zrozence ve znameních, s kterými skvěle, nebo naopak velmi problematicky vycházíte. Přítel vám bude vždy ochoten podat pomocnou ruku, naopak s nepřítelem se nedohodnete ani v těch nejněžnějších situacích. Přátele jsme si uvedli v první části - Přítel nebo nepřítel podle čínského zodiaku I. Nepřítel - je opakem spojenců. S ním přichází do vašeho života pouze konflikty, problémy a sváry. Neexistuje mezi vámi žádná harmonie ani vzájemné pochopení. V podstatě budete mít s takovým člověkem jen velmi málo společného. Nejprve si zjistěte, do kterého znamení, podle čínského zodiaku, spadáte. Vy jako: MYŠ = nepřítel - KŮŇ = do vašeho života nepřinese nic pozitivního. BUVOL = nepřítel - KOZA = při kontaktu s ní vám hrozí náraz na její ostré rohy. TYGR = nepřítel - OPICE = vyvede vás z míry svojí neuctivostí a bude vám připadat posměvačná. KRÁLÍK = nepřítel - KOHOUT = velice lpí na detailech, což vás bude vyvádět z vašeho vnotřního klidu. DRAK = nepřítel - PES = vaše povahy jsou natolik vzdálené, že v podstatě neexistuje nic, co by vám přineslo vzájemné porozumnění. HAD = nepřítel - VEPŘ = s ním si jednoduše neporozumíte. Nenajdete s ním společnou řeč. KŮŇ = nepřítel - MYŠ = pro koně zaměřeného na akci je analytičnost myši nepochopitelná. KOZA = nepřítel - BUVOL = jeho solidnost a stabilita je v přímém rozporu s vaší uměleckou duší. OPICE = nepřítel - TYGR = dokáže vás zahnat do obranné pozice v nejvyšších větvích stromu. KOHOUT = nepřítel - KRÁLÍK = jste si nejvíce vzdálení ze všech nepřátelských kombinací zodiaku. PES = nepřítel - DRAK = drak sleduje situaci z nadhledu, nedokáže pochopit starosti psa a proto ho nedokáže podpořit. VEPŘ = nepřítel - HAD = mezi otevřeností a lehkostí vepře a tajnůstkařením hada neexistuje žádné pochopení. Ať už sám nebo s přáteli, je důležité vytvořit si životní rovnováhu, se kterou se vám pak bude lépe nejen žít, ale také řešit různé životní situace. Nevíte-li jak na to, zakupte si knihu ČÍNSKÝ ZEN, kde dostanete podrobný návod jak na to. Právě zen, který v sobě zahrnuje orientální moudrost, vám pomůže najít  štěstí, vnitřní uvědomění a duchovní stabilitu.
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v druzích kalhotek? I
Že vám zase vaše vybrané spodní prádlo nesedí? Že není ve tvaru, v jakém jste předpokládala? Naučte se kalhotkové názvosloví a už se ve výběru nikdy nesplete. Jaké spodní prádlo vlastně chcete? Vyberte si pomocí našeho seznamu, který jsme sestavili na míru přímo vašemu problému. Klasické kalhotky Základní typ se nazývá běžně kalhotky, někdy se přidává termín klasické. Jde o spodní prádlo, které denně oblékne nejvíce žen, i když je nutné připustit, že tanga je v poslední době dohánějí. Kalhotky jsou pohodlné, hodí se na běžné nošení. Seženete je ve všech materiálech. Parádu tak moc neudělají, vyrábí spíše se vzory než krajkované. Brazilky Krásné slušivé brazilské kalhoty má v oblibě mnoho žen. Od tang se liší tím, že jsou pohodlné a nezařezávají se. Sahají tak do půlky hýždí, pak se prudce zužují ke středu. Mužům se na ženách moc líbí. Bikiny S termínem bikiny vás jistě napadnou zejména plavky. I spodní prádlo ve tvaru bikin však seženete. Jedná se o pohodlné kalhotky, které jsou na rozdíl od klasických kalhotek více vykrojenější jak zepředu, tak vzadu. Bikiny v podobě plavek obvykle mívají provázky na zavazování, kalhotky jsou o ně ochuzeny, nositelkám by při navlékání horních vrstev mohly vadit. V kalhotky V-string nebo zkrátka kalhotky do V se skládají ze dvou trojúhelníčků, předního a zadního, které jsou spojeny tenkým proužkem po obvodu. Tyto kalhotky jsou sušivé, avšak na pohodlnosti jim jejich provedení nepřidává. 
Zobrazit článek >
 
Sbíráte správně houby? II
Sbírat do košíku Do lesa rozhodně nemiřte s igelitovou taškou nebo jinými plasty. Houby by se měly sbírat do košíku z toho důvodu, že se v něm nezapaří. Pokud byste totiž nechala své úlovky v igelitce déle, mohly by se začít nejenom kazit. Vzhledem k zapařenému prostředí se začnou rozrůstat bakterie. Bílkoviny v plodnicích se následně ihned začnou kazit. I když houby následně tepelně opracujete, můžete si po jejich snědení zadělat na trávicí potíže. Bolest břicha, průjmy nebo zvracení, to vše se může dostavit. Lidé pak při obtížích často míří k lékaři, neboť se bojí, že snědli nejedlou či jedovatou houbu. Obvykle se však ukáže, že jen neměli v lese košík. Pozor na jiné druhy Zaprvé je třeba říct, že pokud se vám houba již na první pohled nelíbí, neměla byste ji trhat. Nejprve radši prozkoumejte, zda se jedná o váš hledaný kousek, který znáte. Přece nechcete houbu jen tak připravit o život a pak ji zase zahodit v lese. Samozřejmě taky nesbírejte neznámé druhy. I když se houba shoduje s tou jedlou, kterou jste našla v atlase, nemusí to být přesně daný druh. Spoléhejte se jen na ty houby, které znáte, i kdyby se váš úlovek měl kvůli nejistým druhům razantně zmenšit. Houby uchovávejte v chladu Pokud houby vezete delší cestu domů a máte v autě přenosnou lednici, klidně do ní alespoň část úlovků z chladničky přemístěte. Doma pak houby upravte a pokud se chystáte zpracovávat je až následující den, ponechte je v chladničce.  
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení I. - historie vánočního cukroví
Do Vánoc zbývá sice ještě 43 dní, ale vánoční nálada už na nás z ulic a obchodních středisek srší plnými proudy. Mimo nákupy dárků je také dobré naplánovat si včas vaše pečení. Máte už připravený seznam receptů na to nejlepší cukroví? Ne? Tak to vůbec nevadí! Během následujících týdnů budu do rubriky Vaření přidávat ty nejlepší recepty, které stojí za ochutnání. A pokud se držíte starých rodinných receptů a nechcete měnit vaši tradici, tak se můžete alespoň inspirovat a nebo do vaší rodiny přivést zvyk nový, v podobě dokonalého cukroví, které si zamiluje celá rodina. Dnes však ještě nebudeme péct. Podíváme se na historii vánočního cukroví. Téměř v každé domácnosti se vytváří alespoň nějaké druhy cukroví. Víte však, kdy tato tradice začala? Cukroví se peklo již od 16. století. Tento zvyk pochází od pohanů, nikoliv křesťanů. Pohané totiž připravovali nejrůznější cukrovinky k příležitosti oslav zimního slunovratu. Až poté se tato tradice přenesla do vánočních obyčejů, asi o 200 let déle. Sladké dobroty nesloužily pouze pro pochoutku. Málokdo ví, že dříve mělo cukroví moc chránit rodinu a celý dům. Každý tvar cukroví měl svůj význam. Srdce neznamenalo nic jiného než lásku, kolečko slunce a zvířátka symbolizovala zvířata v domácnosti nebo ze chléva. Upečeným cukrovím se následně zdobily všechna okna, chlévy a dokonce i stromy. Tyto sladkosti venku totiž bránily dům před veškerými zlými silami. Cukroví, které po výzdobě zbylo, bylo odnášeno do místních chudinských domů, sirotčinců a dalších. Cukroví bylo jedním z nejlepších dárků, které mohl jeden člověk od druhého dostat. Znamenalo pro tehdejší lid opravdu mnoho. Cukroví mělo sice podobu tvarů, které se udržely dodnes, ale jeho složení bylo zcela jiné. Mouka, cukr, někdy i mléko byly pro tehdejší dobu vzácnost. Těsto bylo připravováno ze sušeného ovoce, které drželo při sobě díky medu, vzácně pak vejcím. Bohatší domácnosti přidávaly do cukroví speciální koření. Toto cukroví mělo asi měsíční trvanlivost. Lidé začínali péct s prvním adventním dnem. S pečením bylo opět spojeno mnoho tradic a hlavně pověr. Jedna z nich například říkala, že když pekařka spálí cukroví, čeká ji nebo její rodinu něco špatného, jako nemoc, neúroda nebo dokonce smrt. Tyto postihy se odvíjely podle míry spálení. Pokud však pekařka vyndávala z pece cukroví dozlatova upečené, měla vyhráno. Čekalo jí celý rok zdraví a její rodina se mohla těšit na život ve spokojenosti. Mimo jiné bylo taky zvykem otírat si ruce, které byly při pečení umazané od těsta, o stromy. Zbytky těsta nebo jen úlomky cukroví již upečeného se přidávaly zvířatům, hlavně krávám, aby lépe dojily. Nejstarším druhem cukroví byly pravděpodobně perníčky. Ty mají také svou zajímavou historii. Na ni se ale podíváme až v dalším článku, ve kterém taky budete moci prozkoumat osvědčený recept. Na závěr pár domácích statistik ze současnosti, které byly zveřejněny v internetové encyklopedii Wikipedia v roce 2015: 87 % Čechů si alespoň jeden druh cukroví upeče doma 26 % však prozradilo, že alespoň část cukroví dostane darem 8 % lidí dostane zdarma všechno cukroví 19 % Čechů si alespoň část cukroví objedná Nyní se už nezbývá nic jiného, než se těšit na první vánoční recept. :-)  Další inspiraci můžete načerpat také v knize Nejchutnější vánoční cukroví, kterou najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Předkupní právo spoluvlastnického podílu na nemovitosti se vrací
Na sklonku roku 2016 podepsal prezident novelu „nového občanského zákoníku“ (budu jej tak nazývat i v textu), která, mimo jiné, zavádí i staronové pravidlo předkupního práva ke spoluvlastnickému podílu na nemovitosti, účinnosti nabyde dne 1. 1. 2018. Dne 20. 12. 2016 bylo prezidentem podepsáno schválené znění novely nového občanského zákoníku. Novelizované znění nového občanského zákoníku, které bude účinné od 1. 1. 2018, přináší, mimo jiné, změnu v oblasti převodů nemovitostí, když znovuzavádí pravidlo, které na našem území platilo padesát let a které bylo novým občanským zákoníkem v roce 2014 zrušeno, totiž předkupní právo spoluvlastnického podílu na nemovitosti. Zrušení tohoto pravidla novým občanským zákoníkem bylo v tehdejší době odůvodňováno zejména principem smluvní volnosti stran, když nový občanský zákoník ponechal na vůli stran, zda si takové předkupní právo mezi sebou dohodnou či ne. Naproti tomu zpětné zavedení předkupního práva ke spoluvlastnickému podílu je odůvodňováno zájmem na scelování spoluvlastnických podílů. V praxi bude zavedení tohoto pravidla znamenat, že vlastník spoluvlastnického podílu jej bude muset v první řadě písemně nabídnout k odkupu dalším spoluvlastníkům a pokud svého práva nevyužijí, popřípadě ho odmítnou využít, tak až poté bude vlastník spoluvlastnického podílu oprávněn podíl prodat. Pakliže by nepostupoval tak, jak je popsáno shora, byli by ostatní spoluvlastníci oprávněni se na novém nabyvateli domáhat, aby jim spoluvlastnický podíl prodal, a to i soudně. V případě, že se bude chtít spoluvlastník svého předkupního práva ke spoluvlastnickému podílu vzdát, bude nutné tuto skutečnost zapsat do katastru nemovitostí, přičemž účinky tohoto vzdání se předkupního práva přechází taktéž na právní nástupce spoluvlastníka, který se předkupního práva vzdal. Znovuzavedení předkupního práva ke spoluvlastnickému podílu do českého právního řádu s sebou přinese prodloužení doby prodeje nemovitostí (pochopitelně jen těch, které jsou ve spoluvlastnictví). Na druhou stranu přinese také větší míru kontroly spoluvlastníkům nemovitostí nad tím, kdo bude spoluvlastníkem jimi spoluvlastněné nemovitosti. Ač je na tuto změnu možno hledět dvěma pohledy, skutečností zůstává, že takto zásadní zásah do nového kodexu po tak krátké době snižuje právní jistotu českého právního prostředí. Vít Hruška advokátní koncipient at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Feng Shui a pravidla stolování II
Na jaké další zásady se ještě při stolování zaměřit? Vytvořte dokonalé prostředí pro vaši návštěvu nebo rodinu pomocí praktik Feng Shui. Zvládla jste první lekci?  Při usazování byste neměla nikoho nechat sedět zády k oknu ani ke dveřím, to přivádí jistou nervozitu, která u žádného stolu není žádaná. Na stůl byste měla nosit chody postupně. Mělo by jich být minimálně šest. Velké číslo totiž značí bohatství, nedělejte vaši domácnost chudší. Předkrm, polévka, hlavní jídlo, zákusek a co ještě? Třeba kousek ovoce. Káva se taky počítá. Mísa s ovocem by na stole měla stát celou dobu. Měla by být vystavena již před příchodem hostů. Čerstvé ovoce je totiž symbolem zdraví všech příslušníků hostiny. Vše servírujte do čistého, na stůl nesmí padnout ani poškozené nádobí. Všechny příbory, nutné k jednotlivým pokrmům, by měly být vyskládané již na stole. Při skládání nožů a vidliček na stůl si dejte pozor na to, aby jejich hroty na nikoho nemířily. Tuto situaci lehce vyřešíte ubrouskem, který necháte přes hroty položený. Ani nálevky čajových konviček či servírovacích omáčkových misek by neměly mířit na žádného účastníka večeře. Základem nejen učení Feng Shui, ale taky stravovacích návyků je jíst pomalu a v klidu. Každé sousto by si vaši hosté zkrátka měli vychutnat. A nyní už stačí, popřát vám dobrou chuť! Luxusní konvičku na mléko do kávy najdete zde. ​​ ​​​​​  
Zobrazit článek >
 
Čím vším si vybavit auto?
Koupila jste si nové ,,jezdítko‘‘ a nevíte, čím vším ho vybavit? Nebo snad vaše staré auto nezáří a potřebuje dodat trochu toho šmrncu? Jak jen ho vyšperkovat, aby bylo vidět, že patří pravé ženě? Využijte všechny přihrádky v interiéru vašeho auta. V autě se vám vždy budou hodit hygienické potřeby. Vybavte ho hygienickými ubrousky nebo antibakteriálním gelem. Ať už se chcete osvěžit po náročném pracovním výkonu nebo se jen před jídlem umýt, budou se vám hodit. Kolikrát se vám již stalo, že jste si s sebou zapomněla láhev s vodou? Pořiďte si přímo do auta vhodnou termosku nebo láhev, kterou vždy naplníte dle potřeby. Pod řadící pákou se obvykle schovává alespoň drobná přihrádka. Ta ženám slouží nejlépe na drobné. Nasbírejte pár penízků, abyste je mohla v nouzi použít a nebo je vozte v autě na nákupy s košíky. Přidejte do přihrádky taky pořádnou dávku žvýkaček, které osvěží váš dech po obědě před schůzkou. Žvýkáním taky odbouráváte stres a začnete se cítit více v pohodě. Zpětné zrcátko nestačí! Rozšiřte svou kosmetickou výbavu, kterou vozíte v autě o nové zrcátko. Žádná žena bez navigace! Tak tuto větu uslyšíte od kdejakého muže. Na výlety a spontánní akce se vám navigace bude opravdu hodit.   Vyšperkujte auto detaily. Vyberte nové rohožky, na zrcátko pověste váš oblíbený amulet. Pokud auto patří pouze vám, můžete ho vyzdobit i zvenku. Kupte si nové autonálepky, pořiďte si nový lak. Jak své auto zkrášlujete vy? Dáte přednost jednoduchosti nebo dámskému přepychu? Doplňky nejen do auta a krásné dekorace nakoupíte zde.  
Zobrazit článek >
 
Tchaj-wan: krásy a zajímavosti III
Je zajímavé, že i když je nejrozšířenějším náboženstvím u nás Buddhismus, můžete na ostrově ochutnat víc zvířecích specialit, než kde jinde. V restauracích jsou poměrně běžnou záležitostí jídla v podobě kuřecích pařátů, hadího masa a dalších pochutin. Najdete zde však i spoustu vegetariánských restaurací. Pracovní vytíženost by se s tou naší nedala srovnávat. Průměrný obyvatel Taiwanu pracuje sedmdesát hodin týdně. Snadné to nemají ani děti, vzhledem k důrazu na vzdělání nové elity i práci rodičů se učí téměř celý den. Taiwanci sice mluví čínsky, ale jinak píšou. Využívají nezjednodušené tradiční znaky, které jsou k zapamatování poměrně složité. V současné době stát řeší problém zapomínání, který byl způsoben příchodem chytré elektroniky. Není neobvyklé, že si domorodci pomáhají při písemné komunikaci překladačem.  Slyšela jste už pojmenování asijští tygři? Právě k nim totiž Taiwan patří. Jedná se o neoficiální sdružení zemí, které jsou charakteristické svým bleskovým a zároveň i rekordním hospodářským růstem. Tchaj-wan patří mezi turisticky nejnavštěvovanější oblasti Asie. Na ostrově si prohlédnete památky ze starých dob, ale i architektonický modernismus. Kromě toho prozkoumáte nedotčenou přírodu a užijete si pohled nebo koupání na krásných písečných plážích. Nejvíce navštěvované místo tvoří samozřejmě hlavní město Tchaj-pej, kde taky pobývá spousta domorodců. Za návštěvu stojí taky město Čang-chua nebo Tchaj-nan. Pokud vás zajímají spíše přírodní památky, rozhodně vyrazte k jezeru Slunce a měsíce, dále do Národního parku Taroko. Při návštěvě ostrova nesmíte vynechat taky vyhlídku Alishan, půvabný Orchidejový ostrov a nebo horu Yushan. 
Zobrazit článek >
 
BIO Arganový olej
  Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie. Tento strom roste v polopouštích, kde je díky hlubokému kořenovému systému chráněn před vlivem eroze a slouží jako přirozená bariéra proti dezertifikaci. Různé odrůdy argánie kdysi rostly po celé severní Africe, nyní jsou ohrožené a pod ochranou UNESCO. Organizace prohlásila oblast na jihozápadě Maroka mezi Atlantským oceánem a pohořími Atlas a Antiatlas o rozloze 25 687,8 km² za biosférickou rezervaci. Jak již bylo řečeno, arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka. Plody Arganie jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje zabere až 20 hodin. Pro srovnání výroba jednoho litru olivového oleje spotřebuje jen 5 kg oliv.   Arganové plody se sbírají třemi různými metodami. První metoda spočívá v tom, že zemědělci vyčkají až plody uzrají a samy spadnou ze stromu. Jiní zemědělci shazují plody Arganie na zem pomocí dlouhých tyčí. Třetí metodou je sběr plodů pomocí koz, které se plody Arganie živí a vybírají se poté z jejich trusu. Tato metoda je nezvyklá, nicméně není pro plody škodlivá. Často si tak na stromech Arganie můžete všimnout koz, které po nich poskakují. Produkt: BIO Arganový olej Výrobce: Natural Medicaments Objem: 250 ml Arganový olej potravinářský se vyrábí z šetrně pražených jadérek plodů stromu Argania spinosa.   Tento olej zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Jak se vyrábí olivový olej? II
Asi vás nepřekvapí, že olivy si musí projít taky procesem čištění. Poté je celá oliva i s peckou vhozena do mlýnku. Následně vzniká jemná pasta, ze které se mnohem lépe oddělí tekutá složka. V další fázi probíhá právě rozdělování složek, které se za maximálního tepla dvacet sedm stupňů Celsia daří snadno. Tato metoda je taky někdy nazývána jako odstřeďování. Olej se vyznačuje menší hustotou než pevná složka s vodou, a tak zůstává ve střední části nádoby. Olej následně musí projít sítem, neboť v něm ještě zůstávají malé pevné složky. Dojde taky ke stoprocentnímu oddělení oleje od vody, které probíhá s pomocí takzvaných dekantovacích tanků. V následné fázi výrobci shledávají čistý olej s charakteristickou aciditou. Olej se následně skladuje ve velkých nádobách z nerezu v teplotě od patnácti do osmnácti stupňů. Vzduch není do nádoby vpouštěn. Po uskladnění oleje lze jakoukoliv nádobu olejem naplnit. Právě jste si přečetla základní postup při výrobě olivových olejů. Neexistuje však jeden druh výroby, dnes se setkáváme s několika různými olejovými typy, ty nemusí být závislé jen na odrůdách, nýbrž na výrobě samotné. Základním druhem jsou oleje panenské, které se lisují za studena z celé olivy. Rafinované oleje se lisují za přísunu tlaku a vysokých teplot. Existují ještě směsi či jiné obdoby, o těch však zase někdy příště. Jaký olej používáte doma vy? 
Zobrazit článek >