EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Zdraví ukryté v pohance

Publikováno dne 07.02.2019 od Marcela Matalová

Pohanka  pochází z jihovýchodní Asie. Ve 14. století patřila pohanka mezi tradiční pokrm Slovanů. Po dlouho dobu byla dosti opomíjená, až v poslední době se k její konzumaci opět vracíme. V pohance j obsaženo velké množství rutinu, který příznivě působí na naše cévy. Taktéž je velmi vhodnou potravinou pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu.

Určitě si oblíbíte pohankovou oříškovou chuť, která krásně dokreslí, jako příloha, chuť masa nebo hub. Pohanku lze využít nejen na pohankovou kaši, ale můžete ji připravit jako rýži, nebo z ní připravit salát.

Pohanka obsahuje velké množství minerálních látek (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek) a vitamíny skupiny B (B1, B2, B6) a vitamín E.

Příznivé účinky:

  • zmírňuje problémy křečových žil
  • snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice
  • příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému
  • odstraňuje popraskané žilky v oku 
  • uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • regeneruje jaterní buňky
  • napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi
  • snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy
  • usnadňuje léčbu hemeroidů
  • významný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek

Z pohankové lámanky si můžete připravit například velmi chutné pohankové karbanátky, nebo jako přílohu k masu či se zeleninou.