EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zajímavosti

 
Sirotčinec slečny Peregrinové
Už jste alespoň slyšeli o knize či filmu Sirotčinec slečny Peregrinové? Počet fanoušků této série knih stále přibývá. Pojďme si přiblížit první díl, který nese název Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti.   Autor této oblíbené knihy je Ransom Riggs, americký spisovatel a také filmař. Jeho kariéra začala tvorbou krátkých filmů a blogováním. Riggs svá nejvíce vydařená videa zvěřejňoval na internetu, a tak se taky dostal k práci na příručce The Sherlock Holmes Handbook, jež souvisela s filmem z roku 2009. Ještě více se však proslavil poté, co vznesl v nakladatelsví Quirk Books nápad stvořit obrázkovou knihu z jeho fotografií. Později byla idea upravena a dostal nabídku, aby sepsal příběh, související s těmito fotografiemi. A tak vznikla známá kniha Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Netrvalo dlouhou a příběh se stal bestsellerem. Chlapec Jacob byl od malička zasvěcen do příběhů svého dědečka. Ten mu vyprávěl historky ze svého dětství v sirotčinci ve Walesu, kde vyrůstal. Dozvídal se o zvláštních dětech s magickými schopnostmi a tajemné nestvůře. Jak Jacob vyrůstal, tak mu věřil čím dál méně. Dědeček mu ukazoval spoustu zajímavých fotografií, jim ale také nepřikládal velký význam. Jakmile však jeho dědeček zemřel podivnou smrtí, začala se Jacobovi zjevovat nestvůra, o které mu vyprávěl dědeček. To byla hlavní záminka pro Jacoba, aby požádal otce a poprosil ho, aby se s ním vydal na ostrov, odkud pocházely všechny dědečkovy příhody. Později po příjezdu zde ale našel pouze ruiny stavby, jež byla zničena za německého bombardování. Jak je tedy možné, že dopisy byly až z dalšího roku po této události? S kým si to dědeček psal? Existují zde opravdu nelidské bytosti? Takovéto a mnohé další otázky si začal Jacob pokládat. Objevil zde i další fotografie nápadně podobné těm, které vídal u dědečka. Příběh nás ještě více vtáhne do děje ve chvíli, kdy Jacob začne pronásledovat přízrak dítěte. Dozvídá se více informací o dětech, které zde před lety žily a seznamuje se s jejich charakterem. Byly to zlé děti? Má se Jacob bát? Jsou to jen přízraky a nebo děti stále žijí? Jacobovy prožitky překračují hranici nemožného. Jacob zkoumá svět o kterém dosud neměl ponětí. Jeho život je zajímavě dělen na dvě části. Dobu před vyprávěním jeho dědečka a dobu po něm.     O překlad knihy Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children se postarala Bronislava Grygová. Velkým plusem, který se týká věcné stránky knihy, jsou téměř děsivé a hrůzu nahánějící fotografie, které zdokonalují čtenářský prožitek. Riggs dokázal spojit velmi rozšířené téma holocaustu, židovských dětí a sirotčince s oblíbeným fantasy. Kniha je vhodná téměř pro všechny věkové kategorie. Středoškoláci hltají knihu díky záhadám a milostné zápletce, avšak nenudí se ani dospělí, kteří také ocení záhadu a mystéria. Roku 2011 se v USA stala kniha bestsellerem. V dalším roce jste už ani u nás nepotkali jediného vášnivého čtenáře, který by nepřečetl tento hit. Fanoušci se už dočkali i pokračování. Dalším dílem knihy je Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město. Roku 2016 vyšla třetí kniha, která má podtitul Knihovna duší. Příběh byl na motivy knihy zfilmován. Máte rádi tajemství a záhady a čas od času se pohybujete na kraji toho možného? Zajímá vás, jak se rozuzlí dědečkova životní záhada? Pokud ano, tak je tato kniha přímo pro vás! Přečtete ji jedním dechem a hned po vstřebání příběhu si budete muset pořídit druhý díl. Knihy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Pečujte o své nohy I.
Počasí je prozatím více deštivé a chladné, a proto ještě oblékáme kalhoty. Sukně nebo šortky ještě necháváme v záloze. Avšak, jak bývá v posledních letech pravidlem, z chladného počasí teploty rychle vyskočí na letní. A my, dámy, bychom měly být připravené. Zajisté se budete ptát, nač se máte připravit. Jak už jsem zmínila, naše sukně a šortky máme připravené a nyní zbývá připravit i naše nožky. Zimní období je symbolem teplého oblečení a proto péči o naše nohy spíše přehlížíme. Kalhotami nebo silnými punčochami se zamaskují kdejaké nedokonalosti. Jakmile se začne oteplovat, měníme huňaté oblečení za lehké kalhoty, šortky a sukně. A tak bychom se měly, milé dámy, na tuto odhalující akci nožek připravit! Zrohovatělá kůže na patách Přes zimu jsme tomuto nešvaru - zrohovatělé kůži - nedávaly moc pozornosti a nyní je čas ji důkladně, ale šetrně odstranit. Pokud se na odstranění důkladně připravíte, zbavíte se ztvrdlých otlaků docela snadno. Na suchou kůži použijeme pemzu nebo pilník. Můžete si připravit lázeň s teplou vodou (38oC), kam ponoříte chodidla, zhruba na 20 minut. Po namočení bude pokožka měkká a připravená na snadnější obrušování. Dále doporučujeme pravidlnou aplikaci KRÉMU NA ZMĚKČENÍ ZTVRDLÉ KŮŽE - SCHOLL: hloubkově hydratuje chrání před vysycháním a rohovatěním kůže osvěžuje, zklidňuje a dodává pružnost zanechá jemnou a hladkou pokožku Použití: Krém naneste v potřebném množství na poškozené oblasti nohou a jemně vmasírujte.
Zobrazit článek >
 
POŘIZOVÁNÍ FOTOGRAFIÍ A JEJICH SDÍLENÍ NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
Jak je to s pořizování a sdílením obrazových a jiných záznamů na sociálních sítích? Jaké fotografie mohu pořizovat a sdílet, a jaké nikoliv? Stále více uživatelů sociálních sítí řeší podobné otázky. Problematika sdílení cizího obsahu však není černobílá a je potřeba od sebe oddělit jednotlivé typové kategorie situací, které mohou nastat. Fotografie, jejichž zobrazení podoby člověka neumožňuje určit jeho totožnost Podle občanského zákoníku lze pořizovat fotografie pouze se svolením dotyčného, nicméně jen za předpokladu, že se jedná o takové zachycení podoby člověka, na jehož základě bude možné určit jeho totožnost. Lze se s určitostí domnívat, že pořízení fotografie, na které se vyskytuje shluk osob, jež nelze podle fotografie bezpečně identifikovat, nepodléhá zákonnému souhlasu. Jedná se například o Fotografie neznámých lidí, vyskytujících se na veřejném prostranství. Takové fotografie lze tedy i bezpečně sdílet na sociálních sítích. Opačná situace logicky nastává v okamžiku, kdy je dotyčný na fotografii vyobrazen tak, že lze určit jeho totožnost. Bude se jednat o takové fotografie, na kterých jsou jasně vyobrazeny rozpoznatelné obličejové rysy dotyčné osoby. Fotografie, jejichž zobrazení podoby člověka umožňuje určit jeho totožnost Jak bylo řečeno již shora, pořízení takové fotografie jednoznačně vyžaduje souhlas zachycené osoby. Existují však případy, ve kterých není souhlas vyžadován. Jedná se o následující případy: podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob podobizna, písemnost osobní povahy nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí na základě zákona k úřednímu účelu nebo v případě, že někdo veřejně vystoupí v záležitosti veřejného zájmu Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství V praxi to znamená, že lze pořizovat fotografie či jiné záznamy, pokud například pochází z kamerového systému ve vaší provozovně či domě. Je ale potřeba upozornit, že kamera, pokud je připevněna na fasádě nemovitosti, nesmí snímat celou ulici a měla by být namířena kupříkladu na vstup. Pořizovat fotografie či záznamy je povinna strpět úřední osoba, ovšem jen ta, která vystupuje v záležitosti veřejného zájmu, tedy nikoliv ta, která je v době pořízení fotografie mimo službu. Nakonec je třeba i zmínit případy, kdy se obrazové či jiné záznamy pořizují k vědeckým, uměleckým, tiskovým, rozhlasovým a televizním účelům. S takto získanými materiály však nemohou média nakládat zcela svévolně, ale tak aby zachyceným osobám nepůsobila nedůvodnou újmu. Sdílení fotografií podléhající autorské ochraně Podle občanského zákoníku je možné rozšiřovat podobu člověka, stejně jako u pořizování záznamů jeho podobu zachycujících, jen s jeho svolením. Pokud tedy máte svolení jak k samotnému pořízení fotografie, tak i k jejímu rozšiřování, můžete ji volně sdílet a samotná fotografie je vaším autorským dílem. V případě, že byla fotografie již jednou samotným autorem na sociálních sítích sdílena, je možné takovou fotografii znovu sdílet. Důvodem je, že autor fotografie dal podle občanského zákoníku souhlas s rozšiřováním již tím, že fotografii sdílel. Uplatní se však korektiv, podle kterého platí, že svolení autor dal pouze k rozšiřování obvyklým způsobem, jak je mohl vzhledem k okolnostem rozumně předpokládat. V praxi to tedy znamená, že autor fotografie předpokládá, že bude šířena po určité sociální síti, nikoliv třeba na všech. Zároveň platí, že taková fotografie nemůže být určena ke komerčním účelům, pokud nebyla udělena licence k jejímu užívání. Jestliže sdílíte fotografii k nekomerčním účelům, nemůže z vás její autor prakticky dostat žádnou náhradu. Problémem však může být, pokud zasáhnete do práv jiného, například poškozením na cti a lidské důstojnosti osoby. Jinými slovy, budete podobu člověka sdílet dehonestujícím způsobem či karikovat. Jiná situace pak nastává, když jde o veřejně činnou sobu a její jednání a chování odpovídá její karikatuře, viz rozhodnutí NS ve věci Pitomio. Závěrem lze zmínit, že omezení ve sdílení obsahu na sociálních sítích nespočívá pouze v platné zákonné úpravě, ale zpravidla je i obsahem individuálních podmínek sociálních sítí, s kterými jejich uživatelé vyjadřují souhlas již samotnou registrací. Sociální sítě pak většinou omezují sdílení obsahu motivovaného rasovou, etnickou, náboženskou či jinou nesnášenlivostí. Samozřejmostí je také zákaz šíření dětské pornografie a jiných materiálů, jejichž zveřejňování může porušovat trestní ale i jiné předpisy. Michael Kopecký Paralegal at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!
Roste-li vám na zahrádce nebo poblíž domu černý bez, máte po ruce celou přírodní lékárnu. Bez černý (Sambucus nigra L.) - je hojně rostoucí keř s intenzivně vonícími květy. Kvete od května do června a jeho plody dozrávají během měsíců srpna a září. Kromě označení černý bez se můžete setkat i s názvy: bezinky, kozičky, smradinky nebo psí bez. Je to velice ceněná léčivka. Ve farmacii se používají především bíložluté květy, ze kterých se připravují čaje a nálevy. Z bezinkových plodů se vyrábí chutný likér a z květů lze připravit vynikající osvěžující perlivý nápoj. Květy obsahují glykosidy, organické kyseliny, slizy, tříslovinu, silice aj. Působí potopudně, mírně protizánětlivě a mají močopudný účinek. Plody obsahují antokyanová barviva, organické kyseliny, kyanogenní glykosidy, vitamíny B, C, A, pektin aj. Šťáva z čerstvých plodů působí projímavě. Sušené květy se přidávají do čajových směsí, které působí proti horečkám při nachlazení. Taktéž podporují pocení a snížení teploty. Příznivé účinky mají i proti kašli a zahlenění. Přečtěte si více o tomto bylinném záraku v knize "Černý bez". Kniha vás provede historií a botanikou, dozvíte se zde o síle, která se ukrývá v černém bezu, co vše lze z této byliny využít k léčitelství, jak využít černý bez v Kneippově terapii a mnoho zajímavých a užitečných receptů.  
Zobrazit článek >
 
Růžová voda, pohlazení pro vaši pleť
Delší dobu jsem se pídila po pleťové vodě, která by vyhovovala mojí smíšené a zároveň citlivé pleti. Občas se mi na pleti objeví nějaké to zarudnutí z mrazivého počasí, pupínek či vyrážka ze sluníčka. Vyzkoušela jsem mnoho pleťových vod, jednoho dne jsem však sáhla po, již na první pohled, zajímavé lahvičce s názvem BIO RŮŽOVÁ VODA.  Za sebe musím prohlásit, že je skvělá! Nebudu psát, že z pleti odstraní veškeré problémy mávnutím kouzelného proutku, ale je báječná v tom, že urychluje hojení drobného poškození pleti. Vyzkoušela jsem její účinky i jako obklad na unavené oči a taktéž mohu pochválit výsledek působení a to nejen na oční okolí, ale i jako příjemnou vonnou relaxaci. Kosmetika Purity Vision v sobě spojuje nejnovější vědecké poznatky spolu s tradičními a časem prověřenými postupy. Produkty značky Purity Vision mají certifikát BIO kvality a zajišťují skutečně prvotřídní péči o pokožku celého těla. Značka Purity Vision se zaměřuje zejména na maximální kvalitu svých produktů a šetrnost k přírodě.Značka Purity Vision se inspiruje moudrostí prastarých kultur, a to nejlepší z nich přináší v podobě vysoce kvalitní moderní kosmetiky. Společnost také respektuje ekologické hledisko svých produktů, a to jak při výrobě, tak při přepravě a prodeji.Purity Vision podporuje sociální projekty v rozvojových zemích po celém světě a sleduje trendy ve výživě a v péči o lidské zdraví. Cílem značky Purity Vision je dosáhnout nejvyšší možné kvality svých výrobků, které vám poskytnou maximální komfort při péči o vaši krásu. Vlastnosti: má skvělé hydratační, protizánětlivé a dezinfekční účinky, zmírňuje projevy akné a výborně čistí pleť, blahodárně působí i na oční okolí, které omlazuje a navíc zmírňuje únavu očí, pro svou jemnost ji ocení i citlivá dětská pokožka, udržuje pH pleti v rovnováze, zklidňuje a chladí pokožku spálenou sluncem, muži ji milují jako zklidňující vodu po holení, výborná jako osvěžující a voňavá součást do koktejlů, dezertů a sladkých pokrmů. Výborná na čištění a osvěžení pleti či fixaci make-upu. Vyrovnává pH, hydratuje a zpevňuje pleť. Omezuje vznik vrásek. Působí protizánětlivě a hojivě. Pomáhá při akné, po slunění, holení nebo jakémkoliv podráždění pokožky. Ideální jako regenerující obklad na unavené, oteklé nebo podrážděné oči. Urychluje hojení drobných ranek.  Výborná i pro velmi citlivou pokožku dětí či alergicky reagující pleť. Absolutně bez aditiv, konzervantů, stabilizátorů nebo jiných příměsí. Jak používat Růžová voda je natolik čistá, že ji můžete přidat pro neopakovatelnou vůni a chuť do krémů, palačinek, muffinů či koláčů. Oceníte ji i ve zmrzlině, marcipánu či sušenkách. Nebo přičaruje speciální kouzlo vínu či šampaňskému. Z obyčejného pudingu vytvoří nezapomenutelnou pochoutku a její vůně z Vás učiní bohyni koktejlů. Dále dokáže osvěžit a pohladit duši, stačí přidat několik kapek do vody a vytvořit tak harmonizující nápoj.   Růžovou vodu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE    
Zobrazit článek >
 
Oči kočičí s tekutými očními linkami Double Wear
Dnešní doba nabízí nepřeberné množství přípravků pro vytvoření očních linek: kajalové tužky fix na linky tekuté oční linky Kajalové tužky - můžete si vybírat z mnoha barevných variací. Aplikace linek je docela jednoduchou záležitostí, avšak na úkor výdrže! Linky ve fixu - zlatá střední cesta pro začátečnice. Tekuté oční linky - chce to cvik, ale já osobně bych si dovolila popřít výrok, že jejich aplikace spadá mezi ty nejnáročnější. Já je prakticky používám stále....možná proto se mi jejich aplikace vryla do umu. Nedám na ně dopustit už jen z toho důvodu, že jejich výdrž je dlouhotrvající a pigmentace velmi vysoká. Tudíž, pokud si potrpíte na syté oční liky - stávají se tyto oční linky pravou volbou! Až si budete malovat oční linku, dbejte na tvar vašich očí. Například na oči, které jsou posazené blízko usebe, aplikujte oční linku dále od vnitřního koutku. U očí, které mají spadené vnější koutky, nedotahujte linku až k vnějšímu koutku a spíše se snažte linku v konečné fázi zvednout. JDEME NA TO: Tekutou oční linku nanášejte zásadně na dokonale odlíčené oční víčko. Pro snažší aplikaci si můžete na víčku natečkovat směr linky, kudy povedete tah. S aplikací začněte od vnitřního koutku. Kopírujte linii oka. Ve vnějšímkoutku linku mírně zvedněte. Nechte linku řádně zaschnout, než plně otevřete oči. Tekuté oční linky Double Wear (Zero-Smudge Liquid Eyeliner) zakoupíte v eshopu zde: krasa.eiffeloptic.cz             
Zobrazit článek >
 
Kamna do vaší kuchyně
Pokud chcete být nazávislí na elektrické energii nebo plynu, pořiďte si kamna nebo sporák na tuhá paliva. Hodí se nejen na chatu, ale taktéž se stanou výborným pomocníkem ve vaší kuchyni. Na kamnech či sporáku můžete vařit po celý rok. Taktéž slouží k vytápění vašeho interiéru. Avšak podmínkou pro jejich plnohodnotné využívání je komínový tah. Při koupi kamen nebo sporáku neopoměňte následující požadavky: na rozměry účel k jakému bude sloužit na výkon Co se týče výkonu, je dobré vědět, že kamna se vyrábějí spíše v menších rozměrech a jejich výkon je nižší. Naopak sporáky mají větší rozměry a taktéž i vyšší výkon. U sporáku můžete využít větší plochu na vaření a velmi kvalitní troubu na pečení.  Pokud budeme vybírat kamna nebo sporák i z důvodu vytápění, důležitým aspektem je: tepelná ztráta objektu V neposlední řadě je i správný výběr kvalitního paliva. Proto dbejte na topení s dobře vysušeným dřevem a kvalitními briketami. V opačném případě se spotřebič zadehtuje a bude méně výhřevný. Při zátopu používejte: novinový papír malé třísky z měkkého dřeva Regulace intezity hoření se provádí množstvím paliva a přívodem vzduchu. Lépe je, když budete spotřebič postupně rozehřívat, aby nedošlo k tepelnému šoku. K čištění spotřebiče existují skvělé čistící přípravky z produkce českých firem (př. Druchema). V našem e-shopu zakoupíte čistící prostředek pro domácnost "ECOVER". Čistící prostředek pro domácnost s rozprašovačem čistí mastnotu a špínu, efektivně využívá sílu přírody. Je bezpečný k čištění ploch, které přijdou do styku s potravinami, má široké využití na veškeré povrchy v domácnosti. Přípravek zakoupíte v našem e-shopu : DOMÁCNOST      
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti ze světa zraku I
Přečtěte si text s oční tematikou z trochu jiného soudku. Následující krátká série článků vás poučí, překvapí a možná i trochu pobaví. Jak ovlivňuje barva očí naše tělo? Co zrak a zvířata? Které pohlaví mrká častěji? Odpovědi na tyto otázky a mnohá další zajímavá fakta najdete v našem článku.  Oči jsou orgánem, který se hojí v neuvěřitelně rychlém čase. I s těžším zánětem si oko dokáže do jisté míry poradit i přes noc. Poškrábání rohovky se ztratí během neskutečných 48 hodin. Zaznamenala jste již rychlost hojení oka sama nebo vás tento fakt překvapil?  Málokteří zvířecí tvorové se mohou pochlubit lepším zrakem než lidé. Předhánějí nás někteří ptáci v čele s orlem nebo primáti. Asi nepřekvapivě pro vás nejhůře vidí hmyz. Mouchy jsou na tom proti komárovi ještě dobře, neboť právě zmíněný bodavý tvor (ne)vidí skoro tak jako slepý člověk.  Zrak se u lidí vyvíjí zhruba do sedmi let věku. Oči a jejich funkce se sice profilují už od doby, kdy je dítě u matky v břiše, avšak pravý vývoj nastává až po narození. Je zajímavé, že dítě při oslavě svých prvních narozenin vidí pouze třicet procent toho, co dospělý zdravý člověk. Kvalita zraku tedy zcela neodpovídá tomu našemu. Pro správný vývoj očí je třeba dítě zásobovat leporely, barevnými hračkami a jinými předměty, díky kterým si jedinec zlepšuje svůj zrak. V průběhu let se vyvíjí především ostrost zraku.  Vyzkoušejte naše oční kapky se zvlhčujícím účinkem a výtažkem ze slézu a s kyselinou hyaluronovou.   
Zobrazit článek >
 
Chorvatsko: BUZET
Buzet se nachází na samém severu Istrie nedaleko hranic se Slovinskem. Jeho historické jádro, pocházející ze středověku, leží na kopci nad úrodným údolím nejdelší istrijské řeky - Mirny. Dnes je Buzet obecně známý jako "město lanýžů ", protože lesy podél řeky Mirny jsou obzvláště bohaté na tuto božskou hlízu. Podle některých názorů je bílý lanýž z Istrie stejně tak dobrý jako nejslavnější bílý lanýže z italského regionu Alba. Na počest tohoto lanýže se každoročně konají slavnostní dny lanýžů v měsících září a říjnu. O druhém víkendu v září se v Buzetu koná velká slavnostní akce, kdy se smaží obrovská omeleta (obecně známá jako "fritada" nebo "fritaja"). Výroba obrovské omelety pojme více než 2 000 vajec a 10 kilogramů strouhanky. Připravuje se na obrovské pánevi.  Historické jádro představuje všechna slohová období od 13. do 19. století. Konečnou image městečka však nejvíce vystihuje gotika z doby benátského panství. Na Titově náměstí stojí kostel Panny Marie, který svou nynější barokní podobu získal v 18. století. Interiér kostela zdobí malby, na kterých je zobrazen Ježíš Kristus a evangelisté. V městečku stojí za pozornost také Vlastivědné muzeum s archeologickými a národopisnými sbírkami. Kromě milovníků historie se v těchto místech bude určitě líbit i příznivcům adrenalinu. Nedaleko od městečka se totiž nachází kopec Raspadalica, který je vyhlášeným centrem extrémních sportů. Skalní lezci tu mají k dispozici kromě umělé stěny asi kolem dvaceti lezeckých cest se stupněm obtížnosti od 4 do 10. Oblast poskytuje také možnost účastnit se speleologických aktivit a přímo z vrchu Raspadalice začínají své lety příznivci paraglidingu. Nabízí se tu také možnost vyjížděk na koni. Historie: Oblast Buzeština byla osídlena již od starověku. Důkazem toho jsou prehistorické zbytky kamenných objektů nacházejících se v Golupské jeskyni, Podřebářské jeskyni a v některých dalších jeskyních. V době bronzové tuto část obývaly Illyrianské kmeny, kdy zde začali stavět osadu obklopenou stěnami. Od r. 177 do r. 476 let byla tato oblast pod římskou nadvládou. V době morové epidemie utrpěl Buzet značnou ztrátu obyvatel, tudíž v roce 192 jeho obyvatelé věnovali pamětní desku bohyni Augustě za ochranu města Buzet. Na konci 8. století byla Istrie pod vládou Franků, kteří zde zavedli feudální systém. K ochraně franských majetků byly vybudovány města. Z tohoto období pocházejí pozůstatky měst Crni Grad, Bijeli Grad nad Ročko Polje a zámek Petrapilosa v údolí řeky Bračana. Od roku 1421 získal Buzet aquileiánský patriarcha a od té doby až do roku 1797 se dostal pod benátskou vládou. V polovině 16. století Buzet prosperoval, protože se jednalo o poměrně klidné období. Byla to doba, kdy se vyvíjela řemesla, byla věnována pozornost možným nepřátelským útokům, zajištění zbraní a opevnění městských hradeb. V té době byla zrekonstruována Malá brána (mala šterna) a byla postavena i Velká brána (velika šterna). Po pádu benátské republiky se Istrie dostala pod rakouskou správu, která trvala do roku 1918. V 19. a počátku 20. století se v rámci národního oživení uskutečnil boj o rovnost chorvatského lidu v oblasti politiky, kultury, ekonomiky a vzdělávání. V roce 1887 se obec Buzet dostala pod chorvatskou vládu a Fran Flego se stal jeho prvním starostou.
Zobrazit článek >
 
Ohňostroj a přání
Je to tu! Konec roku 2017 se blíží ke svému konci. Každému z nás se v hlavě honí mnoho myšlenek, nejen to, jak si co nejvíce užít zbytky starého roku a jak nejlépe přivítat rok nový, ale taktéž bilancujeme nad tím co nám rok 2017 dal i vzal. Lidé si počínají sestavovat různá předsevzetí, která si dají do nového roku 2018. Já osobně si žádná pevná předsevzetí nedávám, mám svůj plán, který si chci v životě splnit a něco prostě potřebuje delší dobu na svoji realizaci než jeden rok. K oslavám neodmyslitelně patří ohňostroj. Pojďme se o něm dozvědět pár informací z historie: K ohňostroji se váže střelný prach, to každý ví. Proto zapátrejme v Číně, jak se právě u nich tato barevná nebzská hra vyvíjela. za dynastie Han se používal pražený bambus, který vydával velké rány, k odehnání zlých duchů střelný prach byl údajně vynalezený za dynastie Sui a Tang (581 - 907 n. l.) do Evropy se výroba střelného prachu dostala až ve 13. st. n. l. k výrobě střelného prachu se užíval sanytr (ledek draselný) nejvíce ohňostrojů se pořádalo při oslavách za vlády Rudolfa II. Habsburského v Americe se použil ohňostroj k oslavě prvního svátku Dne nezávislosti v r. 1777   Především na sebe dávejte pozor až budete odpalovat ten váš ohňostroj a myslete také na naše čtyřnohé kamarády, kteří hlasitým projevem ohňostroje velmi trpí. A nakonec mi dovolte, abych Vám popřála příjemnou oslavu posledních chvilek roku 2017 a povedený vstup do roku 2018. V novém roce mějte dosti pevného zdraví, studijních a profesních úspěchů, šťastný rodinný a osobní život, taktéž obrovskou náruč optimismu a neustálý úsměv na tváři!  
Zobrazit článek >
 
ALVEO
PRODUKT: Alveo 950 ml - harmonizační bylinné tonikum. Jedná se o směs 26 extraktů z rostlin pocházejících z různých částí naší planety a všeobecně známých svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Pro výrobu produktu Alveo jsou používány pouze rostliny pěstované tradičními metodami bez použití chemikálií. Kvalita a čistota je navíc neustále kontrolována odbornou laboratoří. Proces extrakce probíhá bez použití alkoholu a rozpouštědel. Alveo neobsahuje žádné cizorodé látky. Celý proces je standardizován tak, aby bylo zaručeno identické složení každého výrobku. Pravidelným užíváním přípravku Alveo získává organismus přirozenou rovnováhu. Harmonizace a tonizace imunitního systému je garantem pevného zdraví. Celoroční konzumací tohoto přípravku jednoduše a efektivně doplňujeme tělu vzácné fytochemikálie, které společně s dalšími čistě přírodními složkami rostlinného původu působí na naše buňkové struktury. VHODNÉ na: pročišťuje celý organismus a optimalizuje funkci imunitního systému, napomáhá proti alergiím, podporuje srdeční činnost, upravuje krevní tlak, prokrvuje kapiláry, napomáhá snížení hladiny cholesterolu, ovlivňuje funkci trávicího traktu, reguluje hladiny cukru, upravuje střevní mikroflóru, stimuluje činnost jater, žlučníku a ledvin, preventivně působí proti revmatismu a artróze, urychluje a reguluje látkovou výměnu, snižuje obsah balastních látek a toxinů ve tkáni, kladně ovlivňuje potenci a reprodukční orgány, podporuje rychlejší vyplavení kyseliny mléčné ze svalů, je účinný antioxidant, který napomáhá tělu aktivně odbourávat toxiny a zajišťovat celkovou ochranu a revitalizaci, okysličuje mozkové buňky, zlepšuje soustředění, uklidňuje při stresovém zatížení, podporuje buněčné množení a regeneraci všech tkání, má vliv na zpomalení stárnutí, má příznivý vliv na centrální nervovou soustavu. Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDRAVÍ
Zobrazit článek >
 
Recept: Chlebové kroužky
RECEPT: Chlebové kroužky Ingredience: 350 g jemné celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání plechu sezamová semínka na ozdobení kroužků Postup: Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody a vše důkladně promícháme.  Těsto položíme na pracovní plochu posypanou bílou moukou. Ještě sedm minut důkladně těsto hněteme. Poté ho přesuneme do mírně vymaštěné mísy a necháme přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem. Nakynuté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a znovu pečlivě prohněteme. Vytvarujeme kroužky, které posypeme sezamovým semínkem. Potom je přemístíme na plech a necháme kroužky ještě hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem. Předehřejeme si elektrickou troubu na 220oC, horkovzdušnou na 200oC. Ostrým nožem uděláme na kroužcích několik zářezů. Pečeme 30 minut, dokud kroužky nezezlátnou a na poklep nezní dutě. Upečené chlebové kroužky necháme vychladnout na drátěné mřížce. Toto těsto můžete využít i na upečení celého bochníku. K pečení chleba je skvělou volbou "PEKÁRNA CHLEBA S BEZLEPKOVÝM PROGRAMEM", kterou zakoupíte v našem e-shopu  : ZDRAVÍ  
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Kuba I
Jak se žije na ostrově Kuba? Na co se před cestou připravit? Co si s sebou sbalit a kam se nezapomenout podívat? To vše vám prozradím v následující trojici článků. Jistě se dozvíte spoustu nových informací. Největší ostrovním státem Karibiku je Kuba. Patří do souostroví Velkých Antil. Mimo hlavní ostrov se pyšní dalšími čtyřmi tisíci ostrůvky. Ty jsou rozděleny do dvou hlavních skupin. Ostrovy se zdroji pitné vody se nazývají Isla. Pod názvem Caya se skrývají ostrovy s nulovým přísunem pitné vody. Na většině území se nachází nížiny. Při pobřeží velmi často narazíte na korálové útesy a atoly. Kuba se nachází v tropech, celoročně je ovlivňován pasáty. Pamatujte, že před cestou na Kubu si potřebujete zařídit cestovní vízum. S tím vám může pomoci cestovní kancelář. Na měsíc vás vízum vyjde asi na 650 Kč. Další podmínkou pro vstup do země je taky přihlašovací formulář, do kterého vyplníte své osobní údaje včetně místa pobytu. Dále je vaší povinností zaplatit si zdravotní pojištění, vyplníte taky zdravotní formulář. Pokud vše řádně neprovedete ještě v České republice, budete nuceni veškeré výkony učinit na místě, konkrétně na letišti. S penězi je to na Kubě trochu složitější. Kubánci mají měny dvě. Kubánské peso CUP používají hlavně maloobchodníci. Běžně za tuto měnu nakoupíte místní ovoce, zeleninu a jiné farmářské výrobky. Konvertibilním pesem CUC budete moci platit v obchodních řetězcích, ve většině hotelů, taky v restauracích. Některé společnosti však přijímají měny obě. Při vstupu na Kubu je dobré vyměnit si své peníze hlavně za primární měnu CUC, avšak bude se vám hodit i menší hodnota CUP. Na Kubě se domluvíte hlavně Španělsky. Přibalte si s sebou španělskou konverzaci a průvodce. Anglicky umí menší skupina lidí. V hotelech a větších centrech je anglický jazyk samozřejmostí.  Knihu Španělština nejen pro samouky najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Cestujeme do Slovinska - užitečné fráze
Ovládáte-li nějaký světový jazyk, angličtinu nebo němčinu, domluvíte se téměř kdekoliv v Evropě. Někdy však narazíte na situace, kdy se potkáte s někým, kdo ony dva světové jazyky neovládá, a pokud budete něco potřebovat najít nebo se jen optat, budete mít velké plus, když si o to budete umět říci v daném jazyce. A to platí i slovinštině. Slovinsko je velice krásná země, kde si každý najde to své. Jsou zde nádherné hory, taktéž zde najdete příjemná přímořská letoviska, nádhernou krajinu pro turistiku a cyklotoulky. Vydáte-li se do některého z měst či městeček na jejich prohlídku, následující fráze se vám mohou hodit: Dobrý den.     Dober dan. Kde mohu sehnat mapu města?     Kje lahko dobim načrt mesta? (Kje lachko dobim načrt mesta?) Kolik stojí tato mapka?     Koliko stane ta načrt? (Koliko stane ta načrt?) Chtěli bychom se podívat na nějaké kostely/památníky.     Radi bi si ogledati kakšne cerkve/spomenike. (Radi bi si ogledati kakšne cerkve/spomenike.) Jak dlouho prohlídka trvá?     Koliko časa traja vodenje? (Koliko časa traja vodenje?) Platí se tu vstupné?     Ali se plača vstopnina? (Ali se plača vstopnina?) Kde dostanu vstupenky?     Kje dobim vstopnice? (Kje dobim vstopnice?) Jsou tady někde veřejné záchodky?     Ali so tu javna stranišča? (Ali so tu jauna stranišča?) Bebuďte na svých cestách bezradní, a nebojte se zeptat nebo si o něco říci. S příručkou SLOVINŠTINA KONVERZACE vám to půjde jedna radost.  
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Hořčičný a dýňový olej, olej z lískových oříšků
Hořčičný olej Hořčičný olej je významný hlavně v tom ohledu, že podporuje trávení. Používá se zejména ve východním světě, kde tvoří dokonce složku medicínských produktů. U nás by se však tento olej ve své tradiční podobě neměl vůbec vyskytovat, neboť obsahuje látky, které mohou mít negativní vliv na některé orgány. Olej z lískových oříšků Lisováním oříškových jader lze také získat olej. Plodů bude však potřeba poměrně dost, oříšky jsou sice bohaté na olejovou složku, ale i přesto je na jednu sklenici oleje třeba několik kilo ořechů. Tento fakt už sám naznačuje, že cena za lískový olej bude poměrně vysoká. Takové chuti se vám však díky žádnému jinému oleji nedostane. Jemně sladká a tak akorát aromatická chuť je k nezaplacení, hlavně v studených, ideálně přímo vychlazených, pokrmech. Dýňový olej Dýňový olej se vyrábí pouze ze semen dýně oranžové. Jedná se o zdraví prospěšné dochucovadlo. Obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin C a E. Kromě nich se uživatelé oleje mohou těšit z aminokyselin, esenciálních mastných kyselin, manganu, železa, mědi, vápníků nebo selenu. Olej má mnoho zdravotních účinků, pomáhá s léčbou prostaty, podporuje aktivní sexuální život, zvyšuje i milostný apetit. Olej má vliv taky na krásu. Dodává sílu vlasům a nehtům. Dýňový olej používejte za studena, do teplých pokrmů se nehodí, neboť při ohřevu ztrácí některé své účinné látky. 
Zobrazit článek >
 
Co jste o spánku nevěděla II
A pokračujeme! Je tu další dávka zajímavostí. Některé z nich vás dostanou! Nejčastějším pocitem ve spánku je úzkost. Toto tvrzení platí jak u žen, tak i u mužů. Rodíl mezi sněním mužů a žen tvoří vystupující postavy. Zatímco v ženských snech se vyskytuje nejčastěji přibližně stejný počet žen a mužů, v mužských snech mají zastoupení ze 70% pánové. Mužské sny taky bývají agresivnější. Napadlo vás někdy, proč se vlastně ve spánku musíte přikrýt? Když například sedíte u stolu, jak to, že peřinu nepotřebujete? Je to tím, že ve spánku a chvíli před ním dochází ke snížení vaší tělesné teploty. Chvíli po usnutí se taky rapidně sníží váš krevní tlak. Počet tepů srdce může klesnout až na polovinu. Nedostatek spánku zvyšuje chuť k jídlu. Při spaní si totiž tělo tvoří leptin, hormon, který snižuje chuť k jídlu a odbourává hormon grelin, který chuť k jídlu naopak přivolává. Navíc při nedostatku spánku můžete přibírat až 0,9 kg za týden, i když budete jíst stejně jako obvykle. Je vědecky prokázáno, že spánek některých lidí je ovlivněn pohybem měsíce. Na světě existuje poměrně velké množství lidí, kterým usnutí při úplňku trvá až o patnáct minut déle. Nepatříte do této skupiny i vy? Existují lidé, kteří trpí nekontrolovatelnými záchvaty spánku, takzvanou chorobnou ospalostí neboli narkolepsií. Tito lidé nedokáží spánek kontrolovat a záchvat je může popadnout kdykoliv a kdekoliv. Nemoc se odstraňuje velmi těžce. U většiny lidí se to ani nepodaří. Doktoři se pak snaží alespoň snížit častost přílivových spánkových vln. Jedním z faktorů této nemoci je dědičnost. Pořiďte si luxusní budík se světlem Ecomed, najdete ho zde. Dobrý start do nového dne! 
Zobrazit článek >
 
Péčujte o pokožku na dekoltu a poprsí
Jste-li ženou, která o sebe ráda pečuje a dopřává si jen to nejlepší, určitě jste zvyklá na pravidelnou péči o pleť na Vašem obličeji, dekoltu i poprsí. Nejen okolo očí, rtů a na čele se tvoří vrásky. Věk ženy bývá viditelný i na pokožce krku. Pravidelnou a výživnou péči dopřejte Vašemu dekoltu a poprsí s přípravkem Sisley Phytobuste. Jedná se o zpevňující přípravek na dekolt a poprsí. Viditelným způsobem zpevní a posílí pokožku v oblasti dekoltu, odstraňuje její napětí, okamžitě ji zklidňuje a zabraňuje jejímu podráždění. Zajišťuje hloubkovou hydrataci a zvyšuje zásobu vody v pokožce pro její nepřetržitou ochranu. Dokonale prozáří mdlou a unavenou pokožku, znatelně revitalizuje její vzhled tak, že vypadá mladistvěji a pevněji. Přípravek účinně vyživuje a odstraňuje známky únavy pokožky, zanechává ji dokonale vyhlazenou a hebkou. Zpevňující přípravek na dekolt a poprsí Phytobuste je vhodný pro pravidelné užívání. Již po několika dnech budou zcela vyhlazeny vrásky, povislá a ochablá pokožka se zpevní. Přednost tohoto přípravku spočívá především ve využívání esenciálních olejů, které jsou obohaceny o zcela přírodní ingredience různých rostlinných druhů. Zpevněný a přitažlivý dekolt je přáním všech žen. Který muž by neocenil vzrušující pohled na ženu s krásným dekoltem a poprsím? Každá žena by měla věnovat mimořádnou péči právě tomuto přírodnímu daru a v této péči má nyní mocného pomocníka. Buďte náročná, buďte atraktivní, buďte krásná! Účinky: zpevňuje a vyhlazuje pokožku v oblasti dekoltu odstraňuje napětí pokožky zklidňuje a zabraňuje podráždění zajišťuje hloubkovou hydrataci obnovuje prozáření mdlé a unavené pokožky znatelně revitalizuje vzhled pokožky účinně vyživuje a dodává pokožce mladistvější vzhled vyživuje a osvěžuje pokožku zanechává pokožku dokonale vyhlazenou a hebkou odstraňuje vrásky a zpevňuje povislou a ochablou pokožku
Zobrazit článek >
 
Pověsti staré Prahy – Magdalena Wagnerová
  Praha byla založena podle legendy v 8. století českou kněžnou a věštkyní Libuší a jejím manželem Přemyslem, který byl zakladatelem dynastie Přemyslovců. Podle legendy vyšla Libuše na skalnatý útes, který byl vysoko nad Vltavou a prorokovala „Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat“. Posléze na místě nařídila vystavět hrad a město nazvala Praha.   Jedno z velmi důležitých kultovních míst se stal ostroh nad řekou Vltavou, kde nechal kníže Bořivoj postavit ke konci 9. století druhý křesťanský kostel v Čechách, který byl zasvěcený Panně Marii. Na počátku 10. století v době vlády Bořivojova syna Spytihněva I. Byla celá plošina ostrohu obehnána branným valem a vznikl zde knížecí palác. Tak byly v podstatě položeny základy Pražského hradu, kam přesídlil kníže se svojí družinou z Levého Hradce. Praha se centrem rodícího se českého státu. Není tedy divu, že Praha se za svou dlouhou existenci stala také rodištěm mnoho pověstí a legend, které přetrvávají do dnes. Kdo by neznal bájného Golema, kterého stvořil rabbi Löw. Pověst o pražském golemovi znají po celém světe a mnoho dobrodruhů a hledačů tajemství ročně přijíždí do Prahy, aby se vydali po stopách této tajemné pověsti. O Golemovi byla navíc zfilmována celá řada filmů, mezi nejznámější zcela jistě patří „Císařův pekař – Pekařův císař“. Mezi klasické pověsti patří i ta o vodníkovi, který prý dodnes žije na Pražském hradě. Pravidelně se prochází po Pražském hradě s podivným úsměvem a vždy, když ho chtěl, někdo sledovat zmizel mu v náhle se objevující mlze. Ovšem některé pověsti jsou založeny na skutečných nálezech, jako třeba ta o škrtícím kostlivci. Tato pověst se údajně zakládá na skutečných nálezech dvou koster ve Strahovském klášteru. Kostry tu byly nalezeny ve zvláštní pozici, kdy klečící kostru škrtila ležící kostra na hrobce. Na tomto místě byl pohřben hrabě Lažanský, který cítil vinu za to, že na Bílé Hoře Zabil člověka. Jeho kosti poté byly složeny pod chodbou do sakristie. Roku 1648, kdy Švédové drancovali Prahu, došlo i na samotný klášter. Vojáci vykrádali hroby, brali cínová víka rakví, zlaté prsteny a další cennosti.  Došlo i na hrobku v níž se nacházela kostra Lažanského. Jeden Švéd, který se vloupal do hrobky, byl náhle zavalen kamenem a kostra Lažanského ho začala škrtit, až do jeho smrti. Duše Švéda od té doby nemá klid a za chmurných nocí prochází chodbami kláštera a chytá se za kostnatý krk. Nejen tyto, ale i jiné pověsti naleznete v knize Magdaleny Wagnerové – Pověsti staré Prahy. Kniha tvoří soubor třiceti Pražských pověstí a legend, které dodnes fascinují návštěvníky Prahy. Není tedy divu, že tato místa lze dodnes navštívit a kniha se, tak stává atypickým a zábavným průvodcem, který rozhodně stojí za to vzít s sebou na procházku po krásné Praze.     Knihu zakoupíte zde
Zobrazit článek >
 
Lublaň - nádherné město i básnická sbírka
Lublaň je hlavní město Slovinska. Poprvé, když jsem tímto městem projížděla, po hlavním tahu z Kranje do Vrhniky, zapůsobilo na mne spíše smutně a zastarale. Avšak, pokud tudy projíždíte pravidelně, a uděláte si čas na prohlídku, Lublaň si vás získá. Je tedy nutné opustit ulice jako Šentvid, Celovška cesta nebo Tržaška cesta, najít si vhodné parkování a navštívit střed města, což je skvost architektury Josipa Plečnika. Jeho architekturu známe i z Pražského hradu nebo kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Co by vám nemělo v Lublani uniknout: Lublaňský hrad - tyčí se nad městem a řekou Lublanicí. Z hradeb a vyhlídkové věže se vám naskytnou nejkrásnější pohledy na město a okolí.  Staré město - nejstarší část města je součástí náměstí Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Některé domy mají stále středověkou architekturu, některé z nich byly v 16. a 17. století přestavěny do barokní podoby. Plečnikova tržnice - budova lublaňské tržnice pochází ze 40. let 20. století a je dílem slavného architekta Jože Plečnika. Stojí těsně u řeky Lublanice. Prešernovo náměstí - je hlavním lublaňským náměstím. Se starým městem ho spojuje zajímavá stavba trojmostí, jejímž autorem je Jože Plečnik. Pokud si rádi přečtete nějaké verše, určitě by vám neměla chybět básnická sbírka LUBLAŇ od slovinské básnířky a překladatelky Mety Kušar. Pochází z Lublaně, kde vystudovala slovinskou literaturu na FF. Vydala čtyři básnické sbírky: Madeira (1993), Hedvábí a len (1997), Lublaň (2004) a Jaspis (2008). 
Zobrazit článek >
 
Tuhá vs. tekutá mýdla I
Při mytí rukou by mělo být mýdlo samozřejmostí. Mýdlový produkt obsahuje změkčovače vody, které vám pomůžou k lepšímu odstranění bakterií z vašich prstů a dlaní. Navíc obsahují aktivní složky, které bakterie zahubí, a tak se nemusíte bát, že byste je například s jídlem dostala do těla. Mýdlo na ruce má kromě desinfekční vlastnosti taky ošetřující funkci. To znamená, že pokud si pořídíte mýdlo se zvýšeným obsahem olejů, vitaminů nebo jiných látek, zajistíte si nejen hebkost rukou každý den. Tuhá mýdla  Tuhá mýdla se považují za ta klasická. Jedná se o nejstarší přírodní výrobky na čištění těla, které fungovaly již před pěti tisíci lety. Již na hliněných tabulkách starých Sumerů najdeme o nich zmínku.  V současné době se na výrobu mýdel využívají tuky rostlinné i živočišné, dále loje a hydroxidy či uhličitany. Jejich základem je čistící pěna, která je obvykle obohacena o vitaminy a další látky. Mýdlo se nehodí pro suchou pokožku a taky na mytí pleti, ovšem k tomu není dobré užívat ani mýdlo tekuté.  Tuhá mýdla se vyznačují jemnou nebo vyšší zásaditostí, čímž mnohem lépe vyhovují lidem, kteří trpí překyselením organismu. Tuhé mýdlo bude přátelštější než kterékoliv jiné k lidem, kteří mají problém s plísněmi nebo je trápí záněty v těle.  V další části článku si můžete přečíst zajímavé informace o mýdlech tekutých. Teď ale můžete otestovat klasiku v podobě tuhého mýdla. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství vonných tyčinek II
Tyčinky byly hojně využívány taky k náboženským účelům. V buddhismu znamenaly magické vůně bylin dráhu pro spojení s vyššími světy. Přenášely blíž k bohu. Některé mixy vůní byly považovány za posvátné, jejich esence byly cítit v každém chrámu. Bible se také o tyčinkách zmiňuje. Další doklady jejich důležitosti nacházíme třeba ve staroegyptských textech.  V Egyptě mají esence, které se vkládaly nejen do tyčinek, zvláště pevnou tradici. Jejich přítomnost byla nutná při magických úkonech a pohřbívání mrtvých. Právě zde se pravděpodobně ke směsi začala přidávat pryskyřice, která se používala taktéž při ukládání těla.  Nezbytnou součástí vonných tyčinek je samozřejmě různorodé koření a jiné esence. Do směsi se přidávají bylinky, esenciální oleje, koření a taky dřevo.  Tyčinky se obvykle vyrábí ze směsi několika ingrediencí. Růže, vanilka, hřebíček, badyán, skořice, zázvor, taky med, olejíček a mnoho dalšího. Všechno pak doplňuje santalové či cedrové dřevo nebo kůra stromů.  Byla by chyba domnívat se, že všechny složky, ze kterých se tyčinky skládají, najdete v na území Asie. Mnohé suroviny se dováží z Afriky. Podle asijské tradice rozdělujeme vonné tyčinky na základě složení do dvou hlavních kategorií. První tvoří tyčinky vyrobené pouze z bylin a koření, doplněny mohou být esenciálním olejem.   
Zobrazit článek >
 
Poznejte Milán! I
Nevíte, kam zamířit na letní dobrodružství? Přinášíme vám nejen prázdninový tip na cestu. Co takhle podívat se do Milána, města na pomezí přímořského nádechu a evropského vnitrozemí. V naší sérii článků vám prozradíme několik tipů na cestu, ale hlavně vás seznámíme s těmi nejlepšími památkami a body, které nesmíte minout! Milánský dóm Milánský dóm aneb katedrála Narození Panny Marie tvoří jeden z hlavních symbolů města. Působí velkolepým dojmem. Na místě stojí už od roku 1386. Věděla jste, že se jedná o čtvrtou největší katedrálu na světě? V Itálii pak tvoří druhou největší katedrálu, a to hned po Bazilice svatého Petra ve Vatikánu. Jistě vás zaujme, že je celá stavba postavena z mramoru. Právě proto si doposud zachovává svou bělavou barvu. Jestliže vás lákají katedrály, nemůžete vynechat prohlídku interiéru! Ještě větší bomba je pak střešní terasa, ze které uvidíte na celé centrum města. Cestovatelé, kteří místo navštívili, doporučují vyjít na střechu před západem slunce, to vás prý čeká nezapomenutelný zážitek. Monte Napoleone Tak jako cizinci zavítají do naší pražské Pařížské, turisté se v Miláně povětšinou pouze prochází po Monte Napoleone, luxusní nákupní třídě. I když vás móda moc nebere, do známé ulice byste měla vyrazit, vždyť Milán se považuje za srdce celého módního průmyslu. Elegantní styl a kvalita, to je značka italské módy. Sídlí zde většina italských módních návrhářů. Konají se zde fashion weeks a další prestižní módní show.  
Zobrazit článek >
 
Degustace italských sýrů
Pokud nejsme znalci, můžeme být zmateni obrovskou nabídkou italských sýrů. Avšak ti z nás, kteří se určitým způsobem dokáží v sýrech orientovat, by si měli vybírat k degustaci speciální obchody, kde si své znalosti rozšíří a obohatí. Při degustaci je důležité, kdo bude sýr hodnotit, zda-li amatér nebo profesionál.  amatér - shromáždění a ocenění zvláštností daného sýra profesionál - hodnotí charakter sýra 4 fáze analýzy degustace: dotyková vizuální čichová chuťová 1. dotyková fáze - je to první informace o konzistenci, tvrdosti, zrnitosti, pružnosti a mastnosti sýra. 2. vizuální fáze - tato analýza není stoprocentní. V některých případech pohled vyvolá vjem, který ve skutečnosti znamená něco jiného. Například plně pokrytý sýr černou plísní může na pohled vypadat nevábně, ale na ochutnání je velmi lahodný. 3. čichová fáze - s touto fází se dostáváme do kontaktu při rozbalování či krájení sýra. Postupně se začnou uvolňovat aromatické substance. První vjemy, které vnímáme jsou živočišné, tedy z kterého mléka byl sýr vyroben. Dále vnímáme, zda-li je sýr čerstvý nebo uleželý. Při hodnocení se užívají výrazy jako: čerstvý květinový (čerstvá tráva, seno, česnek) ovocný (broskev, meruňka, jablko) máslo houba vařený kaštan sušené ovoce (ananas, kokos, banán) karamel chléb či chlebová kůrka 4. chuťová fáze - každý degustátor si musí nejprve uvědomit, že sýry mají různou konzistenci (pevnou či krémovou). Pro povzbuzení chuťových buněk je důležité, aby se sýr rozžvýkal a rovnoměrně se rozprostřel v ústech. První dojmy jsou: hořkost slanost pikantnost štiplavá chuť u uleželých sýrů (př. Pecorino Romano) je vhodná u čerstvých sýrů (př. Crescenza) je nevhodná sladkost  
Zobrazit článek >
 
Den matek a jeho tajemství I
Kdy se zrodil svátek matek a mateřství? Sahá historie tohoto dnu hluboko či nikoliv? Přečtěte si náš článek a dozvíte se víc. U nás Den matek připadá od dvacátého století na druhou neděli v květnu. Ve všech kulturách tomu tak ale není. Zatímco s Německem nebo v Rakouskem se na datu oslav shodneme, v arabských státech je tento svátek slaven o dva měsíce dřív, v Británii zase připadá na čtvrtou postní velikonoční neděli. I když oslava matek není ustálena a v mnohých zemích se datum svátku i jeho průběh liší, jedná se o jednu z nejstarších oslav, jejíž kořeny najdeme již v době starověkých civilizací. Den žen, matek i dívek byl kdysi spojován s oslavami plodnosti, které trvaly dokonce několik dní. Slavilo se hlavně jídlem. Lidé si dopřávali ty nejlepší pochutiny, ženy na chvíli mohly ,,vládnout‘‘. V Římě nebyla oslava mateřství o nic menší. Byla součástí každoročně očekávaného svátku Matronalia. Vývoj svátku takového, jaký známe dnes, můžete předpokládat spíše až ve středověku. Mnozí odborníci se shodují na tom, že oslavy matek započaly v Anglii. O Velikonocích, konkrétně na čtvrtou postní neděli, se totiž mohli všichni pracanti ve službách vrátit domů za rodinou. Služebnictvo se vracelo k matkám či celým rodinám. Tradiční součástí setkání členů rodiny byla návštěva kostela, do kterého kdysi všichni chodili. Již v této době byla neděle pojmenována Mothering day a nikdo už neporušil starý zvyk návratu domů. 
Zobrazit článek >
 
Upéct vánoční štólu? V troubě SHARP to hravě zvládnete!
Vánoční štóla je druhem vánočního pečiva, který pochází ze sousedního Německa. Svým tvarem představuje malého Ježíška zabaleného v plenkách. V našich domácnostech se peče jen zřídka, sice si ji můžete zakoupit v některém z obchodů s potravinami, kde je nabízejí ve vícero chuťových variantách, ale o té domácí víte, co jíte. Štóla je specifická tím, že ji musíte upéct nejméně tři týdny před Vánocemi. Musí se pořádně zaležet, aby se propojily všechny chutě a štóla změkla. Proto Vám přináším můj oblíbený recept už nyní, abyste si mohla přikoupit potřebné suroviny a včas se pustit do pečení. RECEPT: Vánoční štóla s marcipánem Ingredience: 240 g rozinek jumbo 50 g kandované směsi ovoce 3 pol. lžíce hnědého rumu 200 g celých mandlí 1 kostka droždí 150 ml mléka 130 g cukru krupice 200 g másla vejce 2 žloutky špetka soli 150 g marcipánu 3 lžíce griotky 500 g polohrubé mouky nastrouhaná kůra z jednoho menšího citronu vanilková esence moučkový cukr na husté posypání upečené štoly Postup: Rozinky a kandované ovoce namočíme přes noc do rumu. Ve velké misce necháme vzejít kvásek s droždí se lžící cukru a vlahém mlékem. Zpracujeme těsto ze zbytku cukru, mouky, vajíčka, žloutků, Zbytek cukru,100 g změklého másla, citronové kůry, soli a vanilkové esence.  Nakonec do těsta vmícháme ovoce namočené v rumu. Necháme asi 40 minut kynout. Marcipán prehněteme s griotkou. Vykynuté těsto vyválíme do dvou obdélníků a doprostřed položíme souběžně s delší stranou kousky marcipánu a oloupané na kousky nakrájené mandle. Těsto uchopíme za delší stranu a přeložíme ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehrneme navrch. Uprostřed vytvoříme dlaní žlábek. Stejně uděláme i druhý plát. Obě štoly položíme na vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Pečeme dozlatova, (asi hodinu). Ještě teplé je potřeme zbylým máslem a pocukrujte. Po vychladnutí pevně zabalíme do alobalu a necháme tři týdny odležet. Tuto štólu můžete upéct například ve vestavné troubě SHARP KS-70S50BSS. Tato vestavná trouba je v energetické třídě A a disponuje 78litrovým objemem. Elektrická trouba Sharp KS-70S50BSS v černém provedení nabízí 10 programů. Trouba vám díky možnosti čištění párou a hladkému vnitřnímu smaltu Easy to Clean Enamel usnadní čištění a díky vyjímatelnému vnitřnímu sklu Remove&Wash vše půjde velmi rychle.  
Zobrazit článek >
 
Hrací deka s hrazdou clip-on
Měkká hrací deka Taf Toys byla speciálně navržena, aby podporovala hraní dítěte na bříšku. Polštářek pomáhá dítěti při hře na bříšku a podněcuje dítě ke zvedání hlavičky a krku. Pro malého kojence, který tráví většinu dne i noci ležením na zádech, je důležité, aby trávil několikrát denně čas ležením na bříšku a takzvaným “pasením koníčků”. Poloha na bříšku přináší děťátku jiný pohled na svět a posiluje krční a zádové svaly, které později umožňují dítěti začít se přetáčet, lézt a sedět bez opory. Díky unikátnímu způsobu uchycení hraček speciálními klipy lze hračky buď připevnit na hrazdu pro hru na zádech nebo postavit před dítě pro hru na bříšku uchycením do klipu na dece. Hračky jsou místo prostého zavěšení v klipu pevně uchyceny, takže dítě může při hře na zádech i na bříšku sledovat svůj odraz v bezpečném zrcátku, roztáčet měkký šustící míček nebo zkoumat cinkající stromeček. Přímo na dece jsou umístěny šustící části i pískátko. Různorodé aktivity podporují rozvoj hrubé a jemné motoriky i poznávacích schopností dítěte. Deku i polštářek zdobí krásné barevné ilustrace, které podněcují interakci rodiče a dítěte a podporují vývoj emoční inteligence dítěte. Hrazdu je možné oddělit a deku používat i samostatně. Vhodné od narození. Hrací podložku zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Cestovatelské tipy: Navštívila jste už nejoblíbenější místa Evropy? V
Gdaňsk Pojďme se podívat do jiného koutu Evropy. Od nás blíž, míříme totiž do Polska. V současné době je město jménem Gdaňsk nacházející se při pobřeží Baltu oblíbenější než kdy dřív. Jedná se o přístavní centrum, které prošlo dlouhou rekonstrukcí po druhé světové válce. Uličky v centru jsou vyšperkované. Domy jsou charakteristické pro svou zlatavou barvu i veselé kombinace omítek. Nejnavštěvovanějším místem je Dlouhý trh, dále stará část města. Užít si zde můžete taky zvonkohru.  Polsko je naším sousedním státem a stejně do něj málo lidí zavítá. Pokud vás láká jeho kultura, historie či přírodní památky, neváhejte se vydat do této krásné země. K prozkoumávání toho nabízí mnoho, to zjistíte i v našem oblíbeném průvodci. Odkaz najdete níže.  Candiz (Španělsko) Španělsko, konkrétně Andalusie, hlavní město Candiz. Jedná se o přístavní oblast, kterou obohacuje přímo fascinující historie. Milujete staré památky? Pak Candiz určitě někdy musíte navštívit. Město vás nadchne svým celkovým šarmem, avšak největší upoutávka se nachází uvnitř strážní věže. Sem se vydává tisíce turistů denně, aby odhalily kouzlo tehdejšího natáčení. Do komory bez oken je totiž umístěno bílé kolo, které funguje jako kamera a ukazuje, co se právě děje venku. Říkáte si, že tento systém promítání znáte? No jo, ale co řekněte na to, že tento kamerový systém fungoval asi už od desátého  století? 
Zobrazit článek >
 
Znáte historii Halloweenu? II
Jistě tušíte, že jméno ducha, který v dýních přebývá, je Jack, proto tedy Jack-o-latern. S tím souvisí zase stará irská legenda. Jack byl velký opilec a pobuda, který se v den Halloweenu opil tak, že jeho duše začala opouštět tělo. To byla příležitost pro ďábla, který měl na Jacka spadeno. Jack ho však přemluvil, aby si mohl dát ještě jeden, poslední drink. Neměl však peníze, a tak ďábla poprosil, aby se jen do chvíle, než si drink koupí promění v minci. Ďábel mu vyhověl, jenže Jack mazaně využil situace a minci schoval do kapsy. Ďábel byl tedy přelstěn. Nakonec se domluvili na tom, že ďábel bude propuštěn, ale musí Jackovi zajistit ještě jeden rok svobody. Jak si ďábel vyslechl, tak musel plnit. Po roce se samozřejmě zase s Jackem sešli. Jenže Jack už věděl, jak na něj. Připravil si lest s velice chutnými jablky. Slíbil ďáblovi, že pokud vyleze na strom, najde na něm to nejlepší ovocné pokušení, jaké kdy jedl. Jakmile čert lezl, Jack vyryl na kmen stromu kříž, takže ďábel nemohl dolů. Za to, že mu Jack pomůže zase na zem, musel ďábel muži slíbit, že ho do pekla nevezme nikdy. Tak se i stalo. Jenže Jack se jednoho dne upil k smrti. Do nebe vzhledem ke svým hříchům nemohl, peklo ho však taky kvůli ďáblově slibu nemohlo přijmout. A tak se stalo, že Jack bloudí světem dodnes. Světýlko v dýních značí uhlík, který ďábel Jackovi na jeho cesty ponechal. Lidé pomocí dýní ukazují Jackovi cestu nebo jeho duchu nabízí drobný dýňový příbytek.  
Zobrazit článek >
 
Staňte se pivními odbornicemi, poznejte druhy piva – II. část
A je tu druhá část pivního seriálu. Jaké další pivní klenoty si ve výběrových pivnicích můžete nechat přinést na stůl? Berlínské bílé pivo Nakyslá vodová chuť? Za tou stojí pivo Berlin Wiesse, vyráběné z pšenice v Berlíně. Má nízké procento alkoholu. Podává se ve sklenici na stopce. Může jím být připíjeno při slavnostních příležitostech. Zdobí se mraženými malinami či jahodami. Plzeňský ležák Takto je nazýván úplně první druh piva, který byl uvařen v Plzni, roku 1842. Josef Groll přijel tehdy do Plzně s úplně jiným záměrem. Měl totiž uvařit pivo bavorského stylu. Díky výborným surovinám a nové metodě vaření však přišel s ojedinělým pivem, kterému se žádné jiné nevyrovnalo. Ani dnes se světovým pivnicím nedaří napodobit chuť Plzeňského Prazdroje. Vlámské červené Vlámské pivo zraje v sudech více než jeden rok. Pochází z Belgie. Díky speciálnímu sladu má pivo sytě červenou barvu. Chutná po červeném ovoci. Toto pivo je odborníky považováno za nápoj, který je nejvíce podobný vínu. Mimo červené Vlámské existuje taky Vlámské hnědé, které patří mezi piva s velkým procentem alkoholu. Lambic Toto pivo za Vlámské řadím z toho důvodu, že se taky lehce svou chutí podobá vínu. Lambic je pivo opět z Belgie. Existují různé poddruhy tohoto piva jako například třešňové, malinové, dokonce i banánové nebo klasické řezané. Faro Faro se vyznačuje sladkou chutí. Jde vlastně o vylepšené pivo Lambic. Podává se v odpoledních hodinách, lidé si na něm s oblibou pochutnávají například při sledování televize. Březňák Březňák neboli Märzen je pivo mnichovského festivalu Oktoberfest. Pro německé obyvatelstvo má toto pivo hodnotu stejnou jako má Plzeň pro Čechy. Pivo je středně silné a řadí se do kategorie ležáků.  Zítra se podíváme na poslední druhy známých a slavných piv. Můžete se těšit.  Půllitr vyrábějící pěnu najdete zde.  Další dárkové vychytávky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Udržte si krásné a zdravé vlasy i při barvení s přípravky na vlasy OLAPLEX
Pokud pravidelně nenavštěvujete kadeřnické salony, kde Vám poskytnou profesionální péči o Vaše vlasy i během barvení a také po něm, měla byste o své Vaše vlasy důkladně pečovat Vy sama. Barvy na vlasy zakoupené v drogerii sice na nějakou dobu splní Váš požadavek, ale bez další péče dostávají Vaše vlasy zabrat. Jsou bez lesku, vysušené a více se Vám třepí vlasové konečky. Ano, každé barvení je zásahem a zátěží pro všechny vlasy, avšak proto si určitě vlasy barvit nepřestanete. Málo které ženě sluší nebarvené vlasy se šedinami a jiná zase vypadá v jiném odstínu vlasů lépe, než v tom přirozeném. Dopřejte Vašim vlasům profesionální péči při a po barvení s luxusní sadou pro barvené nebo chemicky ošetřené vlasy OLAPLEX Intro Kit. Jedinečný systém barvení OLAPLEX obnovuje rozbité vazby ve vlasech během chemického ošetření i po něm. Výrazně snižuje poškození při každém barvení. Ve výsledku jsou vlasy silnější a zdravější. Posunuje hranici barvené vlasů dál, aniž by byla ohrožena jejich integrita. Olaplex můžete použít pro dokonalé barvení, nebo jako samotné ošetření. Aplikace: Aplikace přípravku Olaplex Bond Multiplier č.1:  Před přidáním produktu Olaplex č.1 důkladně rozmíchejte směs melíru nebo barvy. Přidejte 3,75 ml produktu Olaplex č.1 do všech směsí barev, tonerů nebo lesků všeho množství nebo do směsi s při použití méně než 30 ml melírovacího pudru pro zesvětlování ve fólii. Přidejte 7,5 ml produktu Olaplex č.1 jen pokud mícháte 30 ml a více melírovacího pudru pro zesvětlování ve fólii. Vymyjte melír či barvu na vlasy bez použití šamponu. Důkladně vysušte vlasy ručníkem a aplikujte produkt Olaplex č.2. Aplikace přípravku Olaplex Bond Perfector č.2: Umyjte z vlasů melír nebo barvu bez použití šamponu. Pokud aplikujete lesk nebo toner aplikujte a nechejte působit. Opláchněte a důkladně prosušte ručníkem. Aplikujte 15 ml produktu Olaplex č.2 od kořínků ke konečkům. Jednou pročešte hřebenem. Nechejte působit 5 minut. U poškozených vlasů nechejte působit nejdéle 10 minut. Opláchněte z vlasů, použijte šampon a kondicionér. Set obsahuje: 1 x 525 ml Bond Multiplier N.1 2 x 525 ml Bond Perfector N.2
Zobrazit článek >
 
Řím II. část
Odkaz na I. část: ZDE Pokud na vás ve Vatikánu dýchne půvab historie, zajisté si nenechte ujít návštěvu Fora Romana. Nachází se v nejstarší části Říma mezi pahorky Esquilinem, Kapitolem a Palatinem. V období starověkého Říma zde stávaly budovy jako senát, kde se řečnilo a uzavíraly se zde důležité a významné dohody, dále baziliky a jiné důležité veřejné budovy. Dnes však musíte zapojit svoji velkou představivost, neboť z těchto, tenkrát skvostných budov a domů, zbylo jen titěrné torzo, jako jsou oblouky či několikero sloupů. Ale zajisté si zde krásně odpočinete a zrelaxujete. Vzhůru na Španělské schody! Nejvíce schůzek se odehrává právě na tomto místě. Schází se zde mnoho mladých lidí, umělců i filmařů. Tyto schody si podmanil i svět módy. Často se zde odehrávají velkolepé módní přehlídky známých světových návrhářů. Fontána di Trevi vás může v horkých letních dnech svádět k vykoupání, ale raději to nedělejte! Co však můžete udělat, je to, že vhodíte do kašny minci, což by vám mělo zajistit opětovný návrat do Říma. Až si prohlédnete veškeré památky, které toužíte shlédnout, dopřejte si také čas a jen tak se toulejte Římem. Toto město vás naprosto nadchne a pohltí do svého života. Dopravní chaoz, který je zde na denním pořádku vás naprosto fascinuje. Není auta, které by nepoužívalo svůj klakson a do těchto zvuků se ještě prolíná ten klasicky známý zvuk jedoucího skútru. Pokud budete mít v plánu přejít silnici, nečekejte, že vás někdo z motorizovaných pustí. Chce to trochu kuráže a předvídavosti a s tím vším a ještě s odvahou se musíte sami pustit do přechodu silnice. Pokud také toužíte splynout s místními, zavítejte do části města zvané Trastevere. Zde se zastavil čas. Zajísté i váš žaludek zatouží po nějaké té italské dobrotě. Dobrým tipem pro vás může být ulice Via Otranto nedaleko Vatikánu. Zde najdete perfektní Luma Bistro, kde objevíte vynikající kuchyni za příznivé ceny.
Zobrazit článek >
 
Arnošt Lustig "KAMARÁDI"
Arnošt Lustig byl prozaik, autor próz s židovskou tematikou, scénárista. Pocházel z rodiny malého obchodníka. V roce 1941 z rasových důvodů vyloučen ze školy a o rok později poslán do Terezína. Prošel koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald. V březnu 1945 uprchl z pochodu smrti a až do osvobození se skrýval. Od podzimu roku 1945 studoval Lustig na VŠPS. Přispíval do různých periodik. Jako zpravodaj Lidových novin byl roku 1948 vyslán do Izraele v izraelsko-arabské válce. Lustig byl redaktorem Čs. rozhlasu, vedoucím kulturní rubriky týdeníku Mladý svět, pracoval jako scénárista Čs. filmu. Po srpnu 1968 odešel Lustig do Jugoslávie a v roce 1970 se usadil v USA. Zde mimo jiné přednášel filma literaturu na American University Washington, D.C. Děj knihy Román o mladých lidech vyrůstajících v židovském sirotčinci. Román o dětech, které byly válkou donuceny začít přijímat skutečnost očima dospělých. Kniha je o morálním kodexu ponižovaných a urážených, o instinktech chlapců a děvčat, kteří musí lhát, aby se dobrali pravdy, krást, aby si uchránili, co je jejich, a přizpůsobit se, aby dokázali přežít. Některé vysvobozuje z nesnesitelné reality přátelství, jiné láska.Román Kamarádi, v díle autora jedinečný, vznikal 13 let a v této podobě je vydáván poprvé. Knihu KAMARÁDI od Arnošta Lustiga zakoupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz    
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? III
Jak je to vlastně s dietami? Pokud se rozhodnete držet jakoukoliv dietu, pořádně si nejprve tento krok rozmyslete. Ne všechny, ať už hubnoucí nebo čistící kúry, vám totiž prospějí. Základní a nejdůležitější trik, který můžeme doporučit úplně každému, spočívá v pravidelném režimu jídla. Naučte se snídat, obědvat i večeřet ve stejnou dobu. Svačte kvalitní potraviny, nikoliv rychlé snacky nebo sladkosti. I když je vhodné konzumovat pouze zdravé potraviny, někdy je třeba udělat si jednou z vašich oblíbených lahůdek radost. Diety držet můžete, ale nebuďte tak striktní, raději se odměňujte. Maso je dobré, ale nejezte ho příliš mnoho Živočišné bílkoviny tvoří důležitou součást potravy, kterou každý vegetarián musí nahrazovat velkou dávkou bílkovin rostlinných, plně je však nikdy nenahradí. Tělo bez těchto komponentů v klidu přežije, ale musí si zvyknout na méně energie. Pokud však jíte maso každý den a někdy třeba i dvakrát denně, pomyslete na omezení jeho konzumace. Tělo tolik bílkovin zase nevyužije, vhodnější je konzumace rostlinných proteinů. Jezte luštěniny, taky vejce a mléčné produkty. Nejsou sacharidy jako sacharidy Přílohy nejsou zakázané, ale snažte se omezit ty s vysokým glykemickým indexem. Mezi ně patří knedlíky, těstoviny, ale i brambory. Snažte se alespoň občas vyměnit doplnění hlavního jídla za zeleninu, rýži, ale vynechte tu předvařenou, taky kroupy nebo třeba oblíbený amarant a samozřejmě luštěniny a další. Co se týče sacharidů, omezte pokud možno sladkosti, pití limonád, opatrně i s příliš sladkým ovocem. 
Zobrazit článek >