EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zkuste cizrnu

Publikováno od Štěpánka Koutníková

Poslední dobou sílí obliba cizrny, dříve konzumované především vyznavači vegetariánského a veganského stravování. Existují odrůdy barvy zelené, červené, v Čechách je oblíbená odrůda žluto-béžová. Z pohledu výživového je cizrna zdrojem lysinu – důležitého stavebního prvku všech bílkovin obsažených na našem těle. Významná je také pro budování svalů, hojení ran a vstřebávání vápníku. Ovlivňuje funkci hormonů, enzymů a protilátek při infekcích. Vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové se podílí na prevenci srdečně-cévních onemocnění. Je zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15 (kyselina pangamové), předcházejícího tvorbě peroxidů podílejících se na našem stárnutí. Vysoký obsah vlákniny zasytí, proto se hodí do jídelníčku při redukční dietě. Připravovat z ní lze slaná i sladká jídla. V Čechách jsou asi nejznámější cizrnová polévka, falafel a hummus.