EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zdravé vlasy, nehty i pleť

Publikováno od Kateřina Šmídová

Často píšeme o potravinách prospěšných pro naše tělo. Jaké vitamíny a minerály tyto potraviny obsahují, a jaké pozitivní účinky mají pro naše tělo. Každý ví, že vitamíny jsou pro tělo důležité, ale už málokdo ví, které a pro co konkrétně. Navíc jsme vám slibovali už v našem článku 6 tipů pro krásné vlasy, že vám jednotlivé vitamíny a minerály blíže představíme. Tak jdeme na to! Nebudeme samozřejmě začínat něčím běžným jako je vitamín C, který zná snad každé malé dítě. Podíváme se nejprve na vitamíny, o kterých jsme již někdy určitě v minulosti slyšeli, ale jejich význam nám v hlavě neutkvěl.

Vrhněme se tedy na prvního adepta. Vitamín H, jinak zvaný vitamín B7 nebo chcete-li biotin. Tento vitamín patří mezi vitamíny B rozpustné ve vodě a řadí se do skupiny tzv. vitagenů, látek, které fungují jako stavební materiál a jsou zdrojem energie, pomáhají štěpit tuky, cukry a bílkoviny. Spolu s chromem je tak výborným doplňkem pro ty, co se chtějí zbavit přebytečných kil. Ženy jeho účinky ocení především při péči o vlasy a nehty. Vitamín H pomáhá udržovat vlasy i nehty zdravé, výrazně omezuje štěpení nehtů a pomáhá k jejich zesílení. U vlasů naopak zpomaluje jejich vypadávání a šedivění, přispívá k jejich zesílení a zabraňuje jejich lámavosti. A to dámy ještě není vše, vitamín H udržuje pokožku a pleť zdravou a krásnou!

  • zmírňuje projevy nedostatku zinku
  • pomáhá při vstřebávání kyseliny listové, kyseliny pantotenové a vitamínu B12
  • při vyšších dávkách pomáhá udržovat hladinu krevního cukru
  • posiluje nehty i vlasy, zpomaluje vypadávání vlasů i jejich šednutí
  • pomáhá udržovat správnou funkci nervového systému
  • používá se při léčbě poruch metabolismu
  • brání vzniku kožních onemocnění

Mimo toho, že je biotin běžně obsažen v potravinách, zajímavá je jeho tvorba přímo v organismu člověka. Naše tělo si jej vytváří pomocí střevní mikroflóry. Není proto běžné, že byste trpěli jeho nedostatkem, jakmile je však střevní mikroflóra jakkoliv narušena, může vaše tělo po biotinu doslova volat. Nedostatek vitamínu H tak mohou trpět lidé dlouhodobě užívající antibiotika či sulfoamidy kvůli oslabení střevní mikroflóry. Dále se nedostatek biotinu může projevit u oslabených jedinců nebo u rekonvalescentů. Některé zdroje dokonce uvádějí, že u těhotných žen v prvním trimestru těhotenství může vysoký nedostatek vitamínu H způsobit vznik vývojových vad plodu.

Pozor i na vyšší konzumaci syrových celých vajec nebo tepelně upravených samotných bílků. Vaječný bílek totiž obsahuje látku avidin, která na sebe biotin váže, není poté tak účinný pro tělo. A jak se nedostatek vitamínu H projevuje?

  • letargie, únava, ospalost
  • zhoršená kvalita vlasů, dokonce jejich vypadávání, zeslabením nehtů i jejich třepení
  • zhoršení imunitního systému
  • vyrážka v obličeji spojená s nezvyklým rozložením tuků
  • záněty kůže
  • svalové bolesti

Kde biotin najdeme?

U léků, vitamínů i minerálů se standardně uvádí doporučená dávka. U biotinu to tak jednoznačné není. V podstatě každý zdroj uvádí dosti odlišnou dávku, která je někdy rozdělena zvlášť pro ženy, muže i děti. Obecně se ale setkáváme s údajem 150-300 mikrogramů na den. Předávkování se ale bát nemusíte. Jak již bylo zmíněno, biotin je rozpustný ve vodě, to znamená, že jeho přebytek je naším tělem vyloučen močí. Více vás ale určitě bude zajímat, v jakých potravinách se biotin nachází. Nejvíce je obsažen v hovězích játrech a houbách, dále pak na něj narazíte ve vaječných žloutkách, kvasnicích, mléku, sóje, fazolích, hrachu, vodním melounu atd. Výhodou samotného vitamínu je tepelná stálost, jinak řečeno, ať už potravinu, ve které se vitamín nachází, uvaříte, osmažíte, upečete, jeho úbytek bude minimální.

Chybí vám vitamín H? Stačí doplnit zásoby.