EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Znáte dobře těstoviny?

Publikováno od Kamila Spoustová

Takové množství těstovin. Kdo se v tom má vyznat. Přijdete do restaurace a na lístku je napsáno snad deset druhů různých těstovin. Objednáte si vždy ty správné? Přečtěte si o těstovinách něco víc.

Těstoviny se u vás doma rozhodně neztratí. Pokud nevíte, jaké rychlé jídlo uvařit, je vhodné sáhnout právě po těstovinách. Můžete je uvařit na tisíc způsobů. Přidat je do salátu, užít je jako přílohu nebo z nich vytvořit hlavní chod.

Jak každý asi dobře ví, těstoviny pochází z Itálie. První historický záznam se dochoval už z prvního století našeho letopočtu. V takzvané Apiciově knize je zaznamenán recept na jídlo, které se podobá dnešním lasagním. Zmínku o pojídání makarónů jako slavnostního jídla máme až ze století dvanáctého.

Nejčastěji je těsto na těstoviny připravováno z pšenice, pitné vody a dalších surovin nebo koření dle chuti. Těsto se nenechává kynout ani se obvykle nekypří. Dobré je těstoviny vařit ve slané vodě. Obecným předpisem pro vaření těstovin je položení sta gramů těstovin do jednoho litru vroucí vody.

Základem je rozdělit těstoviny, vzhledem k jedné surovině na vaječné a bezvaječné. Dále je těstoviny možné dělit podle způsobu použití, na polévkové a přílohové, dále plněné a neplněné. Taky známe těstoviny krátké, středně dlouhé nebo dlouhé.

Těstoviny jsou připravovány z mouky, tvrdé pšenice (semoliny) nebo z rýžové mouky. Jejich poddruhy jsou ještě těstoviny celozrnné, špaldové, ječné a žitné. Vyrábí se samozřejmě taky bezlepkové – pevný podíl je zde zastoupen buď již zmíněnou rýžovou moukou nebo pohankou či kukuřičnou moukou.

Poměrně často se na talířích vyskytují taky různobarevné těstoviny. Žluté jsou barveny kurkumou, červené rajčaty, oranžové karotkou, zelené jsou barveny špenátem a ty černé sépiovým inkoustem. Některé těstoviny jsou barveny chemicky. Pokud jste odpůrci umělých barviv, čtěte na barevných těstovinách složení.

A jak se jmenují ty nejznámější těstoviny?

PLNĚNÉ

Ravioli

Typickým pokrmem Italů ze severu jsou právě Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem.

Tortellini

Tortellini jsou u nás možná ještě známější. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se opět o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby.

NEPLNĚNÉ

Penne

Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka.

Farfalle

Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků.

Fusilli

Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů.

Rotelle

Tyto těstoviny připomínají svým tvarem kola od vozu. Hodí se do salátů nebo na zepékání.

Orecchiette

Orecchiette jsou velmi drobné těstoviny ve tvaru ořechových skořápek nebo mušliček.

Lasagne

Jsou pláty lisovaných těstovin, ze kterých se připravuje stejnojmenný pokrm. Tradiční lasagne se skládají s mletým masem, rajčaty, smetanovým sýrem a tvrdým sýrem. Existují ještě například lasagne smetanové se špenátem.

Spagetti

Na Spagetti rozhodně nesmíme zapomenout. Jsou odvozeny od slova spago, které pojmenovává provaz. Spagetti se i v Itálii podávají s rajčatovou omáčkou, ale maso na nich Italové nevyžadují. U nás špagety bez masa nebo párku nejsou špagety, že?

Maccheroni

Od Spagett se tyto těstoviny liší dutým vnitřkem. Jsou taky silnější. Hodí se k masovým omáčkám. V Americe jsou tradičně podávány se sýrem.

Ačkoliv se vám tento výčet těstovin může zdát dlouhý, tak vězte, že na světě existuje kolem 300 druhů těstovin. Takovéto množství asi nikdo ještě neokusil. Plánujete některé z nich ochutnat a odstartovat tak těstovinový maraton?

Více o těstovinách se dozvíte v knize Miluji těstoviny, kterou najdete zde.