EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zpracování zeleniny I. část

Publikováno od Marcela Matalová

Po několika měsíční péči o naši zahradu se nám začíná odměňovat chutnými plody. Rajská jablíčka se začínají červenat a jejich chuť je prostě nenahraditelná. Takový okurkový salát z "nakládaček" je skvělým osvěžením v horkých dnech. Domácí mrkvička, papriky, cibule či kedlubny, inu, je to prostě domácí a tím pádem i po chuťové stránce famózní.

Pokud rádi vytváříte nové recepty, můžete se inspirovat, jak jinak zpracovat zeleninu.

Rajčatová směs na pizzu

Ingredience:

  • 1 kg rajčat
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 jablka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 pol. lžíce soli
  • 1 pol. lžíce cukru
  • ml. černý pepř
  • 1 feferonka
  • 2 pol. lžíce oleje

Postup:

  1. Rajčata oloupeme a rozčtvrtíme.
  2. Přidáme nakrájené: cibule, mrkve, jablka. Dále: česnek, bob. listy. Vaříme cca 1 hodinu.
  3. Přidáme sůl, cukr, pepř, feferonku, olej. Vaříme ještě 15 minut.
  4. Horkou směs naléváme do sklenic a uzavřeme.
  5. Sterilizujeme 20 min.

Toustová pomazánka

Ingredience:

  • 1 kg červené papriky
  • 1 kg nedozrálých rajčat
  • 750 g cibule
  • 5 - 10 feferonek (dle chuti)
  • 1/2 sáčku Deka
  • 0,1 l octa
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Papriky a feferonky očistíme a odstraníme semínka.
  2. Rajčata oloupeme a cibuli očistíme.
  3. Vše umeleme na masovém strojku.
  4. Směs vložíme do vyššího kastrolu a zahřejeme.
  5. Přidáme Deko, ocet, cukr, sůl. Vaříme za častého míchání 40 minut.
  6. Horkou směs nalijeme do sklenic a uzavřeme.
  7. Ještě horké sklenice obrátíme dnem nahoru. Ponecháme tak 15 minut.