EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zajímavosti

 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni III
Slivovice Abychom nezůstali jen u jídla, připomeneme vám alkoholický nápoj jménem slivovice. I když se pije po celé republice i v zahraničí, originál pochází od nás z České republiky, pravděpodobně konkrétně z Valašska. Alespoň tak tomu je se slivovicí ze švestek. Slivovici se taky občas říká valašský penicilin, neboť se jedná o nápoj, kterým se kdysi léčily nemoci. Samozřejmě i dnes dokáže bacily z těla vyhnat či alespoň zahubit. Pohanka O pohance jsme v našem e-shopu již několikrát psali v souvislosti s jejími zdravotními účinky. Děkovat za pestré využití a vlastně i objevení můžeme valašskému obyvatelstvu žijícímu v sedmnáctém století. Pravděpodobně v této době začala být dle písemných památek pohanka využívána. Z pohanky se připravovala kaše, později se začala surovina využívat taky k přípravě jiných pokrmů. Povidla Už byly zmíněny koláče, tak vás možná napadne, že se některé hospodyňky snažily dříve vymýšlet nejrůznější náplně. Díky vytvoření povidel byla práce se švestkami a přípravou koláče mnohem rychlejší. Místo vykládání švestek stačí povidlovou pomazánku natřít na koláč a dát zapéct. Víte, že pravá povidla jsou produktem nedoslazovaným? Samotné švestky se podělí o tolik cukru, že není třeba náplň nijak dochutit.  
Zobrazit článek >
 
Jak se zbavit studených ruk a nohou II.
Nejen špatně zvolené oblečení a nedostatek pohybu způsobuje nepříjemné potíže se studenými končetinami. Může se jednat i o Raynaudův syndrom, který jsme popsali v první části článku: Jak se zbavit studených ruk a nohou I. Dříve než budete chtít tento problém řešit s vašim lékařem, vyzkoušejte některé potravinové doplňky. Měly by obsahovat: vitamín E hořčík pupalkový olej jinan dvoulaločný A co strava? Dopřáváte si na jídlo dostatečný čas a dbáte na správný výběr potravin? Nebo jako většina, jíte ve spěchu a bezmyšlenkovitě? Osobně mám velké zkušenosti se studenými prsty na rukou a stravování pro mne bylo, až do nedávna, spíše nutností bez zamyšlení nad tím, co, kdy a jak jím. Dlohodobě nevhodný výběr potravin může vést k problémům se studenými končetinami. Překyselený organismus způsobuje nejen pocit chladu, ale také únavu a bolest. Do stravy si přidávejte česnek, chřest, chilli papričky, kokos, pistácie nebo zázvor. Dopřejte si pravidelný přísun luštěnin a libového masa (kuřecí, hovězí i zvěřinu). Namísto kávy si můžete uvařit meduňkový čaj. Taktéž vám skvěle poslouží bazalka, fenykl či kmín. Nezapomínejte ani na pitný režim. Pokud vám nechutná čistá voda, můžete si do ní přidat pár kapek citrónové šťávy nebo přímo pár plátků citrónu. Lze ji ochutit i nakrájeným ovocem nebo bezovými květy.  
Zobrazit článek >
 
Práva cestujících v MHD
Téma kontrol v městské hromadné dopravě je nekonečný příběh, na který už bylo napsáno mnoho článků a vydáno několik soudních rozhodnutí. Veškerá pozornost je však upřena na práva revizora, nikoliv na práva cestujících, která jsou neméně významná pro pochopení právních vztahů vznikajících během kontroly.    Nejdříve si však připomeňme nejvýznamnější judikaturu ve vztazích v přepravní kontrole. Základním pramenem je rozhodnutí Nejvyššího soudu (1 As 34/2010 – 73), které definovalo povinnost cestujícího prokázat svou totožnost pověřené osobě. Pověřenou osobou může být právě i revizor, tedy osoba kontrolující jízdní doklady cestujících. Z ustanovení § 37 zákona o dráhách vyplývá, že pověřená osoba není oprávněna sama přes odpor cestujícího zjišťovat jeho totožnost. Revizor tedy má právo požadovat prokázání totožnosti a cestující povinnost ji prokázat. Revizor však nemá oprávnění prokázání totožnosti sám vynucovat. To znamená, že vás nemůže za tímto účelem zadržet, jinými slovy bránit vám v odchodu. Jediným, kdo je oprávněn vynucovat prokázání totožnosti je orgán Policie ČR. Kontrolovaná osoba je pak povinna dle zákona o drahách „na výzvu pověřené osoby ji následovat na vhodné pracoviště veřejné správy ke zjištění totožnosti, anebo na výzvu pověřené osoby setrvat na vhodném místě do příchodu osoby oprávněné zjistit totožnost cestujícího“. V případě, že tak cestující neučiní, může dojít k situaci, kdy bude revizor setrvání na místě od cestujícího vynucovat. Setrvání na místě však nemůže být podle rozhodnutí vynucováno nepřiměřeně situaci: „Revizor nesmí použít větší síly než je nezbytně nutné k dosažení cíle jeho zákroku, kterým je ochrana majetkových práv provozovatele. Tohoto cíle dosáhne znemožněním útěku cestujícího a zjištěním jeho totožnosti osobou k tomu oprávněnou. Nutná obrana neslouží a sloužit nemůže vymožení pohledávky provozovatele vůči černému pasažérovi.“ Revizor tak může kontrolovanou osobu zadržet pouze za účelem ochrany majetku svého zaměstnavatele a jen na nezbytně nutnou dobu proto, aby v co nejkratší době byla přivolána Policie ČR. Nelze se ztotožnit s představou, že dojde k zadržení v řádu hodin. Takové jednání už lze vnímat jako trestný čin omezování osobní svobody dle trestního zákona. Je vyloučeno použití násilí či jiného zákonem zakázaného chování vůči cestujícímu během zákroku, který revizor vede. Ten nemůže vést za účelem zjištění totožnosti nebo za účelem vymožení pokuty (takový zákrok je zcela nepřípustný). V takovém případě má cestující právo bránit se proti zákroku ohlášením přestupku proti občanskému soužití dle zákona o přestupcích, který bude ke dni 1. 7. 2017 nahrazen zákonem o odpovědnosti za přestupky (viz níže), případně trestním oznámením o trestném činu ublížení na zdraví. Z výše uvedeného vyplývá, že nejenom revizoři, ale i kontrolované osoby mají svá práva. Například je to právo na přiměřené zacházení, které nepřímo vyplývá z oprávnění revizora zadržet kontrolovanou osobu do příjezdu policie bez použití nepřiměřené síly. V praxi si lze představit situaci, kdy revizor kontrolované osobě láme ruce, pokládá ji na zem nebo ji udeří, jen aby ji zpacifikoval. Takové jednání je nepřípustné, pokud cestující nenapadl revizora jako první. V případě, že se revizor pouze brání útoku, posouvá se hranice přiměřenosti k zákonné definici nutné obrany dle Trestního zákona, kdy tato sebeobrana nesmí být zcela nepřiměřená. Jednoznačně důležitým pro pochopení kontextu je ustanovení § 63 zákona o policii České republiky, který opravňuje vyzvat Policii ČR k prokázání totožnosti cestujícího. Zákon o obecní policii pak v tomto směru hovoří obdobně. Policista je dle tohoto zákona oprávněn požadovat prokázání totožnosti na žádost jiné osoby, která má na prokázání totožnosti právní zájem. Na tomto základě může například i cestující žádat policii o prokázání totožnosti revizora. Cestující bude prokázání totožnosti revizora žádat pravděpodobně v případech, kdy má za to, že se revizor dopustil přestupku proti občanskému soužití (ublížení na cti, ublížení na zdraví z nedbalosti, vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním) nebo přímo trestného činu (omezování osobní svobody, ublížení na zdraví). První si většinou o prokázání totožnosti požádá revizor, načež policista provede ověření totožnosti kontrolované osoby a následně v souladu se zákonem o policii předá osobní údaje revizorovi. O prokázání totožnosti si Policii ČR však nemůže požádat kdokoliv a z jakýchkoliv důvodů. Může dojít k situaci, že si cestujícího revizor splete s někým jiným nebo provádí zákrok z jiného neoprávněného důvodu. Vše samozřejmě za předpokladu, že se celý incident odehrává na veřejném prostranství mimo dopravní prostředek. V tomto směru je zásadní i postavení zákona o ochraně osobních údajů. V praxi tak cestující může policistovi sdělit, že si nepřeje, aby předával jeho osobní údaje revizorovi. Vzhledem k tomu, že o ně revizor žádá z důvodu, že na tom má právní zájem, je třeba, aby takový právní zájem vůbec existoval. Proto by si měl následně dopravní podnik požádat příslušnou služebnu Policie ČR o vydání těchto údajů s doložením právního zájmu.   Autorem textu je Michael Kopecký, paralegal at macek | legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Pár faktů o ženském těle, o kterých ani vy sama nevíte I
Jak se liší ženské tělo od toho mužského? V čem máme my ženy navrch? Seznamte se se zajímavými fakty, o kterých třeba ani vy sama nemáte tušení. Většina údajů bude uvedena s těmi mužskými, abyste si lépe mohla hodnoty porovnat. A protože zajímavostí, které se týkají nejen ženského těla, je mnoho, článek jsem rozdělila do dvou částí. Srdce ženy bije o něco rychleji než to mužské. Vlasy žen bývají až dvakrát slabší než ty mužské. S častým česáním tento údaj nesouvisí. Ženy se s tenčími vlasy už rodí. Ženský imunitní systém je silnější než ten mužský. Ženy si přes den řeknou nejméně dvojnásobek slov ve srovnání s muži.   Ženy mají mnohem více chuťových buněk. Myslíte si, že si jakékoliv jídlo vychutnáme lépe? Díky tomu taky ženám nedělá problém rozeznat příchutě různých sladkostí. Ženy taky lépe cítí jakékoliv pachy. Se smyslovými buňkami to máme zkrátka na jedničku. Kromě lepšího čichu a lepší chutě mají taky ženy mnohem lépe vyvinuté periferní vidění. Ženy bohužel spálí méně kalorií než muži. Pokud však u žen dojde k omezení a redukci jídelníčku, změna se na nich projeví dříve než u mužů. Ženy mrkají dvakrát rychleji než muži. (Svůdné pomrkávání na vyvoleného muže se do počtu nepočítá.:-)) Udělejte si radost něčím zvláštním. Zpestřete si váš den pořádnou relaxací. Masážní prostředky, příslušenství k aromaterapii a další vynikající doplňky najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
BARF aneb krmení psů I
Pojem BARF je zkratka. Tvoří jí počáteční písmena anglických slov Bones and Raw Food. V překladu se tedy jedná o syrovou stravu, která je podávána nejčastěji psům a kočkám. Jde konkrétně o kosti, syrové maso, zeleninu a ovoce. Krmení BARF by mělo být správně vyváženo. Každý masožravec potřebuje dostatečný přísun tuků, bílkovin, sacharidů, taky minerálních látek spolu s vitaminy a vlákninou. Nemusíte potraviny střídat během dne, ale alespoň v každém měsíci by mělo zvíře dostat dostatečný podíl všech látek. BARF porce pro své zvířecí miláčky si můžete namíchat sami doma. Výhodou krmení je to, že pokaždé víte, co váš mazlíček sní. Zvířatům se díky této stravě, která je rozhodně pestřejší než obyčejné granule, vyvinou lépe orgány, jež si pak poradí s téměř každou látkou. Je pravděpodobné, že váš pes nebo kočka, bude mít na toto jídlo vždy i větší chuť, než by měl na klasické granule. Pokud má vaše zvíře problémy s nechutenstvím, BARF je dobrou volbou. Nevýhodou je, že tato strava nesedne určitě každému zvířeti. Některý pes je alergický na kuřecí maso, jiná kočka zase nemůže některé druhy zeleniny. Tento problém vás dovede k tomu, abyste si u svého mazlíčka ověřili, na co je alergický a jaké potraviny nesnese. Pokud bude dost reakcí na jednotlivé suroviny negativních, pak je třeba se zamyslet, zda vašemu mazlíčkovi nebudou svědčit spíše hypoalergenní či jiné granule. Dalším minusovým bodem je dostupnost. Krmit psa masem a různými druhy zeleniny vyžaduje i větší finanční obraty. BARFem musíte krmit taky vícekrát denně, jelikož čerstvé suroviny tělo spotřebuje až dvakrát rychleji, než ty trvanlivé. Vhodné je mazlíčky krmit minimálně třikrát denně.
Zobrazit článek >
 
Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu
Zhruba dvacet let si u nás doma nakládáme vlastní krouhané zelí. Máme k tomu speciální kameninovou nádobu, kam se bílé, nakrouhané a osolené zelí natlačí a nechá se takzvaně zkvasit. Minulý rok jsem se rozhodla, že si tímto způsobem zkusím připravit červené zelí, ke kterému jsem přidala kopr a hořčičné semínko. Výsledek byl naprosto vynikající a zelí zachutnalo i malým dětem. Letos jsem udělala směsku z pekingského zelí, červené papriky, mrkve, cibulky a salátové okurky. Samozřejmě, že jsem použila mořskou sůl a hořčičné semínko. Pokud si chcete tuto směs připravit, budete potřebovat: 2 hlávky pekingského zelí, které jsem pokrájela na kostky, taktéž 2 červené papriky, 4 střední mrkve jsem oloupala a nastrouhala na hrubém struhadle, okurku na plátky a 4 cibulky, použila jsem jarní, jsem pokrájela na kolečka. Při cpaní této směsi do sklenice o obsahu 3,7 litrů se mi nedostávalo potřebného láku, kterým musí být zelenina zalitá. Proto jsem převařila vodu a lehce ji dosolila, ne moc, protože samotná zelenina už byla prosolená. Takto připravenou zeleninu je nutné přitlačit, aby se lák držel nad zeleninou. Já jsem použila kolečko z balzy a kámen. Pozor na to, aby kámen neobsahoval žulu. Vše musí být stoprocentně čisté. Sklenici jsem uzavřela a u radiátoru nechám stát zhruba týden. Poté si zeleninu předělám do menších sklenic a uskladním v lednici. Kvašená zelenina udržuje zdravou střevní mikroflóru, která je potřebná pro správné trávení. Kromě je tato zelenina velice bohatá na minerály, vitamíny, enzymy a probiotika, zvyšuje imunitu a pomáhá vylučovat toxiny z těla. Krom toho Vás zbaví únavy, sníží stresové napětí a vysoký krevní tlak. Přes zimu, kdy je velice obtížné zakoupit chutnou zeleninu, se kvašená zelenina stává více než důstojnou náhradou zeleniny čerstvé. Zkuste si připravit zdravou a chutnou kvašenou zeleninu. Postupy k přípravě naleznete v knize KVAŠENÁ ZELENINA PRO ZDRAVÍ A VITALITU.
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže III
Rýže. Pro někoho postradatelný, pro jiného nezbytný pokrm, bez kterého by se neobešel. Jak hodně v kuchyni využíváte rýži? V tomto článku vám představíme ještě další speciální druhy rýže, které zpestří vaše pokrmy.  Rýže obsahuje velké množství vlákniny a taky bílkovin. Určitě oceníte i podstatné množství vitaminu B. Jedná se o lehkou surovinu, kterou může jíst kdokoliv. Hodí se pro seniory i malé děti, dokonce se podává zejména při dietě i zvířatům.  Rýže patna  Tato rýže má speciálně dlouhá a velmi úzká zrnka. Můžete ji jíst neloupanou i bez slupek, často se právě z této rýže vyrábí produkt parboiled.  Rýže parboiled Tento druh rýže je speciální tím, že se nelepí. Pokud si nejradši pochutnáte na sypké dobrotě, navíc loupané, pak sáhněte po tomto druhu rýže. Připravuje se speciálním způsobem, nejprve se vakuuje, pod tlakem a v horké vodě tvrdne.  Rýže bomba Tato speciální rýže je také z Evropy, konkrétně ze Španělska. Celým názvem arroz bomba je typ pěstovaná v oblasti Valencie. Pokud znáte unikátní pokrm paella, můžeme vás ujistit, že se připravuje právě z této rýže. Šafránová rýže nebude chutnat dokonale, pokud směs nevytvoříte z tohoto rýžového druhu.  Pokud chcete zpestřit chuť rýže ještě jiným způsobem, přidejte do pokrmu kokosové mléko, pár kapek citronu nebo mandle, ideálně opražené. Rýži taky pro lepší chuť můžete uvařit ve vývaru. Pokud vsadíte na různé druhy bylinek, chybu taky neuděláte.
Zobrazit článek >
 
Diabetes - péče II. část
Cukrovka, jak už jsme si uvedli v I. části, je nebolestivá nemoc, jejíž následky jsou nejvíce patrné na dolních končetinách. Pacienti se potýkají s pocitem chladu, s pálením v končetinách a to především v nočních hodinách. Cukrovka má za následek i špatnou hojivost ran. Všechny tyto změny vedou k tzv. syndromu diabetické nohy. Z čehož se následně může vyvynout i tak závažný problém, kdy je nutné jej řešit amputací části nebo celé končetiny. Co je důležité dodržovat: důsledné dodržování diety hlídat si pravidelný pitný režim = nejlépe neslazený bylinný čaj pro diabetiky redukce hmotnosti dodržovat správnou životosprávu zvýšit pohybovou aktivitu nepít alkohol nekouřit denní kontrola dolních končetin pravidelně informovat lékaře o veškerých změnách na nohou i na jejich kůži (odřeniny, otlaky, plísně, puchýře, zbarvení kůže a nehtů, zranění, aj.) informovat lékaře o nových zdravotních komplikacích (dušnost, bolest hlavy, bolest na hrudi, nepravidelný kašel, apod.) 1-2 x denně provádět koupel nohou ve vlažné vodě a následně ošetřit krémem, aby nedocházelo k popraskání kůže. Avšak důkladně vysušte kůži mezi prsty a vyhněte se aplikaci krému na tyto části nohou. používat vhodnou obuv, která netlačí nechodit naboso a používat bavlněné ponožky, které nejsou těsné a neshrnují se prohlédnout obuv před obutím, aby do bot nezapadnul nepř. kamínek, který by mohl způsobit zranění 1 x ročně podstoupit kontrolu nohou u diabetologa či podiatra pravidelná pedikúra  
Zobrazit článek >
 
Odpovědnost vlastníka komunikace za zranění chodce
Se sněžením a zledovatělými cestami se zvyšuje riziko vzniku zranění. Jaká jsou práva chodce v případě zranění, které vzniklo v důsledku špatného stavu chodníku? Stěžejním pro zodpovězení této otázky je zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích ve znění pozdějších předpisů (dále „zák. o komunikacích“), který stanoví, že: „Vlastník místní komunikace nebo chodníku je povinen nahradit škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.“ Takovým vlastníkem bude tedy většinou obec. Dle Nejvyššího soudu ČR se za závadu ve schůdnosti, o níž zák. o komunikacích hovoří, považují zejména „natolik významné změny (zhoršení) schůdnosti komunikace, že chodec ani při obezřetné chůzi respektující stav komunikace či důsledky povětrnostních vlivů nemůže jejich výskyt předpokládat a účinně na ně reagovat.“ (25 Cdo 1713/2008) Tuto definici Nejvyšší soud ČR následně také zopakoval v dalším ze svých rozsudků, když uvedl, že změnou ve schůdnosti se rozumí: „nepředvídatelnou změnu ve schůdnosti způsobenou vnějšími vlivy, kterou chodec nemůže předpokládat.“( 25 Cdo 1158/2013) Příkladem změny ve schůdnosti tak může být zasněžená díra, kterou chodec na chodníku i při veškeré opatrnosti nemohl předpokládat. K uvedenému tématu je taktéž třeba dodat, že zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích ve znění pozdějších předpisů, stanoví povinnost počínat si ohleduplně a ukázněně a povinnost přizpůsobit své chování zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu. V zimních měsících je tudíž třeba určité zhoršení komunikací očekávat. Na základě tohoto ustanovení se také obce většinou snaží zprostit odpovědnosti za újmu. Lze ovšem předpokládat, že se v souladu se shora uvedeným ustanovením chová většina chodců a povinnosti hradit újmu by se tak obec mohla zprostit např. v případě, kdy by se chodec po chodníku pohyboval v naprosto nevhodné obuvi. Pro uplatnění náhrady újmy je vzhledem k již zmíněnému důkaznímu břemenu důležité zajistit dostatečný důkazní materiál, na základě něhož bude následně možné prokázat, že k újmě došlo v důsledku změny ve schůdnosti, tedy např. fotodokumentace, svědci apod. Z praxe je třeba dodat, že obce nejsou příliš ochotné k úhradám nároků na náhradu újmy, nicméně soudy zaujímají k této problematice výrazně vstřícnější postoj. Autorem textu je Vít Hruška, advokátní koncipient www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Jak rozeznat padělky od originálů III
Zboží by dále mělo být originálně zabaleno. Je například u bot nebo počítače napsáno, že originální krabice chybí? Tak v tom případě ihned e-shop opusťte. S největší pravděpodobností se jedná o padělky. Není důvod k tomu, aby výrobce zasílal zboží bez obalů, vždyť by se ještě mohlo poškodit. Něco jiného je, když prodejce napíše, že je krabice poškozena. To se stává i těm nejlepším obchodníkům, důvodem může být třeba špatné uskladnění při převozu. Každý produkt musí mít originální visačku. Mimo jiné mají značkové věci obvykle někde uvnitř všitý štítek, na kterém je výrobní číslo daného zboží, někdy ho nazýváme data code nebo sériové číslo. Toto číslo pak můžete ověřit kdekoliv u prodejce, který vám sdělí, zda se opravdu jedná o jejich kabelku. Díky tomuto drobnému údaji se dá zjistit, kde a kdy byla kabelka vyrobena, někdy se dokonce dozvíte kým. Pokud má zboží speciální účel, může jej pod data kódem obvykle zjistit také.   Součástí daného zboží bývá i menší kartónový štítek s informacemi, o materálu zboží a jiných detailech. Obvykle na něm najdete i informace ke správnému zacházení se zbožím. Visačky a cedulky by měly být z pevného materiálu, nezničené a zatavené. Na závěr je třeba připomenout, že samozřejmě každá značka a konkrétní předmět mají určitě svá specifika. To už pak znamená prozkoumat libovolnou značku, avšak s těmito radami byste měli dokázat vyloučit alespoň ty méně povedené padělky. A ještě jedna rada nakonec. Pokud se chystáte nakupovat přes internetový obchod a pravost si nemůžete ověřit osobně, vyhledejte si alespoň recenze obchodu a zjistěte si o předmětu podrobnosti. Nezapomeňte zjistit, jak dlouho obchod funguje a zda má na stránkách nějaký kontakt. Mohlo by se totiž stát, že ani padělek nedostanete a budete jen ochuzena o peníze.
Zobrazit článek >
 
Z historie pletení.. I
Přečtěte si něco z historie pletení. Taky umíte plést? Tkalo se dříve nežli se pletlo. Ale jak vlastně pletení vzniklo? Pojďme si projít cestu zajímavé historie. Pletená metoda pravděpodobně vznikla z řetízkového šicího stehu. Obecně jde však při pletení o vytváření ok z nekonečně dlouhé nitě nikoliv pomocí prstů, ale s jehlicemi. První pletené nálezy mají původ až v daleké peruánské kultuře. Jsou datovány už do roku 900 před naším letopočtem. První Egyptské pletenice pochází z období kolem roku 400 př. n. l. Metoda pletení se však samozřejmě lišila. Předměty se vyráběly ručně nebo se pletly na rámu. Nejstarší dochovanou pletenou věcí je pravděpodobně ponožka do sandálů s odděleným palcem, která pochází z dom před naším letopočtem. Pletenina z klasických ok pochází z Egypta. Jedná se o koptské ponožky. Nejen ponožky byly již tehdy dokonale protkány. Obsahovaly barevné vzorky a různé geometrické tvary. Ponožky a ostatní oděv či dekorace se nepletly z vlny, ale z bavlny nebo hedvábí. Tyto suroviny byly totiž mnohem dostupnější než klasická vlna. Jakmile přišel výmysl do Evropy, hledali obyvatelé možnost, jak látku nahradit, neboť pro Evropu byly původní látky na pletení příliš drahé. Postupem času přišlo obyvatelstvo na vlnu a len. Pletací řádek pleteme zleva doprava. Díky tomuto faktu je samotný způsob tradičního pletení přisuzován arabskému obyvatelstvu. Máte ve svém šatníku taky nějaké pletené módní kousky? Pořiďte si novou zimní výbavu, klikněte zde a můžete začít nakupovat.  
Zobrazit článek >
 
Není salát jako salát - Který máte nejraději vy?
Zelenina s vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů a ještě s nízkou energetickou hodnotou? Salát! Víte, že existuje opravdu spousta druhů salátů? Jaké jsou ty nejlepší z nich? Jedním z nejstarších druhů pěstované zeleniny je hlávkový salát. K nám byl dovezen ze Středomoří. Dodnes si drží místa na prvních příčkách oblíbenosti. V příznivých podmínkách se dají vypěstovat saláty o váze kolem 500 gramů. Působí proti únavě, posiluje imunitu a celkově snižuje riziko výskytu rakoviny. Ledový salát je velmi lehký a příjemně povzbudí organismus. Nemá téměř žádné energetické hodnoty. Je mírně křupavý a šťavnatý. Obsahuje vysoký podíl minerálních látek, vlákniny a vitamínu B, C a E. Hodí se do salátů, ale i samotný jen tak na chuť. Zmírňuje stres a pomáhá při problémech s nespavostí. Ráno vás naopak šťáva z jeho dužiny může probrat stejně tak dobře, jako šálek kávy. Listový salát se od těch předchozích liší tím, že jeho listy nevyrůstají z jedné hlávky, nýbrž z růžice. Listy jsou kadeřavé. Tento salát má podobné vlastnosti jako saláty Lollo Rosso a Lollo Biondo, o kterých se zmiňuji níže. Sytě zelený salát podlouhlého a úzkého tvaru se nazývá římský. Pomáhá při zažívacích potížích, vylučuje nežádoucí škodlivé látky z těla. Taky díky vysokému podílu draslíku dokáže snižovat vysoký krevní tlak. Číňané tento salát pojídali již v 5. století při slavnostních příležitostech. Zajímavé je také to, že do pravého Caesar salátu, který se skládá dále z kuřecího masa, ančoviček, česneku a parmazánu, patří správně jedině tento druh salátu. Sourozenecká dvojice salátů Lollo Rosso a Lollo Biondo se díky svým pestrým barvám a celkovému kudrnatému vzhledu hodí téměř do každého jídla. Lollo Rosso je na svém konci načervenalý až rudý. Obsahuje vitamín E a karoten díky němuž slouží salát jako prevence proti rakovině tlustého střeva nebo prsu. Lollo Biondo je salát sytě zelený, který se zase pyšní vysokým obsahem hořčíku. Ten podporuje svalovou činnost a taky srdce. Little Gem je salát menšího vzrůstu. Obsahuje měkké listy. Po jejich odřezání zbyde ze salátu uvnitř křupavé srdíčko. Kromě klasických vitamínů obsahuje vysoký podíl jódu, který je dobrý pro správnou funkci štítné žlázy a taky pro celkový růst. Chřestový salát je specifický tím, že jeho listy se vlastně nekonzumují. K jídlu slouží pouze delší dužnatý stonek, který chutná podobně jako okurka. Tento druh salátu díky tomuto poznatku bývá často špatně zařazován do jiných tříd než saláty. Salát Escarole je další specifický druh salátu. Jeho listy jsou nařasené a velmi slabé. Salát celkově připomíná mořské sasanky. Jeho chuť je nahořklá. Vnitřek salátu se hodí k tepelné úpravě, například do polévek. Ano, i polníček se řadí mezi listovou zeleninu, do třídy salátů. Je velmi malého vzrůstu s drobnými listy. Jeho šmak se liší od ostatních salátů svou lehce oříškovou chutí. Možná je pro vás překvapivý fakt, že v listech polníčku je více vitamínu C než v samotných citronech. Tento vitamín spolu s jinými podporuje imunitu. Pomáhá taky na špatnou náladu. Rukola je salát s nahořklou a lehce pikantní chutí. Kromě vitamínu C se pyšní také chlorofylem, barvivem, které pročišťuje celkový trávící trakt. Blahodárné účinky má hlavně na játra. Tento druh salátu je oblíbený v italských kuchyních. Špenát je bohatý na beta karoten a vitamín K. Výborně působí na svalstvo a zdravý růst. Je vhodný také pro lidi se zrakovými problémy. Špenát se jako jeden z mála pojídá nejčastěji tepelně opracovaný. Posledním salátem, který stojí za zmínku je čekanka. Její chuť je dosti hořká, nejvíce u košťálu. Listy jsou zbarvené od červené po světle žlutou barvu. Obecně platí, že čím světlejší list čekanky je, tím méně je hořký. Pokud se chcete hořkosti čekanky zbavit, stačí ji nechat namočenou v horké vodě nebo ji celkově tepelně zpracovat. Čekanka vítězí, co se týče obsahu minerálů. Významný je také vitamín A. 80% Čechů si minimálně jednou týdně dopřeje nějaký salát. Saláty výborně poslouží například jako příloha ke grilovaným masům nebo při jakékoliv dietě. Je to vlastně takový malý zázrak přírody. Knihu s recepty na výborné saláty najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Udělejte si pořádek v kosmetice I.
Snad každá žena má doma nějaký ten pleťový krém, krém na oční okolí, make-up a jiné šminky. Ale jen málo z nich ví, jak danou kosmetiku uskladňovat. Můžete mít sebelepší pořádek v kosmetických věcech, ale pokud na ně působí teplo a nebo sluneční paprsky, je to to nejhorší, co může být. Uschováváte tělové mléko ve skříňce v koupelně? Děláte velkou chybu. Už 35oC tvoří z tělového mléka časovanou bombu.   Dodržujte datum spotřeby V prvé řadě si všímejte obalů zakoupené kosmetiky a přečtěte si, jak dlouho ji lze ponechat otevřenou. Déle vydrží ty, které jsou balené v tubách. Kupříkladu pleťové krémy v klasickém skleněném nebo plastovém kelímku jsou zajisté atraktivnější a lépe se s nimi manipuluje, avšak na druhou stranu jsou více naáchylnější ke zkažení. Ptáte se, čím je to způsobeno? Především tím, že tyto krémy aplikujeme pomocí prstů, ze kterých se do nich můžou dostat různé bacily a nečistoty. Hygienické nanášení pleťových krémů Jak už bylo uvedeno, není vhodné aplikovat pleťové krémy prsty. Proto si pořiďte plastové nebo dřevěné špachtličky. U některých krémů bývají součástí balení. Skladování pleťových krémů Jakmile jednou otevřete krabičku s krémem, neodkládejte ji ani v koupelně ani v jiné místnosti o pokojové teplotě. Radiji zvolte chladné a temné místo. Můžete je uložit také do ledničky. Především v létě na tento způsob uožení myslete o to více. Trápí Vás vrásky a ráda byste potlačila jejich tvorbu? Vyzkoušejte kvalitní pleťový krém MASTER CREAM od JUVENY.    
Zobrazit článek >
 
Tipy na čištění zlata I
Připadají vám vaše šperky zašle a obyčejně? Udělejte s nimi divy. Vyčistěte je a zazařte s nimi tak, jako když jsou úplně nové. Jak zlato oživit? Seznamte se s domácími bezpečnými metodami čištění. Jako zuby Doslova. Vezměte do ruky zubní kartáček, na něj naneste dostatek pasty a zlaté předměty vyčistěte tak, jako byste si čistila zuby. Pasta vám pomůže zejména při čištění nečistot. Cigarety nebo kypřící prášek S pomocí cigaretového popela se čistily šperky mnoho generací před námi. Stačí rozpálit cigaretu, poté z ní dostat co nejvíce popela a ten rozmíchat ve vodě. Šperk jím pak potírejte. Můžete použít i popel z kamen. V současné době je pro vás možná jednodušší využít prášku do pečiva, hlavně tedy v případě, že nekouříte. Postupujte úplně stejně. Legendární citron Citron je lékem na všechno, dokonce i na nečistoty. Jestliže se na vašich špecích vyskytují skvrny či stopy šedi, stačí je nechat ležet pár hodin v citronové šťávě a následně ještě vyčistit. Ideálním cídičem je kyselina citronová, ale pokud ji nemáte k dispozici, čerstvý citron vám postačí. Pivní lázeň Své šperky můžete vykoupat taky v pivní lázni. Stačí je v pivu namočit přes noc a máte po starostech se starým vzhledem. Nezapomeňte šperky po vytažení z piva vypláchnout, v tomto případě je o nutné. Navíc by mohly nepříjemně lepit. Krásnou třípatrovou šperkovnici pro ukládání šperků najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Greposept - ústní sprej
Greposept je velice účinný přípravek, který obsahuje antiseptické, antibakteriální, dezinfekční a fungicidní látky. Jeho základem je výtažek z grapefruitových jadérek, který je nejsilnějším doposud objeveným přírodním antiseptikem a má prokazatelně široké spektrum účinnosti. Tento extrakt je vynikajícím doplňkem při prevenci proti tvorbě aftů, oparů a zánětů dásní. Extrakt z grapefruitových jadérek je vysoce účinný proti širokému spektru choroboplodných zárodků a velmi účinně zabraňuje hnilobným procesům. Různé druhy bakterií, virů, plísní a kvasinek jsou označovány za spolutvůrce nejrůznějších onemocnění, jako jsou gastritida, revma, artritida, kardiovaskulární poruchy, dna, astma alergie, tuberkulóza, nádorová onemocnění, chřipka, angína, nachlazení, candidóza, poševní mykóza, plísňová onemocnění nohou, nehtů a kůže, akné, opary, afty a lupy. Při výskytu jakéhokoliv plísňového onemocnění je třeba vždy věnovat pozornost celému organismu. Většinou totiž nejde jen o lokální výskyt plísní, ale o jejich přemnožení v trávícím traktu, krvi i dalších orgánech. Projevy mohou být různé. Od chronické infekce, únavy, deprese, bolesti hlavy, kloubů a nervů, poruch trávení, průjmů, nadýmání, zápachu z úst, zácpy až po poševní výtoky, svědění konečníku a výskytu různých plísňových projevů po těle. Příčinou stále zvyšujícího se počtu plísňových onemocnění je nadměrná spotřeba antibiotik, hormonální léčba, nevhodná rafinovaná strava s nadměrným množstvím cukrů, tuků, konzervačních látek a jiných "moderních" průmyslových aditiv. Greposept - ústní sprej zakoupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz  
Zobrazit článek >
 
Den matek a jeho tajemství II
Jestliže se Den matek již v době středověku slavil u nás, byl později přepsán trochu jinou tradicí, která se k nám dostala až v první polovině dvacátého století z USA. Zde se totiž dcera milované aktivistky bojující za lepší sociální poměry, zdraví dětí a celkový mír rozhodla vzdát hold své matce a jejímu vlivu na vývoj společnosti. Myšlenka oslav matek z Ameriky rychle ovlivnila další národy. U nás jej významně propagovala dcera prezidenta Masaryka, taky organizace typu Červený kříž nebo Sokol. První oficiální kalendářní oslava Dnu matek u nás připadla na třináctého května roku 1923. Za dob komunismu byl tento den utlačován oslavami MDŽ, avšak tato milá oslava se zvládla udržet a připomíná matky každý rok. Den matek tvoří jednu z nejlepších příležitostí, kdy máte možnost své mamince poděkovat za veškerou její dřinu. Ukažte svou vděčnost za všechno, co pro vás v životě udělala. Na Den matek si připravte speciální přání, objednejte květinu nebo vyberte své matce speciální překvapení, které ji potěší. Pořídit můžete třeba rámeček, do kterého přidáte vaši společnou fotku. Že nejste na domácí tvoření a dárky na ozdobu nejsou ideální volbou? Co takhle něco k snědku? Upečte dobrý zákusek nebo připravte jako poděkování rodinný oběd. Věděla jste, že kromě svátku matek existuje taky Den otců? U nás se slaví třetí neděli v červnu. Překvapte svého partnera milým dárkem. Jistě si to taky zaslouží. 
Zobrazit článek >
 
Zavařujte v mikrovlnné troubě - květák
Konzervace a zavařování se opet vrací do našich domácností. Mnozí jsou přesvědčeni o tom, že je tento způsob zdravější a příjde nás levněji, než dané výrobky z obchodů. Pravdou je, že když si doma připravíme ovocný kompot, marmeládu nebo domácí paštiku, víme co jíme a můžeme si doladit i veškeré chutě a ingredience, které chutnají právě nám. Moje babičky a stejně tak i moje maminka zavařovaly téměř vše, co na zahrádce vyrostlo a uzrálo. Dokonce i můj děda dokázal připravit velmi chutný sterilovaný květák. A jeho recept na sladkokyselý květák praktikuji dodnes. Zavařovací hrnec nevlastním a tak jsem přešla na zavařování v elektrické troubě nebo v mikrovlnné troubě. RECEPT: Sladkokyselý sterilovaný květák Ingredience: 7 větších květáků 4 l vody 1 l octa (ocet si nadávkujte dle vlastní chuti, někdo má rád méně/více kyselé) 170 g soli (stejně tak dávkujte i sůl) 220 g cukru ( -II- i cukr) 2 pol. lžíce hořčičných semínek 1 pol. lžíce celého pepře 16 kuliček nového koření 5 bobkových listů pro lepší chuť můžete přidat do každé sklenice (nakrájenou cibuli na půlkolečka, mrkev na kolečka a snítku kopru) Postup: Omyjeme květák a rozřežeme jej na malé růžičky. Naskládáme květák (s cibulí, mrkví a koprem) do sklenic. Svaříme si lák (voda, ocet, sůl, cukr a koření). Zalijeme květák lákem a do každé sklenice přidáme po kousku koření z láku. Zavařování v mikrovlnné troubě: 0,7 l sklenice se vlní 6 min na 700W. Když bude více sklenic, čas se znásobí. Při vyšším výkonu se čas zkracuje (např. při 900W se 0,7l sklenice dělá 4,7 min). Víčka mohou být  šroubovací i klasiká na zamáčknutí. Při plnění sklenic dbejte na to, abyste neplnili až po okraj, nechte nějaký prostor od vrchu. Zkuste zavařování v krásné designové mikrovlnné troubě SHARP R 25AM. Profesionální mikrovlnná trouba zaujme svým výkonem mikrovln 2100 W. SHARP R 25AM vyniká velmi jednoduchým ovládáním, mimořádně rychlou přípravou jídla a svými kompaktními rozměry.    
Zobrazit článek >
 
Pleťové sérum DreamSkin Advanced
S přibýajícím věkem si přeje každá žena, aby její pleť co nejméně stárla a byly na ní, co nejméně, zjevné projevy vyššího věku. Protivráskové sérum pro dokonalou pleť DreamSkin Advanced rychle eliminuje zarudnutí pleti a šetrně odstraňuje vrásky i drobné linky. Pigmentové skvrny po pravidelném používání séra mizí, rozšířené póry se stahují a pleť je den po dni pevnější, hladší, jasnější a celkově dokonalejší. Přípravek zanechává pleť posílenou, plnější a svěží, chráněnou proti vnějším škodlivým vlivům. Dopřejte si jedinečné sérum, které zabrání předčasnému stárnutí vaší pleti a zanechá ji dlouho mladistvou a přirozeně krásnou! Jak sérum působí: vyhlazuje vrásky a zdokonaluje pleť eliminuje zarudnutí pleti i pigmentové skvrny stahuje rozšířené póry a rozjasňuje pleť dodává pleti pevnost, pružnost a svěžest chrání pleť před předčasným stárnutím Složení séra: výtažky z Longozy - působí proti vráskám, zpomalují stárnutí pleti a stahují pleťové póry, dodávají pleti plnost a mladistvý vzhled extrakt z Opilie -  snižuje výskyt pigmentových skvrn, snižuje zarudnutí pleti, rozjasňuje a oživuje pleť Aplikace séra: Nanášejte ráno a/nebo večer na vyčištěnou pleť a jemně vmasírujte. Ideální je nechat sérum působit přes noc, kdy pleť dokáže nejlépe vstřebávat účinné látky.
Zobrazit článek >
 
Víte co je to Melissa officinalis?
Melissa officinalis je vlastně meduňka lékařská, kterou můžeme znát i pod názvy: Včelařka, Včelník, Matečník, Marulka, Lemonka, Citronelka, Elixír života, Citronový balšám, Doušník nebo Ženské koření. Je to vytrvalá rostlina s bílými květy dorůstající výšky 70 až 150 cm. Její aromatické listy voní po citrónu. Původem je z východního Středozemí a Malé Asie. Vyhovují jí slunná stanoviště s propustnou humózní půdou. Sbíráme celou nať zásadně před květem, kterou je třeba sušit rychle, ne však na slunci. Použití meduňky: uklidňující prostředek, nejvíce v oblasti trávícího traktu (žaludeční neurózy) a srdce (srdeční neurózy, bušení srdce apod.) tiší záchvaty kašle vyšuje sekreci žluče zabraňuje tvorbě plynů zpomaluje tep mírně snižuje krevní tlak čaj z meduňky - snižuje stres, uvolňuje a zpříjemňuje spánek má protivirové účinky - zvláště proti herpesvirům  posiluje centrální nervový systém působí sedativně uvolňuje křeče a napětí svalstva lze ji použít u lehčích forem neurastenií, depresí i proti migréně na alergie nervového původu (např. astma vyvolané stresem) pomáhá při bolestech břicha při infekčních průjmových chorobách při bolestivé menstruaci i v klimakteriu zevně lze meduňku použít na: revmatické opuchliny, pohmožděniny a krevní podlitiny a u kojících žen při nebezpečí ztvrdnutí mléka v prsech.
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti nejen ze světa filmu Sirotčinec slečny Peregrinové II
O knižní bestseller měla zájem filmová studia hned po jeho vydání. Věděla jste, že stanice Century Fox práva na filmové zpracování odkoupila už v roce 2011? Pak následovala pauza, než začaly velké natáčecí přípravy. Ve filmu můžete spatřit Tima Burtona. Objeví se v záběru, který míří na točící se kolotoč ve scéně u mola. Dr. Golana ve filmu hraje žena. Film se kromě Velké Británie natáčel taky na Floridě. Přístav patří Antverpám. Věděla jste, že slečna Peregrinová je přezdívaná jako strašidelná Mary Poppins? Není divu, když se obě dokáží proměnit v ptáka. Motiv dinosaura v zahradě slečny P. je převzatý z filmu Střihoruký Edward. Právě zde hlavní postava ze živého plotu vystřihuje toto obří zvíře. Emma a Oliva mají své schopnosti obrácené než v knize. Důvod, proč tomu tak je, nikdy režisér nezveřejnil. Slečnu P. Měla hrát Helena Bonham Carter. Kdyby se nerozešla s Burtonem, roli by ztvárnila. Její místo však po odloučení dvojice dostala Eva Green. Emma, která nemůže chodit bez svých olověných bot, si je sundá ve chvíli, kdy potřebuje vzlétnout. Stane se tak před výbuchem bomby, která zasáhne i boty na střeše. I když se chvíli bez bot Emma neobejde, po nějakém čase si můžeme všimnout, že je v nich opět obutá. Nikdo neví, jak je dostala zpátky. 
Zobrazit článek >
 
Štědrý večer u stolu
Symbolem Vánoc není jen stromeček, kapr a dárky, ale také stolování, kolem nějž se dříve udržovaly velmi zajímavé tradice. U štědrovečerního stolu se scházeli lidé, aby nejen dobře pojedli, ale také aby uctily hojnost roku odcházejícího i nového. Paní máma o Štedrém dni od rána připravovala pokrmy uvařené z hrachu a čočky, taktéž se vařila houbového kubu a rybí polévku. Taktéž se v tento den pekl čerstvý chléb. Zámožnější rodiny si mohly dovolit upéct i vánočku. Celá rodina se od rána postila, aby večer zahlédli zlaté prasátko. Hospodář v tento den šel pro stromeček a musel jej nazdobit bez povšimnutí dětí. Jak se stmívalo, děti sledovaly, kdy výjde první hvězda. S první hvězdou končil půst a rodina zasedala ke stolu. Než si každý z rodiny sedl ke stolu, musel stoupnout bosou nohou na sekeru - aby ho nebolely nohy. Před večeří se modlili a vzpomínali na vše dobré i zlé co starý rok přinesl. Prostírání: Do jednoho rohu stolu se pokládal chléb - symbol hojnosti jídla po nastávající rok. Do druhého rohu stolu se položily mince - symbol bohatství. V dalším rohu byla umístěna slaměnka - symbol bohaté úrody na polích. Do posledního rohu se položila miska s jídlem pro dobytek - aby dobře prospíval. Celý stůl byl v obepnutý řetězem - symbol ochrany dobytka před vlky a ochrany domu před zloději. Pokud byl počet členů rodiny lichý, hospodyně prostírala ještě pro jednoho. Lidé věřili, že před večeří jejich stavení obchází smrt, pokud napočítá lichý počet talířů, následující rok se do rodiny vrátí a někoho si odvede.
Zobrazit článek >
 
Rychlovarná konvice Concept
PRODUKT: Rychlovarná konvice CONCEPT RK - 4060 Zpříjemněte si každá Vaše rána snadnou přípravou vaší oblíbené kávy nebo čaje v konvici od české společnosti Concept. Varná konvice RK-4060 se může pochlubit elegantním designem v kombinaci zdravotně nezávadného a odolného borosilikátového skla s nerez prvky, který skvěle zapadne do každé kuchyně. Kromě jedinečného vzhledu konvice nabízí rovněž i objem 1,8 l, jenž dovoluje připravit vroucí vodu najednou pro celou rodinu. Konvice však oslní především funkcí nastavení teploty. Na výběr je z pěti možných teplot - 60/70/80/90/100°C. A to ještě není vše - každá z těchto teplot má určenou svou vlastní barvu, kterou je konvice při přípravě vody uvnitř prosvícena. Po dosažení zvolené teploty vás konvice zvukově upozorní, že voda je již připravená. Kvalitní středový konektor je zárukou dlouhé životnosti a vysoké spolehlivosti. O množství vody v nádobě vás bude informovat praktický vodoznak. Konvice disponuje také důmyslným otvíráním víka pomocí tlačítka, funkcí automatického vypínání i funkcí udržování teploty. Výrobce myslel také na vaši bezpečnost a konvici vybavil 3 - násobným bezpečnostním systémem. Samozřejmostí je sítko proti vodnímu kameni. Propracované ústí konvice zaručí, že voda nebude téct tam, kam nemá. Dopřejte si ve vaší kuchyni luxus v podobě rychlovarné konvice Concept! Tuto konvici zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Malá lekce chorvatštiny. VI. část
V předešlé části jsme si prošli fráze týkající se UBYTOVÁNÍ. Dnes se naučíme: ČÍSLOVKY, NÁSOBNÉ ČÍSLOVKY, KOLIKRÁT 0 - nula, 1 - jedan, 2 - dva, 3 - tri, 4 - četiri, 5 - pet, 6 - šest, 7 - sedam, 8 - osam, 9 - devet, 10 - deset 11 - jedanaest, 12 - dvanaest, 13 - trinaest, 14 - četirnaest, 15 - patnaest, 16 - šestnaest, 17 - sedamnaest, 18 - osamnaest, 19 - devetnaest 20 - dvadeset, 21 - dvadeset jedan, 22 - dvadeset dva, ... 30 - trideset, 40 - četrdeset, 50 - pedeset, 60 - šezdeset, 70 - sedamdeset, 80 - osamdeset, 90 - devedeset 100 - sto, 101 - sto jedan, 110 - sto deset, 199 - sto devedeset devet 200 - dvjesto, 300 - trista, ... 1000 - tisuća, 1 milión - milijon několikanásobný - nekolikostruki dvojnásobný - dvostruki, dupli trojnásobný - trostruki čtyřnásobný - četvorostruki stonásobný - stostruki poprvé - prvi put, podruhé - drugi put, potřetí - treći put, ... jedenkrát - jedan put, dvakrát - dva puta, třikrát - tri puta, ... mnohokrát - mnogo puta, několikrát - nekoliko puta, ... 1. za prvé - kao prvo 2. za druhé - kao drugo 3. za třetí - kao treće 4. za čtvrté - kao četvrto Pro zopakování výslovnosti se podívejte na první lekci: Malá lekce chorvatštiny. I. část V těchto lekcích pouze předkládám malé základy chorvatského jazyka, pro hlubší studium je skvělé navštěvovat přímo kurz, nebo se jako samoukové začtěte do: Chorvatštiny pro samouky
Zobrazit článek >
 
Kniha: Paul McCartney - Rozhovory
  James Paul McCartney se narodil 18. června 1942 v Liverpoolu. Je to skladatel, hudebník a především bývalý člen skupiny THE BEATLES. Skupina The Beatles začala svoji dráhu v roce 1957, kdy se na pouti ve Wooltonu seznámili Paul s Johnem Lennonem, který ho přijal, jako kytaristu, do skupiny Quarry Men. Tímto počinem vzniká nejslavnější hudební spojení všech dob = John Lennon & Paul McCartney. John a Paul poté´začínají společně pracovat na tvorbě písní. Během prvních dvou let jejich spolupráce napsali kolem jednoho sta písniček. Veškerý volný čas trávili spolu a hráli na kytary. Ačkoliv měl Paul ve škole velmi dobrý prospěch, avšak naštěstí dal přednost muzice a začal vystupovat se skupinou po Británii. Paul působil ve skupině The Beatles do jejího rozpadu v roce 1970....atd. Kniha: Paul McCartney - ROZHOVORY je autorským počinem Paula Du Noyera Rozhovory s Paulem McCartneym. Nabízí vám portrét jedné z nejvýraznějších osobností pop-rockové hudby druhé poloviny dvacátého století i začátku století jednadvacátého. Vychází přitom z rozhovorů, jež autor, významný anglický hudební novinář a rovněž rodák z Liverpoolu, vedl s Paulem McCartneyem většinou při neformálních příležitostech od roku 1979 do současnosti. Kniha nabízí ucelenou představu o hudbě a myšlení této ikony současné hudby od dětství až do dnešních dnů. Na rozdíl od většiny biografií detailně rozpitvávajících atraktivní a mnohokrát předestilované necelé desetiletí existence Beatles a zbytek kariéry odbývajících jen ve stručných obrysech. Kniha je rozdělena do dvou částí, z nichž první podává víceméně chronologický přehled životní dráhy Paula McCartneyho, zatímco druhá dává v krátkých tematických kapitolách nahlédnout do McCartneyova přemýšlení o svém životě i o dnešním světě. Velkou předností díla je, že ponechává povětšinou promlouvat protagonistu knihy vlastními slovy. Tuto skvělou knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Kam na dýňové slavnosti
S příchodem podzimních dnů sklízíme dýně, které najdou uplatnění nejen v naší kuchyni, ale také jako dekorace našich exteriérů. Pokud si vypěstujete tykev olejnou, získáte z ní nejen vynikající a chutnou dužinu, ale také semena bez slupky, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6. Pravidelná konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. Během puberty minimalizuje vznik akné. Pravidelnou konzumací si také podpoříte dobrou náladu. Tradičními, podzimními akcemi, které se věnují těmto výpěstkům jsou dýňové slavnosti. Zde můžete zakoupit a ochutnat dýňové dobroty a zažít zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. Kam na dýňové slavnosti: Brno-Modřice, Zahradnické centrum Brabec (5. - 6. 10. 2019) Praha, Zahradnické centrum Chládek (5. - 6. 10. 2019) Bakov, Flora Garden (5. - 6. 10. 2019) Teplice, Zahradnictví Dvořák a syn (5. - 6. 10. 2019) Šebrov, Zahradnictví u Kopřivů (5. - 6. 10. a 12. - 13. 10. 2019) Králův Dvůr, Zahrada Lisý (11. - 13. 10. 2019) Pardubice, AZ Garden (12. - 13. 10. 2019) České Budějovice, Zahradnické centrum Ferenčík (12. - 13. 10. 2019) Líbeznice, Zahradnictví Líbeznice (12. - 13. 10. 2019)   Pokud si chcete uvařit nějakou dýňovou dobrotu a nemáte inspiraci, zakupte si kuchařku DÝNĚ - 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Tuhá vs. tekutá mýdla II
Tekutá mýdla Většina tekutých mýdel je, co se týče pH, kyselejších než mýdel tuhých. Bohužel i kyselost z vnějšího prostředí může způsobit únavu, celkové vyčerpání nebo psychickou nerovnováhu. Toto mohou být první příznaky překyselení organismu. V takovém případě pak konzumujte detoxikační přípravky, které vám od kyselosti pomohou a vyměňte alespoň na chvíli mýdlo tekuté za tuhé.  Tekuté mýdlo je ideální používat spíše v zimě, když je pokožka suchá než jindy.  Co se týče používání mýdla ,,venku‘‘, v restauracích nebo například na veřejných toaletách v obchodních domech, je rozhodně lepší využívat mýdlové dávkovače s tekutým přípravkem. Na tuhém mýdle se totiž udržuje mnohem více bakterií a nikdy nevíte, kdo se jím mysl před vámi. Tekutá mýdla jsou vhodná zejména pro děti, které mytí rukou mnoho času nevěnují, některé by se mu nejraději vyhnuly úplně. Tekuté mýdlo je pro děti méně náročnou volbou.  Pohybujete se v prostorách, kde často mýdlo dochází? Noste si s sebou desinfekční prostředek, který stačí na ruce aplikovat po jejich umytí vodou. Desinfekce má stejné účinky jako mýdlo, zlikviduje bakterie a vy z nich už nemusíte mít strach.  Pozor si dejte taky na následné sušení rukou. Elektrické vysoušeče jsou doslova zlo. Udržují se v nich bakterie a vlivem tepla se ještě množí rychlostí blesku. Jednorázové papírové ručníky jsou pravou volbou, pokud své ruce nechcete nechávat uschnout přirozenou cestou. Určitě zapomeňte na společné ručníky.  Když už hovoříme o hygieně, je ještě třeba upozornit na riziko používání různých kosmetických pomůcek. Problém může nastat ve chvíli, kdy je dostatečně nemyjete. Nezapomínejte štětec od pudru nebo i malé štětečky, které používáte na nanášení stínů na oči, umývat pod tekoucí vodou minimálně jednou týdně. V tomto případě je vhodné starat se o pomůcky tekutým mýdlem, které bude k nástrojům šetrnější. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? III
Pojďme nahlédnout do naší historie. Víno se vyskytuje v pověsti o knížeti Bořivojovi a Ludmile. Ti byli obdarování sudem moravského vína knížete Svatoplukem z důvodů poctění jejich syna Spytihněva. Ludmila vínem zaplatila bohyni, aby zachránila jejich kraj před suchem a přivolala do oblasti déšť. Stalo se tak, úroda byla zachráněna a na počet bohyně a jejího daru začal právě český kníže Bořivoj vysazovat první vinice v Čechách. Ty se nacházely na území Mělníka. Víno u nás pravděpodobně bylo mnohem dříve, než mapují historické doklady. Zřejmě se na našem území réva pěstovala už ve třetím století našeho letopočtu, avšak historici se dnes shodnou, že révy bylo málo, šlo spíše o pěstování pro domácí spotřebu nebo o majetek vrchnosti. První dochovaný fakt o pěstování vína u nás pochází z počátku dvanáctého století, v zakládající listině benediktýnského kláštera naleznete zprávu o vinicích na Moravě.  Konec dvanáctého a počátek třináctého století byl pro zrod vinařské tradice v Čechách velmi podstatný. Z dochovaných dokladů víme o znojemských vinicích, díle o sadech u Uherského Hradiště. Zpráva z oblíbené vinařské oblasti kolem Mikulova pochází z roku 1249.  Za šíření vína se zasloužili především mniši a klášterní správa, víno u nich bylo na denní pořádku. Díky klášterům taky došlo ke vzniku pravých vinic, takových, jaké známe dnes. Úzké uličky mezi pásy vinné révy byly vytvořeny z jasných důvodů. Hůře se k nim dostávali škoditelé jak lidští, tak zvířecí. 
Zobrazit článek >
 
Lublaň - nádherné město i básnická sbírka
Lublaň je hlavní město Slovinska. Poprvé, když jsem tímto městem projížděla, po hlavním tahu z Kranje do Vrhniky, zapůsobilo na mne spíše smutně a zastarale. Avšak, pokud tudy projíždíte pravidelně, a uděláte si čas na prohlídku, Lublaň si vás získá. Je tedy nutné opustit ulice jako Šentvid, Celovška cesta nebo Tržaška cesta, najít si vhodné parkování a navštívit střed města, což je skvost architektury Josipa Plečnika. Jeho architekturu známe i z Pražského hradu nebo kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Co by vám nemělo v Lublani uniknout: Lublaňský hrad - tyčí se nad městem a řekou Lublanicí. Z hradeb a vyhlídkové věže se vám naskytnou nejkrásnější pohledy na město a okolí.  Staré město - nejstarší část města je součástí náměstí Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Některé domy mají stále středověkou architekturu, některé z nich byly v 16. a 17. století přestavěny do barokní podoby. Plečnikova tržnice - budova lublaňské tržnice pochází ze 40. let 20. století a je dílem slavného architekta Jože Plečnika. Stojí těsně u řeky Lublanice. Prešernovo náměstí - je hlavním lublaňským náměstím. Se starým městem ho spojuje zajímavá stavba trojmostí, jejímž autorem je Jože Plečnik. Pokud si rádi přečtete nějaké verše, určitě by vám neměla chybět básnická sbírka LUBLAŇ od slovinské básnířky a překladatelky Mety Kušar. Pochází z Lublaně, kde vystudovala slovinskou literaturu na FF. Vydala čtyři básnické sbírky: Madeira (1993), Hedvábí a len (1997), Lublaň (2004) a Jaspis (2008). 
Zobrazit článek >
 
Malá lekce chorvatštiny LIV. část
Odkaz na 53. lekci DOBAR PONEDELJAK PRIJATELJA! Pamatujete si poslední slovíčka? Ano! To je skvělé, neboť i dnes se ještě zaměříme na téma: KONFEKCE II. - (KONFEKCIJA II.) Chtěl/a bych ...     Želio/željela bih ... - oblek     - odijelo - plavky     - kupaći kostim - podkolenky     - podkoljenice - podprsenku     - grudnjak - podvazkový pás     - pojas sa podvezicama - ponožky     - čarape - pláštěnku     - kišni mantil - punčochy     - čarape - punčocháče     - hulahopke - pyžamo     - pidžamu - rukavice     - rukavice   Pro samouky mám tip na publikaci, která Vám pomůže si lépe ukotvit gramatiku a taktéž si rozšíříte svoji slovní zásobu, vše naučené si poté můžete procvičit v úkolech, které nabízí každá lekce. V knize je uveden i klíč ke každému cvičení + CD s nahrávkami, které namluvili rodilí mluvčí. KNIHA: Chorvatština nejen pro samouky První česká učebnice chorvatštiny přináší kompletní přehled chorvatské gramatiky, poznámky k výslovnosti, bohatou slovní zásobu (v rozsahu zhruba 3000 slov), nejčastější frazeologii a konverzační obraty. Texty v učebnici jsou aktuální, zahrnují hlavní oblasti života se zaměřením na chorvatskou realitu. Důraz je kladen na osvojení základní struktury chorvatštiny, pochopení odlišností (zvláště lexikálních) mezi chorvatštinou a češtinou, získání dovednosti aktivně používat chorvatštinu v každodenním životě, získání dovednosti porozumět psanému i mluvenému projevu. Učebnice je určena jak pro klasickou výuku pod vedením učitele, tak pro samostatné studium. Součástí publikace je Klíč, obsahující kromě řešení cvičení z učebnice i přehled gramatiky, poznámky k výslovnosti a rozsáhlý chorvatsko-český slovníček. V závěru klíče je uveden seznam stop, podle kterého se budete snadno orientovat na dvou přiložených CD. Nahrávka je namluvena rodilými mluvčími a je zaměřena na aktivní zvládnutí jazyka. Tuto knihu zakoupíte v : KNIHY-CIZÍ JAZYKY    
Zobrazit článek >
 
Den dětí a jeho tradice I
Mezinárodní den dětí je stanoven na první červnový den. Pojí se především s různými akcemi pro děti na hřištích nebo i ve školách. Děti plní různé soutěže, baví se a slaví. Víte, kdy tradice tohoto dne započala? Přečtěte si zajímavé povídání o Mezinárodním dni dětí, určitě se dozvíte něco nového. Kořeny vzniku svátku pro děti není možné hledat v Evropě. První podnět k založení speciálního dne, který by upozorňoval na práva a potřeby dětí, se zrodil v Turecku. Stalo se tak během místní války za nezávislost, v dubnu 1920 během Národního shromáždění. V rámci budování nového státu a jeho idejí upozornil tehdejší ochránce lidských práv Mustafa Kemal na důležitost nové generace. Ideu dobrého rozkvětu státu tvořily podle něj děti. Jeho teze byly velice úspěšné, dne 23. dubna stejného roku vznikl dokonce svátek Den dětí. Ten se v Turecku slaví dodnes. Jak to ale bylo u nás? Na vznik nového svátku nebo speciálního dne státy příliš nereagovaly. První myšlenka založení tohoto dne v celém světě se řešila až o pět let později na Světové konferenci pro blaho dětí. Návrh byl však rychle smeten ze stolu a žádný dětský svátek se nezrodil. Tato neúspěšná konference se konala prvního června. Spolu s ní se ve stejný čas v San Franciscu projížděly dračí lodě. Odehrával se totiž jejich festival, v rámci kterého byla shromážděna stovka čínských sirotků nejen na lodě. Generál, který celou akci plánoval, měl za cíl jediné. Bezpečí a blaho dětí bylo pro něj velmi podstatné a doufal v dobrý výsledek konference. Nepovedlo se. 
Zobrazit článek >
 
Síla sebeléčení
Mnohé z našich zdravotních neduhů a nemocí pocházejí z toho, jaký postoj máme vůči sobě samému a k našemu bytí na tomto světě. Někdo může pociťovat strach, nízké sebevědomí nebo je příliš bouřlivý a tak také prožívá veškeré životní situace. Dlouhodobý nepříjemný stav našich myšlenek, vyjadřování a pocitů nás negativně ovlivňuje a dává sílu růstu různým onemocněním. Někdy se jedná i o dlouhodobě generační záležitost, která, když není vyřešena, postihuje nová pokolení. Můžete navštívit lékaře a polikat spoustu léků, ale existuje i jiný způsob, jak na daný zdravotní problém pohlížet a přistoupit k jeho odstranění. Například moje kamarádka v dětství často trpěla na chřipky. Měla velmi přísné rodiče, kteří jí doslova nalajnovali život. Jelikož byla plachá, neměla tu kuráž a odhodlání k jakémukoliv odporu a vyjádření svého názoru. Co tedy znamená chřipka? Nemocný člověk s chřipkou si neumí říct o své potřeby, nedokáže se sám prosadit. Má velkou touhu vykřičet své pocity. Brání mu v tom strach a bezmoc. Proto mlčí a vše v sobě dusí - potlačuje emoce. Žije ve falšné doměnce, že je vše v pořádku. Jak si pomoci? Žádejte druhé v klidu a nebojte se vyjádřit své touhy, názory a pocity. Nebojte se odmítnutí. Přiznejte si skutečný problém a bolest. Kamarádka takto trpěla až do svých čtrnácti let. Když nastoupila na střední školu, a pro velkou vzdálenost od bydliště byla přes týden na internátě, našla si skvělé přátele a poznala příjemné učitele, získavala i sebevědomí uskutečňovat své sny a touhy. S rodiči si v té době vytvořila určitou podobu konverzace. Každou neděli, než měla odjíždět z domu, určili si hodinku takzvané "rodinné porady". V poklidné atmosféře si vzájemně sdělili témata k probrání a snažili se najít vzájemně výhodné cesty. Učili se vzájemnému naslouchání a klidné komunikaci. Pokud i vás trápí zdravotní neduhy a chcete s nimi zatočit pomocí vniřtní změny, zakupte si knihu SÍLA SEBELÉČENÍ.  
Zobrazit článek >
 
Adventní cesta historií II
O adventu nesměl chybět již tehdy ani adventní věnec s patřičným počtem svíček, o tom se však více dozvíte ve speciálním článku. Adventní kalendář je poměrně novou záležitostí. Nemůžeme popřít to, že lidé dřív neodpočítávali dny do konce půstu, ale nebrali tuto činnost jako tradici. Symbolem se stal adventní kalendář až na počátku dvacátého století. Zrodil se v Mnichově, konkrétně u Gerharda Langa, který nechal zhotovit dvojlisty papíru s 24 políčky básniček, ty doplňovaly obrázky. Kalendář nebyl nikterak úspěšný, ale za druhé světové války se staly kalendáře tohoto muže nástrojem propagandy. Po skončení války se již rozšířily do celého světa. K adventu patří bezpochyby jmelí. To má do domů přinášet štěstí a radost, odehnat má naopak požár. Vánočky první sloužily pro zapečená minci, který předpovídala nálezci bohatství a zdraví. To je taky důvodem, proč byly tak velké a motané. Pekař přeci nedá minci budoucímu nálezci jen tak. K Vánocům se bezpochyby řadí i Betlémské světlo. Jedná se o každoročně zapalovaný plamínek v betlémské jeskyni, kde se podle tradice narodil ježíš Kristus. Skauti ho pak rozváží do všech evropských koutů a chrání ho, aby nezhaslo. V současné době však již není donášeno lidmi pěšky, první letí letadlem do Vídně, následně putuje nejčastěji po železnici. Máte ráda Vánoce a jejich zvyky? Sledujte náš magazín. Článek s touto tematikou zajisté není poslední.  Myslíte už na Vánoce? Měl byste, vždyť za chvíli jsou tu. Nenechávejte nakupování dárků na poslední chvíli. Nakupte u nás a zrovna hned. Prohlídněte si naší dárkovou nabídku, stačí kliknout zde. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? II
Vinná réva je jednou z nejstarších rostlin na planetě vůbec. Z historických dokladů se dá s jistotou určit, že se jí živili již lidé v době kamenné. Nálezy, které dokumentují prapůvodní flóru, ukazují přítomnost vína více než čtyřicet milionů zpátky. To je dlouhá doba, viďte. Trochu víc blízká nám je již historie starého Egypta a Asie. Ze starých hieroglyfů je nám známo, že se již před šesti tisíci lety ve zmíněných oblastech vinná réva nejen pěstovala, ale taky se bobule již lisovaly na nápoj. Dokonce dnes víme, že víno již tehdy bylo rozlišeno na několik kategorií, pěstovalo se nejméně osm odrůd. Kromě dokladů ve starém písemnictví existují i další doklady. V egyptských hrobkách byla dokonce nalezena semena révy. To značí nejen to, že se réva pěstovala, ale taky oblíbenost a vzácnost plodů, neboť mocné vrstvy se nechávaly pohřbívat pouze se svým významným majetkem a bohatstvím.  Další, o něco mladší, záznamy pocházejí taky ze starého Řecka a Kréty. Oborníci se dnes domnívají, že právě odsud se víno začalo vyvážet a postupně se dostalo do celé Evropy. Réva se začala pěstovat na dalších místech, příhodné podmínky mělo taky Španělsko nebo oblast jižní Itálie.  Zjistěte víc v knize o vínech: Jedná se již o 3. vydání atlasu pro milovníky vína. V této příručce je do jednoho svazku shrnuto vše, co se lze o víně dozvědět. Je to jak průvodce po zemích i oblastech, v nichž se pěstuje vinná réva, tak také ideální rádce při nákupu vína. Každý, kdo se zajímá o víno, zde najde celou řadu praktických informací počínaje pěstováním vinné révy přes základní pravidla degustace až po doporučení, která vína se nejlépe hodí k určitým jídlům.  
Zobrazit článek >
 
Feng Shui a pravidla stolování II
Na jaké další zásady se ještě při stolování zaměřit? Vytvořte dokonalé prostředí pro vaši návštěvu nebo rodinu pomocí praktik Feng Shui. Zvládla jste první lekci?  Při usazování byste neměla nikoho nechat sedět zády k oknu ani ke dveřím, to přivádí jistou nervozitu, která u žádného stolu není žádaná. Na stůl byste měla nosit chody postupně. Mělo by jich být minimálně šest. Velké číslo totiž značí bohatství, nedělejte vaši domácnost chudší. Předkrm, polévka, hlavní jídlo, zákusek a co ještě? Třeba kousek ovoce. Káva se taky počítá. Mísa s ovocem by na stole měla stát celou dobu. Měla by být vystavena již před příchodem hostů. Čerstvé ovoce je totiž symbolem zdraví všech příslušníků hostiny. Vše servírujte do čistého, na stůl nesmí padnout ani poškozené nádobí. Všechny příbory, nutné k jednotlivým pokrmům, by měly být vyskládané již na stole. Při skládání nožů a vidliček na stůl si dejte pozor na to, aby jejich hroty na nikoho nemířily. Tuto situaci lehce vyřešíte ubrouskem, který necháte přes hroty položený. Ani nálevky čajových konviček či servírovacích omáčkových misek by neměly mířit na žádného účastníka večeře. Základem nejen učení Feng Shui, ale taky stravovacích návyků je jíst pomalu a v klidu. Každé sousto by si vaši hosté zkrátka měli vychutnat. A nyní už stačí, popřát vám dobrou chuť! Luxusní konvičku na mléko do kávy najdete zde. ​​ ​​​​​  
Zobrazit článek >
 
Oči kočičí s tekutými očními linkami Double Wear
Dnešní doba nabízí nepřeberné množství přípravků pro vytvoření očních linek: kajalové tužky fix na linky tekuté oční linky Kajalové tužky - můžete si vybírat z mnoha barevných variací. Aplikace linek je docela jednoduchou záležitostí, avšak na úkor výdrže! Linky ve fixu - zlatá střední cesta pro začátečnice. Tekuté oční linky - chce to cvik, ale já osobně bych si dovolila popřít výrok, že jejich aplikace spadá mezi ty nejnáročnější. Já je prakticky používám stále....možná proto se mi jejich aplikace vryla do umu. Nedám na ně dopustit už jen z toho důvodu, že jejich výdrž je dlouhotrvající a pigmentace velmi vysoká. Tudíž, pokud si potrpíte na syté oční liky - stávají se tyto oční linky pravou volbou! Až si budete malovat oční linku, dbejte na tvar vašich očí. Například na oči, které jsou posazené blízko usebe, aplikujte oční linku dále od vnitřního koutku. U očí, které mají spadené vnější koutky, nedotahujte linku až k vnějšímu koutku a spíše se snažte linku v konečné fázi zvednout. JDEME NA TO: Tekutou oční linku nanášejte zásadně na dokonale odlíčené oční víčko. Pro snažší aplikaci si můžete na víčku natečkovat směr linky, kudy povedete tah. S aplikací začněte od vnitřního koutku. Kopírujte linii oka. Ve vnějšímkoutku linku mírně zvedněte. Nechte linku řádně zaschnout, než plně otevřete oči. Tekuté oční linky Double Wear (Zero-Smudge Liquid Eyeliner) zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz             
Zobrazit článek >