EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zajímavosti

 
Příprava dýňového kompotu v zavařovacím hrnci
Dýňový kompot - dýně je zde pouze nositelem chutě a vůně, kterou kompotu uměle dodáme. Proto je velmi zajímavé, když můžeme chutě různě ovlivnit. Dýni omyjeme, oloupáme a nakrájíme ozdobným nožem na kostičky. Takto nakrájenou dýni namočíme na 12 hodin do roztoku octa. Roztok si připravíme v poměru 1:1, tedy 1 díl 8% octa s 1 dílem vody. Po vyjmutí z rotoku předvaříme kostky dýně 10 minut v cukernatém nálevu. Cukernatý nálev připravíme z 1 l vody a 0,40 kg cukru a jemně nakrájené citronové kůry. Dýni pak vyjmeme a necháme vychladnout na vzduchu. Na dno každé sklenice dáme 1/8 citrónu, 2 - 3 hřebíčky a kousíček skořice. Do nálevu můžeme přidat několik kapek pomerančové lihové tresti nebo kapku ananasové lihové tresti. Taktéž můžeme do některé ze sklenic přidat pomerančovou kůru. Sterilizujeme 40 minut při 85oC. Hrnec na zavařování CONCEPT ZH003 2000W je ideálním pomocníkem na zavařování ovocných kompotů i jiných pokrmů. S jeho pomocí můžete jednoduše připravit různé marmelády, džemy, ovocné nebo zeleninové směsi, houby a jiné. Můžete připravit i teplé nápoje jako např. čaje, svařené víno nebo grog. Jeho objem je 27 litrů a najednou můžete připravit až 11 kusů 720 ml nebo 34 kusů 370 ml sklenic. Nádoba hrnce je nerezová a můžete si nastavit i teplotu podle potřeby. Díky časovači budete vždy přesně vědět, kdy hrnec ukončí vaření. Nerezový hrnec CONCEPT 2000W na domácí zavařování je vynikající pomůckou pro přípravu chutných a zdravých ovocných kompotů. Můžete ho použít i pro přípravu hub, masa, paštik nebo jiných hotových pokrmů a vhodný je i na rozpouštění medu. S jeho pomocí můžete připravit i domácí marmelády, džemy, různé ovocné a zeleninové směsi. K jeho dalším funkcím patří i vaření a udržování teploty, díky čemuž můžete připravovat různé teplé nápoje, jako např. čaje, svařené víno nebo grog. Hrnec na zavařování zakoupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Dýňový olej pomocník proti nemocem!
Dýňový olej není až tak častou součástí našich domácností. Snad proto, že lidé nemají ponětí o tom, jaké má pozitivní účinky na lidské zdraví a my ženy si díky němu můžeme zlepšit kvalitu vlasů a nehtů. K výrobě dýňového oleje se používají semena tykve olejné, která se lisují za studena a tak vzniká tmavá, až černá, hustá olejnatá tekutina. Ze zdravotního hlediska se jedná o jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Zdravotní účinky dýňového oleje: pomáhá při onemocnění močové soustavy -II- při problémech s prostatou pomáhá proti kornatění tepen prevence proti rakovině dodává tělu hořčík proti nadýmání vhodný k masáži bříška miminek proti nadýmání pomocník proti osteoporóze podpora imunity podporuje tvorbu mužských spermií pozitivně ovlivňuje zásobování mozku krví zlepšuje paměť a zvyšuje naši schopnost koncentrace pomáhá proti nervozitě až depresích obnovuje správnou činnost jater napomáhá při žaludečních potížích má protizánětlivé účinky zamezuje nežádoucím symptomům menopauzy zamezuje tvorbě plaku a zastavuje působení kazu je mírně projímavý a přirozeně pomáhá při dlouhotrvající zácpě Toto je pouze nepatrný výčet zdravotních účinků dýňového oleje, který Vás určitě přesvědčil o tom, že si jej v brzké době pořídíte také. Zkuste vynikají dýňový olej z produkce BohemiaOlej, který zakoupíte v našem eshopu.  
Zobrazit článek >
 
Semínka ku pomoci
Malá velikostně, ale velmi prospěšná. Taková je většina semínek. Jaká skrývají tajemství? Proč jsou výhodná pro naše zdraví? Chia semínka Semena šalvěje hispánské jsou zdrojem snad každé dobré látky, která pomůže k naší obranyschopnosti a taky tělesné výkonosti. Slunečnicová semínka Slunečnicová semínka jsou velmi bohatá na vitamin E a B1, hořčík a železo. Působí jako prevence srdečních chorob. Dejte si pozor při jejich pražení. Pražená semínka jsou možná chutnější, ale po tepelné úpravě v nich zbyde pouze 8% výživných látek z celkového původního množství. Sezamová semínka Sezam indický je rostlina původem tropické oblasti. Dnes se pěstuje po celém světě. Jeho semínka obsahují řadu vitamínů, převážně vitaminy skupiny B a beta karoten. Pomáhají při zácpě. Díky vysokému obsahu železa jsou vhodným doplňkem stravy pro lidi trpící anémií. Dýňová semínka Semínka z dýně je vhodné užívat při zánětech močového měchýře. Pomáhají taky při zánětech trávícího traktu. Snižují krevní tlak i cholesterol. Jsou bohatá na vitaminy A, D a E. Obsahují taky velké množství Omega 3 mastných kyselin. Konopná semínka Díky kompletnímu spektru esenciálních aminokyselin obsahují konopná semínka ty nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu. Tato semínka pochází z technického kopí. Jsou prodejná v obchodech s biopotravinami. Přispívají k mozkovému vývoji a lepšímu metabolismu. Lněná semínka Tato semena můžete znát zlatá nebo hnědá. Působí pro dobrou činnost střev, pomáhají proti zácpě nebo při žaludečních vředech. Výborný je i lněný olej. Díky jeho šetrné výrobě neztrácí tento produkt téměř žádné výživné látky. 
Zobrazit článek >
 
Pokojové rostliny I. - Fuchsie
Fuchsie pocházejí z hoských oblastí Mexika a Střední Ameriky. S některými druhy se můžete setkat i na Tahiti nebo Novém Zélandu. Při nákupu této rostliny můžete vybírat z desítek barevných i tvarovaných květů. Fuchsie jsou náročné na úrodnou, vlhkou a dobře propustnou půdu. Stanoviště je lépe zvolit v mírném polostínu, tak, aby byla rostlina chráněná před ostrým poledním sluncem. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří zejména: Ringwood Market - odolná, převyslá fuchsie s květy, které jsou poloplné a jejich barva je sytě růžová. Vodoo - tato fuchsie má temně fialové jakoby nabírané okvětní lístky. Danny Kaye - má květy v sytě oranžovém odstínu. Pink Galore - převyslá fuchsie, květy jsou velké, plné a kulovité, barva květů je růžová. Abyste se dlouho radovala z krásného květenství, je nutné dodržet tyto základní body péče o fuchsie: Půda - kyprá, humózní, vlhká a spíše chladná. Substrát - dobře vyzrálá listovka a kompost. Přesazování - do květináče, který je o číslo větší. Zbytečně velký květináč neprospívá jak růstu, tak ani kvetení. Pozor na přelití - udržujte vlhký substrát, nikoli přemočený, mohou vzikat hniloba kořenů. Zálivka v horkých dnech - nejlépe časně ráno nebo večer. Používejte měkkou dešťovku. Hnojení - od jara do podzimu. Ideální bude rozpustné hnojivo se stejným podílem dusíku, draslíku, fosforu a vápníku. Fuchsie rostoucí ve volné půdě hnojte organickými hnojivy. Přezimování - odrůdy, které nejsou mrazuvzdorné musíte na podzim uklidit. Avšak v žádném případě do teplé místnosti. Fuchsie potřebují chlad! Teplota nesmí přesáhnout 12oC. V zimě nehnojte a zálivkou udržujte substrát, aby zcela nevyschl. Začtěte se do dalších tipů, jak pečovat o Vaše pokojové rostliny. Více se dočtete v publikaci: VEĹKÝ LEXIKON IZBOVÝCH RASTLÍN.  
Zobrazit článek >
 
Druhy čokolády
Nedávno jste si zde mohla přečíst článek o výrobě čokolády. A protože té není nikdy dost, je tu další článek, který se tentokrát bude týkat rozdělení čokolád. Jaké všechny druhy mohou výrobci stvořit? Jaké z nich jsou ty nejčastější? Hořká čokoláda Hořká čokoláda by měla obsahovat nejméně 35% kakaové sušiny. Kvalitní hořká čokoláda má však ve svém složení více než 50% kakaové sušiny. Mléčná čokoláda Mléčná čokoláda obsahuje průměrně kolem 25% kakaové sušiny. Základní její složkou je také sušené mléko, jeho podíl se pohybuje od 15 do 25 procent. Corverture Čokolády corverture jsou cukrovinky nejvyšší jakosti, jak mléčné, tak i hořké. Takto se nazývají čokolády, které se pyšní tím nejlepším kakaovým máslem. Z výrobců, jejichž čokolády se hodně v Česku objevují, byste mohli znát například Lindt. Bílá čokoláda Kakaové máslo zde nedostává klasické kakaové přísady. Z pevných přísad obsahuje kondenzované nebo sušené mléko a cukr. Kvalitní čokolády mají v součtu kolem 50% mléka a kakaového másla. Čokolády můžeme rozdělit i podle přísad. Ochucenými čokoládami jsou ty, které obsahují aromatické látky, které z obyčejné čokolády udělají například jahodovou. Pokud si koupíte čokoládu s dodatky, budou v ní ještě kousky sušeného ovoce nebo tradičně oříšky. Plněné čokolády jsou složeny ze dvou kusů čokolád. Do jedné, která má například vroubky pro náplň, se nalije přísada jako třeba vaječný likér a následně se na čokoládu přilepí spodní část čokolády. V současné době je taky velmi oblíbená čokoláda porézní, druh čokolády, který má v sobě vzduchové bublinky. Speciálním druhem čokolády je ledová čokoláda, která se rozpouští už ve 20°C a její chuť je díky speciálním složkám nenahraditelná. Můžete znát také dia čokolády nebo čokolády na vaření. Dia obsahují místo cukru náhradní sladidla a čokolády na vaření, které nesmí obsahovat žádné přísady navíc, mají sytou kakaovou chuť a obvykle nebývají moc sladké. Vypěstujte si vlastní čokoládu se sadou Grow it! Najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Štědrý večer u stolu
Symbolem Vánoc není jen stromeček, kapr a dárky, ale také stolování, kolem nějž se dříve udržovaly velmi zajímavé tradice. U štědrovečerního stolu se scházeli lidé, aby nejen dobře pojedli, ale také aby uctily hojnost roku odcházejícího i nového. Paní máma o Štedrém dni od rána připravovala pokrmy uvařené z hrachu a čočky, taktéž se vařila houbového kubu a rybí polévku. Taktéž se v tento den pekl čerstvý chléb. Zámožnější rodiny si mohly dovolit upéct i vánočku. Celá rodina se od rána postila, aby večer zahlédli zlaté prasátko. Hospodář v tento den šel pro stromeček a musel jej nazdobit bez povšimnutí dětí. Jak se stmívalo, děti sledovaly, kdy výjde první hvězda. S první hvězdou končil půst a rodina zasedala ke stolu. Než si každý z rodiny sedl ke stolu, musel stoupnout bosou nohou na sekeru - aby ho nebolely nohy. Před večeří se modlili a vzpomínali na vše dobré i zlé co starý rok přinesl. Prostírání: Do jednoho rohu stolu se pokládal chléb - symbol hojnosti jídla po nastávající rok. Do druhého rohu stolu se položily mince - symbol bohatství. V dalším rohu byla umístěna slaměnka - symbol bohaté úrody na polích. Do posledního rohu se položila miska s jídlem pro dobytek - aby dobře prospíval. Celý stůl byl v obepnutý řetězem - symbol ochrany dobytka před vlky a ochrany domu před zloději. Pokud byl počet členů rodiny lichý, hospodyně prostírala ještě pro jednoho. Lidé věřili, že před večeří jejich stavení obchází smrt, pokud napočítá lichý počet talířů, následující rok se do rodiny vrátí a někoho si odvede.
Zobrazit článek >
 
Psí voják Filip Topol
Filip Topol - narodil se 12. června 1965 v Praze, jehož otec byl významný český dramatik a básník (Josef Topol) a jeho dědeček byl český spisovatel Karel Schulz. Filip Topol se učil hrát na klavír, skládal a textoval své vlastní písně. Když mu bylo třináct let, založil, společně se svými spolužáky, hudební skupinu Psí vojáci. Tato hudební skupina poprvé vystoupila 3. listopadu 1979 na IX. Pražských jazzových dnech. Do poloviny 80. let vystupovali pouze na utajených akcích. Od roku 1986 koncertovali veřejně. Po Sametové revoluci se objevovali v mnoha hudebních dokumentech, které se ěnovaly undergroundové a alternativní scéně. V roce 1994 si Filip Topol zahrál v česko-francouzském filmu Žiletky.  Topolovu lásku k filmu ilustruje i jeho vedlejší aktivita hudební - v srpnu roku 1996 na Letní filmové škole v Uherském Hradišti doprovázel na klavír projekci němého filmu F. W. Murnaua Poslední štace (z roku 1924), později obdobným způsobem účinkoval při projekcích filmů Kabinet doktora Caligariho, Faust, Upír Nosferatu a dalších, z čehož se stala malá tradice, jelikož svým klavírním doprovodem podbarvil více festivalových němých projekcí (2006 - Nanuk, člověk primitivní, 2007 - Sůl pro Svanetii, Saba a Chas Puš atd.)... DVD TAKOVEJ BAREVNEJ VOCAS LETÍCÍ KOMETY Celovečerní dokumentární film (vychází 20.11., ale objednávat lze ihned) vypráví o Filipu Topolovi, skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci, jehož tvorba zasáhla tři generace. Charismatický a všestranně talentovaný umělec na sebe začal strhávat pozornost již od svých třinácti let, jeho potřeba svobodného vyjadřování však v komunistickém Československu brzy narazila. Filipovi a jeho mladé kapele tak nezbylo, než se na deset let přesunout do alternativního prostředí undergroundové scény. Snímek odkrývá, jak se v životním osudu a postojích Filipa Topola odrážela doba před i po sametové revoluci, jeho posedlost hudbou a láska k Mozartovi, ale také jeho závažná nemoc. Celým filmem prostupují písně, které sám Filip Topol označoval za formu svých deníků, a jeho povídky, doplněné postřehy a vzpomínkami jeho životních souputníků a přátel. V neposlední řadě obsahuje záznamy rozhovorů s hlavním protagonistou v unikátních archivech, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány. Na DVD je kromě filmu i rozsáhlá fotogalerie z natáčení, kde jsou i v krátkých popiscích pod fotografiemi pojmenováni “účinkující”, což v samotném filmu uvedeno není. DVD zakoupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz    
Zobrazit článek >
 
Připravte své tělo na podzim I
Nedá se nic dělat, chladnější dny jsou přede dveřmi. Je čas se na podzim po tropickém létě patřičně připravit. Můžete se těšit na mnoho článků s podzimní náladou, které vám v našem e-shopu postupně budeme představovat. V přípravě jsou speciální podzimní tipy, dále recepty na nejlepší zahřívací jídla a nápoje, ani se nenadějete a přijdou taky rady na Vánoce. Začínejme však pomalu. Pojďme se nyní naladit na podzimní mood se vším všudy. Přečtěte si dnešní článek se spoustou zajímavostí.  Podpořte imunitní systém  Zejména pokud bude nástup podzimu rychlý, tělo se špatně s jeho příchodem začne srovnávat. To se můžete projevit zejména na obranyschopnosti organismu. Podpořit imunitní systém můžete snadno pomocí vitaminů a minerálních látek. Všechny zdravé prvky můžete tělu dodávat pomocí doplňků stravy nebo jednoduše zvyšte příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Pro tělo však chladné ovoce s blížící se zimou není příliš vhodné, raději vsaďte na smoothies, které příliš nechlaďte, bude vám chutnat i za pokojové teploty.  První pomoc při prochladnutí Přišla doba, kdy přestáváme odhadovat, jak moc se do zimy obléknout. Co se dá dělat, připravení pomocníci na prochladnutí by měli být samozřejmostí. Jak zabránit vzniku chřipky? Nejlepšími přírodními antibiotiky jsou bezesporu med a taky česnek s cibulí. Med můžete přidávat preventivně do čaje. Z česneku a cibule si občas uvařte silný vývar. Tuto zeleninu však můžete konzumovat i syrovou, její účinky vám jen prospějí. 
Zobrazit článek >
 
Parfém pro ženy: I Am Juicy Couture
  Juicy Couture -  společnost známá módními liniemi teplákových souprav a kabelek. Nejdříve bylo toto jméno spojováno především s moderním a exkluzivním oblečením pro volný čas. Zakladatelkami jsou dvě ženy: Pamela Skaist-Levy a Gela Nash-Taylor. Jejich módně oděvní portfolio se velmi brzy stalo oblíbené u řady celebrit. První vůně Juicy Couture se zrodila až v srpnu 2007, díky oblibě módní společnosti se však okamžitě dostaly i parfémy této značky mezi favority zákazníků. PRODUKT: I Am Juicy Couture - EDP         Hlava: mučenka, pomelo, malina Srdce: růže, sladký hrách, otočník, gardénie Základ: pižmo, ambra, dřevité tóny I Am Juicy Couture je velice luxusní, podmanivá a svůdná vůně. Její květinově-ovocné tóny jsou určené pro mladé ženy a dívky, které se nebojí vsadit na svůj přirozený osobitý půvab. Tato vůně podtrhne váš šarm a krásu! Počátek dámské vůně se otevírá sladkými malinami, které vzápětí doplňuje svůdná marakuja a šťavnaté pomelo. Esence podmanivého hrachoru se proplétají s rozkvetlou gardénií. Smyslné tóny růže a heliotropu umocní vaši jedinečnost. Celá kompozice je podbarvená guajakovým dřevem. Jantar a čisté pižmo vytvářejí smyslnou tečku na závěr. Jedinečná kombinace esencí vytváří nezaměnitelné aroma. Taktéž Vás okouzlí tvar flakonu z masivního broušeného skla. Zlatý uzávěr vůně je ozdobený zajímavými detaily a třpytivými kamínky.  Tuto vůni zakoupíte v našem e-shopu: ZDE                
Zobrazit článek >
 
Pareo nejen na pláž, aneb jak je nosit
Co s sebou na pláž nebo k bazénu? Samozřejmě, že plavky, opalovací kosmetiku a sluneční brýle. Že by to chtělo ještě něco na sebe? Pořiďte si velký šátek zvaný PAREO. Je vhodný nejen jako součást šatníku na dovolenou k moři, ale zároveň je velmi variabilní v jeho nošení. Jako ozdoba na klobouk - můžete jím ovázat velký slaměný klobouk. Místo sukně nebo šatů - v tomto případě existuje mnoho způsobů na jeho uvázání: Šaty s náhrdelníkem ve tvaru T - pareo napněte přes záda, které povedete pod pažemi a poté chytíte oba horní konce do rukou. Ty převažte, stočte každý zvlášť do spirály, a pak dohromady asi do poloviny délky. Oba konce uvažte za šíjí na uzlík. Přečnívající konce schovejte pod vzniklý “náhrdelník”. Šaty s U náhrdelníkem - napněte pareo přes záda, veďte jej pod pažemi, oba horní konce uprostřed převázat a stočit do spirály. Nakonec stačí konce zavázat za šíji. Přečnívající konce  je dobré zamaskovat pod “náhrdelník”. Sukně - pareo veďte přes zadeček, napněte jej před sebou a horní konce svažte na boku na mašličku. Pod ní uvažte další dva uzlíky s volnými konci, které budou připomínat mašle. Takto vytvoříte elegantní, nařasenou sukni se svůdným  rozparkem na jedné noze.    Na youtube najdete mnoho dalších a zajímavých úvazů parea - například zde. A pokud ještě nemáte tento skvělý šátek, stačí kliknout na odkaz níže a objednat si ho.  
Zobrazit článek >
 
Express Diet - 7 proteinových jídel
PRODUKT: Express Diet - 7 proteinových jídel Proteinová dieta slouží jako alternativa stravy při redukci tělesné hmotnosti. Obsahuje vysoce kvalitní přírodní proteiny. Proteinová dieta je bílkovinná ketonová dieta, která funguje na principu ketózy - tedy rychlém spalování tuků bez pocitu hladu. Při hubnutí s proteinovou dietou jsou tělu dodávány vysoce kvalitní proteiny za snížení přísunu sacharidů a tuků. Program ketonové diety je založen na procesu ketózy - která spouští spalování vlastních uložených tuků. Jíte čtyři jídla proteinové diety denně, ty vám poskytnou živiny, vitamíny a minerály, ale zároveň vás udržují ve stavu ketózy, tedy spalování tuků bez pocitu hladu. Použití: Úplná náhrada stravy, pro regulaci tělesné hmotnosti: 4 porce Express diet denně Částečná náhrada stravy na regulaci tělesné hmotnosti: 2-3 porce Express diet a 1-2 jídla běžná strava. 7 instantních hyperproteinových jídel: 1 ks vanilkovo-malinová kaše, 1 ks jablečno-skořicová kaše, 1 ks polévka s kuřecí příchutí, 1 ks nugety s kuřecí příchutí, 1 ks bramborová kaše, 1 ks čokoládovo-malinový koktejl, 1 ks jahodový smoothie. Pro zabránění jo-jo efektu doporučujeme první týden přidat jedno teplé jídlo denně, ideálně poloviční porci a 3 produkty Express Diet. Druhý týden 2 a třetí týden 3 běžná jídla denně. Porce zvyšujte velmi postupně. Při programu Express Diet dodržujte pitný režim 2-3 litry vody, minerální vody nebo jiné nekalorické tekutiny denně, aby se dobře odplavovaly odpadní látky a nedošlo k překyselení organismu. Do nápojů můžete přidat nekalorické sladidlo, doporučujeme zdravé varianty jako stévie nebo xylitol. Během proteinového dietního programu doporučujeme jen lehké cvičení, jako je chůze, plavání, nebo jízda na kole. V případě, že děláte namáhavé cvičení, například v posilovně, doporučujeme, abyste zkonzumovali 30-50 g sacharidů 30 minut před cvičením. Tuhle energii vám zabezpečí například jeden banán. Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: Přípravky na HUBNUTÍ
Zobrazit článek >
 
Péče o suché vlasy
Každá žena ráda pečuje o svoje vlasy. Ať už jsou dlouhé nebo mají krátký sestřih. Víme, že příroda nadělila každé z nás jinou kvalitu a hustotu. Jedna je blondýnka s jemnými rovnými vlasy a druhá například kudrnatá zrzka s vlasy tvrdými jako dráty. Určitě i Vy sama jste se nejedenkrát přistihla při myšlence: "Takové bych chtěla mít vlasy.". Bohužel geny neovlivníme a proto se snažme alespoň vylepšit či udržet jejich nynější kvalitu. Určitě i Vy se poohlížíte po kvalitní kosmetice. Chcete dopřát to nejlepší nejen Vaší pokožce, ale také Vašim vlasům. Ty jsou denně namáhané zněčištěným městským prostředím, lakováním, barvením, slunečními paprsky a koupáním v moři či v bazénech, kde se používá chemie. Není nic jednoduššího, než když po umytí vlasů nanesete správný druh vlasové masky. Některé se nechají působit pár minut a musí se smýt, a jiné se nanášejí bez následného opláchnutí vlasů. Pokud jste majitelkou suchých a poškozených vlasů, vyzkoušejte MASKU NA VLASY - BANANA. Díky této vlasové masce budete mít vlasy hladké a vyživené. Také si užijete i po čichové stránce, kdy Vám budou Vaše vlasy vonět po banánovém koktejlu. Použití: z umytých vlasů odstraňte co nejvíce vody vlasy zvolna vysuště ručníkem, neuchylujte se k drastickému kroucení a svazování v ručníkový turban naneste vlasovou masku na poškozenou část vlasů nikdy nenanášejte vlasovou masku až ke kořínkům - vlasy by se Vám více mastily a v těchto místech nejsou vlasy natolik poškozené masku nechte působit maximálně 5 minut poté ji opláchněte studenou vodou - teplá voda by mohla smýt účinky dané masky  
Zobrazit článek >
 
Jóga pro děti
Říkají vám něco názvy čáp, kočka, pes, kobra nebo zajíc? To jsou jedny z mála názvů jógových cviků, které dostaly svá pojmenování podle zvířátek. Děti, které se chějí věnovat józe, většinou ve věku od čtyř let, díky těmto názvům snadno vklouznou do těchto cviků. Na kurzech jógy pro děti se pravidelně střídají časy na pohyb a odpočinek. Děti se tak nenudí a vydrží u cvičení déle, než v případě nepřetržitého cvičebního programu. Při odpočinku někteří z lektorů používají meditační misky. Malé děti si cvičením jógy zlepší koordinaci celého těla a také poznají spolupráci kolektivu. Nárůst cviků příchází se školním věkem. Nemusíte vůbec obávat velkých složitostí a zátěže. Především se vytváří radost z pohybu, a v žádném případě tu nejde o soutěživost. Malí cvičenci jógy neusilují o výtězství nad ostatními, získají především sílu, ohebnost a správné držení těla. Navíc se naučí vědomé koncentraci a uvolnění. Posílení nervového systému je velkým plusem v dnešní uspěchané době. Zabavte se společně se svými dětmi u cvičení jógy. Pokud nemáte ve svém blízkém okolí nějaký kroužek, zkuste si zacvičit podle knihy LALI CVIČÍ JÓGU. Cviky jsou zpracované populární instruktorkou jógy Hankou Luhanovou a jsou určeny dětem od 3 do 6 let. Avšak, pokud nemáte vlastní zkušenost s jógou, směle se přidejte ke svým dětem.
Zobrazit článek >
 
Istrie: Motovun
MOTOVUN leží v centrální oblasti Istrie. Je vybudován na vrcholu strmého kopce a jeho okolí připomíná italské Toskánsko. Pod kopcem, kde Motovun leží, teče řeka Mirna. Tato oblast je bohatá na lanýže, kteří zde patří mezi místní specialitu a každoročně se zde pořádají soutěže v kulinářské přípravě této dobroty. V letním období se daří více tzv. černým lanýžům a na podzim se sběr zaměřuje na bílé lanýže, kteří jsou více aromatičtější a zároveň jsou i dražší. K vyhledávání této houby se používají speciálně vycvičení psi. V červenci se zde pořádá tradiční filmový festival, který spadá do tradiční chorvatské kultury. V létě se zde také pořádá Mezinárodní letní škola architektury. Nedaleko Motovunu se nacházejí přímořská letoviska Poreč, Rovinj a Umag. Motovun je středověké město, které vyrostlo na místě starověkého města s názvem Castellieri. V 10. a 11. st. patřilo toto město biskupu Parenzovi z Poreče. Od roku 1278 spadalo pod správu Benátek a bylo obklopeno pevnými stěnami, které jsou dodnes téměř neporušené. Město je složeno ze tří částí a všechny tyto části města jsou spojeny systémem vnitřních a vnějších opevnění s věžemi a městskými branami, které obsahují prvky románské, gotické a renesanční, byly postaveny mezi 14. a 17. stoletím. Je to typický příklad benátské koloniální architektury. Mezi zajímavosti města patří pozdně renesanční kostel svatého Štěpána, který byl postaven hned na počátku 17. století podle skic, které pravděpodobně navrhl známý benátský architekt Andrea Palladio (1508-1580). Kostel obsahuje několik uměleckých děl: mramorové sochy svatého Štěpána a svatého Vavřince ze 17. století a obraz Poslední večeře od neznámého benátského umělce.    
Zobrazit článek >
 
Havaj: Místo nejen pro dovolené na pláži aneb největší zajímavosti z ostrovů I
Havaj. Ostrovy, kam spousta z nás touží vyjet na dovolenou. V našem článku však dnes nebudeme opěvovat pouze krásné pláže Havajských ostrovů. Podíváme se hlavně na zajímavosti týkající se této části kontinentu. Jistě se dozvíte novinky, máte se na co těšit!  Havajské ostrovy se rozkládají na jihozápadním pobřeží Severní Ameriky. Jejich rozloha je 28 tisíc kilometrů čtverečných, čímž tento ostrovní stát tvoří osmý nejmenší samostatný celek USA. Mezi velká města se řadí Honolulu, dále Pearl City, Hilo nebo Waipahu. Nejvyšším bodem oblasti je Mauna Kea.  Havajské ostrovy byly objeveny mořeplavcem Jamesem Cookem až na konci osmnáctého století. Ostrov měl své obyvatele i před velkým objevením, vyvíjela se zde civilizace s kastovními prvky, která byla vedena náčelníky. Nezbytnou součástí obyvatelstva byly taky mocní šamani. Proběhlo několik bitev, při kterých zahynul sám James Cook, nakonec ostrovy ovládl náčelník Kamehameh. Po několik desítek let se vláda původních obyvatel na ostrově překvapivě dobře držela.  V hlavním městě Honolulu žije v přepočtu více než jedna desetina obyvatel celé České republiky. Město se nachází na ostrově Oahu. Původní obyvatelé havajského ostrova dodnes uctívají bohy. Napadlo by vás, že jedním z mužů, které uctívají zejména japonští kněží, je George Washington? Na Havaji se pěstují kávové boby. Ostrovy tvoří jediný stát s produkcí bobů v celém USA. 
Zobrazit článek >
 
Konzervace sýrů a stolování
Dříve se sýry uskladňovaly v dobře větratelných sklepech. Takovéto prostory byly tmavé, měly správnou vlhkost a sloužily jako spižírna. Dnešní doba nám nabízí ke skladování potravin ledničky, neboť málokdo vlastní sklep, který by měl příhodné podmínky pro skladování potravin. JAK DOBŘE UCHOVÁVAT SÝRY pokud zakoupíte sýr zabalený ve speciálním obalu a krabičce, je dobré jej, pokud sýr nesníte celý, opět zabalit do onoho papíru a zpět vložit do krabičky. nebalené sýry se ponechávají ve speciálním papíru, do kterého byly zabaleny při nákupu. plísňové sýry zabalte do alobalu. měkké sýry by měly být hermeticky zabaleny. tvrdé sýry můžete zabalit do utěrky, kterou předem navlhčíte v bílém víně. Mozzarellu můžete uložit do vody smíchané s mlékem. JAK PODÁVAT SÝRY K JÍDLU nepodávejte nikdy sýry studené. po vytažení z chladničky je nechte hodinku až dvě odležet v pokojové teplotě. JAKÉ POUŽÍT NOŽE NA KRÁJENÍ na jemné sýry - nůž s dlouhou lehce zajřivenou čepelí s rozdvojeným koncem. na měkké sýry - plochý tupý nůž. na velmi uleželé sýry - nůž s krátkou čepelí ve tvaru kapky. Nůž sýr nekrájí, ale odlupuje sýr po šupinách. JAK NAKRÁJET SÝRY válcovité sýry s měkkým těstem - krájíme na dílky jako dort. kulaté sýry (př. Mozzarella) - krájíme na plátky. sýry s tvrdým těstem (př. Parmigiano Reggiano) - krájíme na šupiny. čtvercové sýry (př. Taleggio) - nakrájíme nejdříve na čtvrtky a poté na trojúhelníky. menší, válcovité či nízké sýry - krájíme na polovinu nebo na kousky.
Zobrazit článek >
 
Staňte se pivními odbornicemi, poznejte druhy piva – I. část
Překvapte svého partnera svými pivními znalostmi. Vyznáte se v pivech? Ne? V tom případě si přečtěte tento článek a seznamte se s nejčastěji podávanými pivy. Ale Ale není pouze jeden druh piva, ale existuje ještě mnoho jeho dalších podskupin jako například Light Ale, Cream Ale a další. Piva jsou oblíbená hlavně v Belgii nebo v Británii. Toto pivo by se dalo přirovnat k našemu českému ležáku, avšak ve všech ohledech se mu nevyrovná. Jedná se o pivo svrchně kvašené. Vyznačuje se silnou ovocnou chutí. Vídeňský ležák Chmelová hořkost v kombinaci s nasládlou chutí? To je vídeňský ležák Antona Drehera, který byl vytvořen už v roce 1841. Kouřové pivo Rauchbier, neboli kouřové pivo vzniká sušením sladu nad kouřem z rašeliny nebo dřeva. Tento proces přípravy dodává pivu jemnou uzenou chuť. Pivo může kvasit svrchně i spodně. Je podávané nejčastěji v Německu. Porter Toto pivo je jedno z těch nejsilnějších. Vyrábí se svrchním i spodním kvašením. Na stůl byste ho měli dostat v ideální teplotě 13°C. Vyznačuje se typickou praženou chutí, aromatickou smetanovou pěnou a velmi tmavou barvou. Pivo se dříve podávalo zejména v Irsku. Saison Toto pivo dle chuti poznáte vždy. Je totiž nakyslé. Saison se připravuje svrchním kvašením. Na stůl ho tradičně dostanete v Belgii. Podává se silně chlazené, někdy dokonce i s ledem. Cider Sice nejde o klasické pivo, ale Cider uvádím z toho důvodu, že se na stolech v hospodách objevuje čím dál častěji. Jedná se o kvašený jablečný mošt. Tradičně je podáván také ve Španělsku, Francii, Irsku nebo Británii. O dalších druzích piva si budete moci přečíst v druhé části článku.  Půllitr vyrábějící pěnu najdete zde.  Další dárkové vychytávky najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Nejčastější složky parfémů – Co se v pod jejich názvy skrývá?
Již několikrát jste si na těchto stránkách mohla přečíst článek, který se zabýval parfémy. Obvykle se u recenzí vůní můžete seznámit i s jejich složkami. Víte, co se pod jednotlivými názvy skrývá? Pojďme společně odhalit tajemství složek parfémů. Ambra Ambra ve vůních vykouzlí teplo v kombinaci s pudrovými tóny. Pojem ambra se používá pro směs vonných olejů původně z Indie nebo taky jantar. Tuberóza Jedna z nejdražších složek parfémů je tuberóza, známá taky pod názvem nocovka nebo bělokvět. Její výskyt je velmi vzácný. Vypěstovat ji je dosti náročné, a proto tuto složku obsahuje malé procento, hlavně těch dražších, parfémů. Pačuli Velmi silná, kořeněno-sladká esence s jemným dřevitým nádechem se jmenuje pačuli. Tuto silici najdete téměř ve všech květinových vůních. Bergamot Rostlina s citrusovými plody, to je právě bergamot. Roste v Kalábrii, odkud je vyvážen do celého světa. Plody bergamotu sice nejsou k jídlu, avšak produkují velmi silnou esenci. Víte, že je to významná složka čaje Earl Grey? Neroli Neroli, silice z květů hořkého pomeranče, je nasládlá, ale svěží a lehká. Pižmo Dnes se pižmo vyrábí synteticky, dříve se však získávalo z podkožního vaku kabara pižmového, který žije v Asii a svým vzhledem připomíná jelena. Snad v žádném parfému nějaké to procento pižmové esence nechybí. Voní velmi smyslně. Zimozez Angličané tuto rostlinu s bílým květem znají pod názvem honeysuckle. Rostlina totiž voní po medu, velmi silně a sladce. Styrax Styrax neboli benzoin je pryskyřice ze styraxového stromu. Má nasládlou pudrovou vůni, která je podobná vanilce nebo karamelu. Dámské parfémy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Parfém plný vášně - Purr
Katy Perry je známá americká zpěvačka a skladatelka. Taktéž její jméno dalo název značce parfémů. Díky parfémovaným a toaletním vodám Katy Perry se budete cítit sebevědomá a přitažlivá. První vůně Purr byla uvedena na trh v roce 2010. Design flakónků je stejně originální a hravý jako samotná zpěvačka – obaly vůně Purr jsou stylizované do tvaru kočky, vůně kolekce Killer Queen mají podobu cenných drahokamů. Vyzkoušejte i vy ženské a odvážné vůně značky Katy Perry! Katy Perry Purr je svůdná dámská vůně plná vášně. Nejprve Vás osvěží tóny svěží broskve, jablka, gardénie a bambusu. Postupně přechází do jemných květinových tónů, které tvoří jasmín, růže a frézie. Smyslnost parfému Purr dodává jeho dřevitý základ, který je zahalen do opojné vanilky a doplněn podmanivou vůní kokosu. Parfém vás na první pohled zaujme svým fialovým flakonem ve tvaru kočky, který je stejně hravý a nápaditý jako vůně samotná. Parfém Katy Perry Purr je určen pro všechny ženy, které chtějí být v každém okamžiku okouzlující a sexy. Je jako stvořený pro noční párty a večery plné touhy a vášně. Zahalte se do magické přitažlivosti a okouzlete svoje okolí přirozeným půvabem. Vůně Purr dodá každé ženě sebevědomí a pocit jedinečnosti. Buďte v každé situaci svůdná a sexy a přitom neustále sama sebou. Parfém Katy Perry Purr je ztělesněním vášně, přitažlivosti, hravosti a zároveň jemnosti, svěžesti a elegance.
Zobrazit článek >
 
Nedá a nedá si poradit! I. část
Dobrá rada nad zlato? Ano! Ale někdy slýcháme tolik rad za celý život a stejně si ve většině případů uděláme to co chceme a jak to chceme my. Už od malička slýcháme od našich maminek různé rady: "Nejez to sladké před obědem!" "Teple se obleč!" apod. Ano, tím vším a podobným jsme si prošli snad všichni. Ale toto byly takové rady, které když se nedodržely, nebyly z toho žádné velké následky. Nanejvýš jsme po sladkém nechtěli polévku a pokud jsme vyběhli ven bez svetříku, přinesli jsme si s sebou maximálně nachlazení. Horší to však je, když si v pubertě zapálíte svoji první cigaretu a prokouříte se až do dospělosti či k nechtěné rakovině! Jak máme tedy žít a nekazit si svůj  "krátký" pobyt na Zemi? Měli bychom si uvědomit že naše svoboda není nekonečná. Vždy kolem sebe máme nějakou tu autoritu, která nás vede či napomíná. Od dětství tu jsou naše maminky (některé nám radí i v dospělosti - např. tchýně ), ve školním věku pak částečně tuto roli přebírají učitelé, knihy či naši oblíbení idolové. Když vstoupíme do dospělosti, jsou tu třebas zákony. Pokaždé se od někoho dovíme nebo si přečteme: "To nedělej!" "To se nesmí!" A zde je právě ta možnost rozhodnutí, jak dál postupovat, abychom si nepřivodili nějaké problémy. Avšak můžete namítnout, že někdy je dobré tzv. "riskovat". Jinak by byl život plný stereotypu a šedi, kdyby se všichni chovali jako stádo ovcí. Však bylo mnoho cestovatelů, umělců a myslitelů, kteří si šli svojí vlastní cestou. Ale jako argument mohu uvést, že někteří z toho výčtu se nedožili vysokého věku, nebo žili v bídě apod. A proto si uvědomte, že vše má své hranice.  
Zobrazit článek >
 
Staňte se pivními odbornicemi, poznejte druhy piva – III. část
V poslední části pivního seriálu se budete moci seznámit s dalšími světovými specialitami. Znáte některou z nich? Doppelbock Jedním z nejsilnějších pivních ležáků je pivo s názvem Doppelbock. Bylo stvořeno v Bavorsku. Vaří se delší dobu než piva ostatní a tradičně se podává v pivní teplotní klasice, tedy o teplotě kolem 10°C. Alt Pivo Alt neboli Altbier je pro Čechy klasické pivo středně hořké chuti. Zajímavé je, že se tradičně podává ve sklenicích na stopce, do kterých se nalévá například whisky. Biere de Garde Na západě mají lidé rádi ovoce. To už jste si mohla všimnout v článku včerejším. Francouzským ovocným pivem je taky pivo Biere de Garde, které bylo stvořeno v Bretani. American Pale Ale Americký pivní mistr se rozhodl v Sieře Nevadě stvořit nový druh piva, který bude mít sílu. To se mu povedlo. Pivo Pale Ale je jedním z nejsilnějších piv na světě. Pokud byste měla zájem ochutnat pivo ještě silnější než nejsilnější před samotným názvem hledejte ještě pojem strong. Gose Čtyř až pěti procentový alkoholový nápoj Gose vzniká velmi specificky. Nefiltruje se, ale kvasí dlouhou dobu. Pivo obsahuje minimálně 50% pšeničného sladu. Díky mléčnému kvašení, mletému koriandru a špetce soli má nakyslou osvěžující a lehce ostrou chuť. Požitek z tohoto piva je nenahraditelný. Trapista Trapistické pivo je dodnes připravováno v klášterech, a proto ho můžete znát taky pod pojmem klášterní pivo. Vyrábí se nejvíce v Belgii a v Holandsku. Stout Pod pojmem Stout se skrývá hutné husté černé pivo. Je dnes vyráběno pouze třemi pivovary na celém světě. Jedním z nich je pivovar Guiness, který je zároveň největším pivovarem na světě. Pivo má více poddruhů. Známé je například anglické nebo takzvané imperiální. No a teď? Jdete taky na ,,jedno‘‘? :-) Půllitr vyrábějící pěnu najdete zde.  Další dárkové vychytávky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Cestovatelské tipy: Navštívila jste už nejoblíbenější místa Evropy? V
Gdaňsk Pojďme se podívat do jiného koutu Evropy. Od nás blíž, míříme totiž do Polska. V současné době je město jménem Gdaňsk nacházející se při pobřeží Baltu oblíbenější než kdy dřív. Jedná se o přístavní centrum, které prošlo dlouhou rekonstrukcí po druhé světové válce. Uličky v centru jsou vyšperkované. Domy jsou charakteristické pro svou zlatavou barvu i veselé kombinace omítek. Nejnavštěvovanějším místem je Dlouhý trh, dále stará část města. Užít si zde můžete taky zvonkohru.  Polsko je naším sousedním státem a stejně do něj málo lidí zavítá. Pokud vás láká jeho kultura, historie či přírodní památky, neváhejte se vydat do této krásné země. K prozkoumávání toho nabízí mnoho, to zjistíte i v našem oblíbeném průvodci. Odkaz najdete níže.  Candiz (Španělsko) Španělsko, konkrétně Andalusie, hlavní město Candiz. Jedná se o přístavní oblast, kterou obohacuje přímo fascinující historie. Milujete staré památky? Pak Candiz určitě někdy musíte navštívit. Město vás nadchne svým celkovým šarmem, avšak největší upoutávka se nachází uvnitř strážní věže. Sem se vydává tisíce turistů denně, aby odhalily kouzlo tehdejšího natáčení. Do komory bez oken je totiž umístěno bílé kolo, které funguje jako kamera a ukazuje, co se právě děje venku. Říkáte si, že tento systém promítání znáte? No jo, ale co řekněte na to, že tento kamerový systém fungoval asi už od desátého  století? 
Zobrazit článek >
 
Original mix ovocných šťáv a rostlinných extraktů
PRODUKT: 100+ Original mix ovocných šťáv a rostlinných extraktů 1000 ml Produkt který celkově posílí Váš organismus. Bez chemických konzervantů. Určeno co nejširšímu spektru konzumentů.  Jedná se o směs ovocných šťáv a rostlinných extraktů stabilizovaných pouze pasterizací. Produkt je určen pro udržování tělních funkcí, dobrého psychického stavu a mentální aktivity, pro podporu imunitního systému, antioxidační ochrany a pro posílení obranyschopnosti. Blahodárně působí na srdce a cévy, pomáhá v programech pro redukci tělesné hmotnosti, podporuje funkce chrupavek a kostí. SLOŽENÍ: šťáva z vinných hroznů 1,048 g šťáva z višní 1,013 g ťáva z černého rybízu 968 mg šťáva z plodu maqui berry 19,5 mg extrakty z:  tykve obecné (dýně) 72 mg jetele lučního 39 mg fenyklu obecného 39 mg tymiánu obecného 39 mg pecek hořké meruňky 39 mg heřmánku lékařského 39 mg levandule lékařské 39mg lékořice uralské 39 mg jalovce obecného 39 mg pampelišky lékařské 39 mg třezalky tečkované 39 mg pískavice řeckého sena 39 mg zázvoru lékařského 39 mg šalvěje lékařské 39 mg petržele zahradního 39 mg bazalky pravé 39 mg kyselina L - askorbová (vitamín C) 80 mg v denní dávce 20 ml výrobku Dávka 20 ml obsahuje 80 mg vitamínu C, což představuje100 % jeho referenční hodnoty příjmu. DÁVKOVÁNÍ: 20 ml denně, dávku lze rozdělit na 10 ml 2 x denně, vypít 30 minut před jídlem. Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDRAVÍ
Zobrazit článek >
 
Na co zneužít balzám na rty?
Určitě to každá znáte... Máte v kabelce 2 nebo tři balzámy na rty, doma se jich válí dalších 10 a pokud už nějaký použijete, tak jen ten nejnovější.  Přinášíme pár tipů na co se dají použít balzámy na rty, které už vás takzvaně nebaví :) Make-up: Balzám na rty můžete použít jako podkladovou bázi pod oční stíny, nebo na styling vašeho obočí - obočí přejedeme balzámem na rty, učešeme kartáčkem a po zbytek dne nám krásně drží požadovaný tvar.  Psí tlapky: Pokud máte doma pejska, tak víme, že mu v zimních měsících určitě posypová sůl a mráz nedělají dobře na tlapičky. Omyté tlapky mu můžete potřít balzámem na rty, abychom předešli rozpraskání. Stejně tak čumáček.  Zadrhnutý zip: Zadrhnutý zip dokáže znepříjemnit den, ale stačí ho jemně potřít balzámem a funguje zas jako nový, aneb kdo maže, ten jede :) Dveřní panty: Někdo potírá panty sádlem, někdo máslem a někdo olejem - všechny tyto způsoby tak trochu "smrdí" . Tak proč vrzající panty nenatřít balzámem na rty? Kousance, škrábance a jiné: Balzámy na rty obsahují spousty hojivých látek a vitamínů. Díky nim se puchýře i kousance zhojí lépe.  Boty: Chcete krásně lesklé střevíčky, ale zrovna vám došel krém na boty? Použijte balzám na rty a následně vyleštěte papírovým ubrouskem! Boty krásně oživí, vyplní nerovnosti a navíc na botech zanechá voděodolnou vrstu. Určitě nepoužívejte na látkové nebo semišové boty.  Řadící páka a jiné kožené doplňky v autě: Jistě to znáte, sluníčko, mráz a tak pořád dokola a kůže ve vašem autě začne praskat. Pokud stojíte hodiny v koloně, podělte se o svůj balzám na rty i s řadící pákou, ruční brzdou, či s jinými koženými doplňky vašeho vozu. Nepoužívejte ale na volant, mohl by vám v ruce potom klouzat!  Poškrábané CD nebo DVD stačí přejet balzámem na rty, vyleštit a bude zase jako nové.  Roztřepené konečky: Trápí vás zimou zničené konečky a zrovna nemáte po ruce zázračný olejíček na vlasy? Zkuste na ně balzám na rty.  Ochrana před sluníčkem i zimou: Mnohé z nás čeká krásná zima na svazích, ale znáte to, polední sluníčko v kombinaci s mrazem pleť vysušuje a ta následně praská. Pokud nemáte po ruce opalovací krém či jiný ochranný faktor, použijte balzám na rty.  Z balzámu jde udělat i provizorní svíčka: Sirku zapíchněte do balzámu a zapalte. Pár minut hořet vydrží :) Tip na závěr pro táborníky: Táborák né a né hořet? Zkuste ho zapálit pomocí papíru s přiměřeným množstvím balzámu na rty? Oheň se krásně rozhoří a vydrží déle.    Pokud vám, ale přesto, nějaký balzám na rty chybí, seženete jej na eshopu Eiffel Optic zde.       
Zobrazit článek >
 
Jablečné hraběnčiny řezy
Na zahradkách vše pozvolna dozrává a začínáme sklízet i jablka. Pokud zrovna jablka nevyužijete na sušení, zavařování, nebo z těch méně kvalitních nevylisujete velmi chutný mošt, můžete si upéct sladké jablečné dobroty. Kromě dosti známého jablečného štrůdlu, který známe už od našich babiček, si můžete také upéct: RECEPT: Jablečné hraběnčiny řezy Ingredience na těsto 4 žloutky 140 g moučkového cukru hrubá mouka na vysypání plechu  450 g polohrubé mouky 200 g změklého másla + na formu  1/2 sáčku kypřicího prášku 2 lžíce mléka Ingredience na náplň 600 g jablek, oloupaných 1 vanilkový cukr 200 g vlašských ořechů 1 lžička mleté skořice 50 g rozinek, propláchnutých (nemusí být) 4–6 bílků 100 g krystalového cukru 1 lžička vinného či jablečného octa 1 lžička kukuřičného škrobu Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do robota a utřeme je s cukrem a máslem až do světlé pěny. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva, mléko a vypracujeme hladké těsto. Vyložíme si plechech (20x30 cm) pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hr. moukou. Troubu si rozehřejem na 180°C. Jednu třetinu těsta vložíme do mrazáku. Zbylé těsto rozválíme na dno plechu. Jablka oloupeme a nastrouháme do misky a ochutíme skořicí s vynilkovým cukrem. Směs promícháme a nasypeme na těsto. Jablka posypeme ořechy a rozinkami. Bílky našleháme na řídkou pěnu, přimícháme cukr a škrob a vyšleháme na pevný, lesklý sníh. Zašleháme ocet. Rozetřeme na jablka. Navrch nastrouháme zbylou třetinu těsta z mrazáku Pečeme asi 45 minut dozlatova. Vyzkoušejte další chutné jablečné recepty, které naleznete v knize: "JABLEČNÁ KUCHAŘKA". 
Zobrazit článek >
 
Zaposlouchejte se do povídání Adiny Mandlové
Adina Mandlová (28. 1. 1910 - 16. 6. 1991) Jedna z největších hvězd českého stříbrného plátna. Ve filmu představovala nejčastěji drzé, chudé, ale počestné dívky nebo bohaté a znuděné manželky. Její herecký talent byl nejprve negativně přijatý tehdejšími médii, ale během své kariéry byla asi nejvíce obsazovanou herečkou. Adina Mandlová se narodila v Mladé Boleslavi. Byla nejmladším dítětem manželů Mandlových. Po třech chlapcích to byla jedniná dcera. Jelikož si otec dceru velmi přál, během jejího dětství jí dopřál mezi sourozenci výsadní postavení. Všichni jí museli vykat a vzbuzovat v ní dojem, že je výjímečná. Otec jí dával hodiny klavíru a staral se o její vzdělání. Její rodinná privilegia byla zrušena v jejích osmi letech, kdy otec náhle zemřel. Adina se tak musela věnovat domácím pracem, které dříve nemusela vykonávat. Ve škole dosahovala dobrých výsledků, ale pokulhávala v chování. Již v šestnácti letech si našla milence, což její matka těžce nesla, neboť žili na malém městě, kde se o všem ihned vědělo. Matčin přítel Adině zaplatil studium ve Francii, odkud byla po dvou letech vyloučená, opět, za špatné chování. Po návratu do Čech se přestěhovala do Prahy, kde se živila jako manekýna. Zanedlouho přijala malou roli ve filmu Děvčátko, neříkej ne!, díky níž se dostala k herectví. Seznámila se s Hugo Haasem, s nímž natočila osm filmů. Po nějakou dobu s ním také žila. Rozešli se v roce 1937. Po válce byla vězněná a vyslýchaná pro údajné styky s Němci. Aby unikla pronásledování, vdala se roku 1947 za pilota Josefa Kočvárka a po získání britského občanství žila v Londýně. Zde se snažila navázat na svoji tehdejší profesi herečky. Avšak její angličtina nebyla perfektní, proto jako herečka příliš neprorazila. Po rozchodu s Kočvárkem si roku 1949 vzala Geoffreyho. Taktéž i toto manželství po dvou letech zkrachovalo. Roku 1950 Adina onemocněla tuberkulózou a léčila se ve Švýcarsku. V roce 1954 si vzala módního návrháře Bena Peersona. U něj dříve pracovala jako manekýna. Později se odstěhovali na Maltu. Ač byl Ben homosexuál, pro Adinu to byl jediný muž, kterého kdy opravdu milovala. Po jeho smrti se Adina Mandlová počátkem roku 1991 vrátila do Čech. Zemřela 16. 6. 1991. Nechala se pohřbít v nejprostším rubáši s polorozvitou růží v ruce. Poslechněte si životní vyprávění Adiny Mandlové, které vzniklo díky nahrávaným rozhovorům s Josefem Škvoreckým.
Zobrazit článek >
 
Degustace italských sýrů
Pokud nejsme znalci, můžeme být zmateni obrovskou nabídkou italských sýrů. Avšak ti z nás, kteří se určitým způsobem dokáží v sýrech orientovat, by si měli vybírat k degustaci speciální obchody, kde si své znalosti rozšíří a obohatí. Při degustaci je důležité, kdo bude sýr hodnotit, zda-li amatér nebo profesionál.  amatér - shromáždění a ocenění zvláštností daného sýra profesionál - hodnotí charakter sýra 4 fáze analýzy degustace: dotyková vizuální čichová chuťová 1. dotyková fáze - je to první informace o konzistenci, tvrdosti, zrnitosti, pružnosti a mastnosti sýra. 2. vizuální fáze - tato analýza není stoprocentní. V některých případech pohled vyvolá vjem, který ve skutečnosti znamená něco jiného. Například plně pokrytý sýr černou plísní může na pohled vypadat nevábně, ale na ochutnání je velmi lahodný. 3. čichová fáze - s touto fází se dostáváme do kontaktu při rozbalování či krájení sýra. Postupně se začnou uvolňovat aromatické substance. První vjemy, které vnímáme jsou živočišné, tedy z kterého mléka byl sýr vyroben. Dále vnímáme, zda-li je sýr čerstvý nebo uleželý. Při hodnocení se užívají výrazy jako: čerstvý květinový (čerstvá tráva, seno, česnek) ovocný (broskev, meruňka, jablko) máslo houba vařený kaštan sušené ovoce (ananas, kokos, banán) karamel chléb či chlebová kůrka 4. chuťová fáze - každý degustátor si musí nejprve uvědomit, že sýry mají různou konzistenci (pevnou či krémovou). Pro povzbuzení chuťových buněk je důležité, aby se sýr rozžvýkal a rovnoměrně se rozprostřel v ústech. První dojmy jsou: hořkost slanost pikantnost štiplavá chuť u uleželých sýrů (př. Pecorino Romano) je vhodná u čerstvých sýrů (př. Crescenza) je nevhodná sladkost  
Zobrazit článek >
 
Jak zachránit rozbitou nabíječku nebo jiný kabel k telefonu či počítači
Známe to všichni. Kabely k elektronice vozíme všude s sebou, za tak šetrně k nim nepřistupujeme. Ony se proto občas začnou rozlepovat, drolit nebo dokonce trhat. Jak prodloužit životnost kabelů? Přečtěte si tři tipy v našem článku. Pružina z tužky Pokud je vaše nabíječku polámaná nebo se začíná loupat na svém úplném začátku či konci, vezměte do ruky vypsanou propisku a rozeberte ji. Zajímat vás z ní bude jen pružina. Tu vyjměte, mírně ji roztáhněte. V další fázi na jednom místě uchyťte pružinu do nabíječky. Následně už stačí pružinku namotat na samotný kabel. Pak ji jen posuňte na poraněné místo a máte hotovo. Tkanička Pořiďte si tenčí tkaničku do bot. Provlékněte ji pod nabíječkou a druhý konec přehoďte přes ní. Nyní již stačí udělat na takto položené nabíječce uzel a krok zopakovat tolikrát, kolik místa potřebujete na nabíječce obalit. Zauzlujte tkaničku párkrát navíc, aby místo bezpečně chránila. Následně udělejte finální uzel, který ještě pojistěte jedním uzlíkem k tomu. Odstřihněte zbytek tkaničky a opalte ji zapalovačem, aby se nerozvázala. K zafixování můžete použít taky speciální lepidlo. Páska Další možností je koupě nevodivé elektrikářské pásky. Tou postižené místo nabíječky omotejte a následně lepenku trochu ošetřete ohněm ze zapalovače, aby nedošlo k jejímu odchlípnutí.   
Zobrazit článek >
 
Jaké (ne)aktivity vám mohou škodit, aniž byste si to uvědomovala? I
Kouření, pití alkoholu, stresové situace. To jsou jen tři nepřátelé lidského zdraví a našeho těla. Jakými aktivitami si ale člověk taky může uškodit? Přečtěte si článek, jenž vám odkryje činnosti, které téměř denně podnikáte a ani netušíte, jaký ohlas mají na vaše tělo. Nespíte Máte moc práce a ještě si chcete užít zábavu a už nestíháte pořádně ani spát? Tak na tento váš denní cyklus raději rychle zapomeňte. Spánek tělo zkrátka potřebuje. Snažte se zredukovat denní činnosti tak, abyste stihla vše, co potřebujete. Nemůžete nechat část své práce na někoho jiného? Co si ji rozložit i do víkendu? A pamatujte si, že tělo vám bude vděčné i za odpočinek, ať už relaxujete třeba i u bazénu. Nemáte nastavený žádný pravidelný režim Zkuste si udělat denní program tak, aby vám vyhovoval a abyste ho mohla snadno dodržovat. Zapomeňte na neustálé hladovění nebo potřeby spánku. Jak tělu režim nastavíte, na takový si zvykne. Jistě se budete cítit lépe, pokud budete stále ve stejnou dobu usínat a taky svačit. Nepřemýšlíte Zaměstnávejte svůj mozek. Nemusíte ho denně trénovat memorováním, ale zkuste si zahrát logickou hru nebo luštěte křížovky. K lepšímu stavu mozku vám pomůže i četba. Stále se vystavujete stresovým situacím Naučte se ovládat své emoce. Vyzkoušejte metody, které vám jednoduše stres vyženou z hlavy. Naučte se se svým strachem nakládat tak, aby vám neubližoval. Zamiřte do našeho e-shopu a vyberte si přírodní doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví. Klikněte zde a můžete nakupovat. 
Zobrazit článek >
 
Kreditní vs. debetní karta
Na první pohled naprosto stejný kus pastu. Kreditní karta se svou vizáží od karty debetní vůbec neliší. Rozdíl spatřujeme pouze v její funkčnosti. Jak se to s kreditní kartou? Kdy e vám vyplatí užívat a kdy je vhodné zůstat u karty debetní? Přečtěte si, jak obě karty vlastně fungují. Debetní karta funguje na principu bankovního účtu. Je s ním spojená. K založení účtu automaticky dostáváte kartu debetní. S tou můžete platit v obchodě, vybírat si z ní peníze Vždy však vaše platba může dosáhnout pouze takové finanční výše, jakou máte skutečně na účtu uloženou. Oproti tomu karta kreditní je více vhodná, co se týče funkčnosti a aktuálních plateb. Banka vám může vydat kreditní kartu i ve chvíli, nemáte-li založen bankovní účet. Prostřednictvím karty si vlastně půjčujete od banky peníze. Nemůžete si však půjčit částku jakkoli vysokou, záleží na domluvené měsíční sumě a limitu. Po měsíci utrácení pak bance splatíte svou půjčku. Většinou vám instituce nabídne bezúročné splátky, avšak ve chvíli, kdy zapomenete bance zaplatit, nabyde vám splátka někdy až o více než třicet procent původní sumy. Největší nevýhodou kreditní karty je asi to, že s ní nemůžete vybírat peníze z bankomatu, respektive smíte, avšak za jeden výběr zaplatíte až sto korun. Poplatky za vedení obou karet bývají prominuty obvykle v případě, že utratíte měsíčně bankou předem určenou částku. Čím platíte vy? Zajímá vás, jak to bylo s kartami v minulosti? Jak vznikla první karta a jaký měla vývoj? Víte, jak ji její zakladatel stvořil? Vše se dozvíte v našem magazínu pro muže. Luxusní peněženku pro vaši platební kartu seženete zde. 
Zobrazit článek >