EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zdravé podzimní plody – šípky

Publikováno od Karolína Arnoštová

Šípky můžeme nasbírat na keři, který roste většinou na okrajích lesů, podél cest a na suchým místech.

Plody jsou bohaté na vitamín C, A, K, PP, B1 a B2.

Využívají se:

Proti krvácení dásní

Posilují imunitu

Při zánětech močových cest

Proti zácpě

Při chřipce a nachlazení

Při nemocech cév

Snižují lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve

Vyrábí se z nich

Z šípků je výborné víno, marmeláda nebo kompot. Nejprve se ale musí vydlabat drobná semínka s dráždivými chloupky.

Recept na marmeládu

Ingredience:

Šípky

cukr

Postup:

Šípky omyjeme ve studené vodě, rozpůlíme a vybereme semínka a chloupky.

Plody uvaříme v malém množství vody, prolisujeme a zvážíme.

Podle váhy protlaku přidáme poloviční množství cukru a vaříme do zhoustnutí.

Horkou směs naplníme do skleniček a necháme vychladnout.